ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

10:37 26.02


Депутати міської ради поскандалили про пам'ятник Мазепі в Полтаві. Але дозвіл дали

Не без скандалу і суперечок, але більшістю голосів депутати Полтавської міськради дали дозвіл на розміщення пам'ятника гетьману Івану Мазепі на Соборному майдані.

Останнім питанням учорашньої більш ніж десятигодинної сесії було надання дозволу на розміщення пам'ятника Мазепі в Полтаві. Ініціювали це питання представники фракції ВО "Свобода". Її лідер Юліан Матвійчук зазначив коротко:

Нинішня війна на Сході розставляє крапки над "І" в українській історії. Постать Івана Мазепи повинна бути представлена в місті, до якого він має безпосереднє відношення, адже Полтавська битва - це є історичною родзинкою Полтави.

Своє слово сказав міський голова Олександр Мамай:

Я народився і виріс в СРСР і мене вчили, що Мазепа був зрадником. Сьогодні я не знаю... Але це питання роз'єднує нашу громаду, навіть за соціологічними дослідженнями немає одностайності. Я вважаю, що це політичне рішення і ми не повинні цим займатися. Я повністю підтримую хлопців, які воюють на Сході за незалежність України, але яке відношення Мазепа має до незалежності, я не знаю... Тому при голосуванні утримаюся. Але рішення ради ветувати не буду.

Одним із тих, хто виступав проти, виявився представник "Батьківщини", пенсіонер Анатолій Клименко. Він вирішив похизуватися вмінням читати Вікіпедію:

Підніміть руку, хто знає, коли народився Мазепа і як його звуть... Ліс рук! Скільки ми вже пам'ятників навстановлювали, а ви їх валяєте! Ви знаєте, чим Мазепа займався?! Почитайте, коли він народився, як став гетьманом. Почитайте у Вікіпедії... Що, цей пам'ятник зарплати комусь додасть?!

Уже після емоційного виступу Клименка представники громадськості пояснили йому, що пам'ятник уже збудований, а гроші на нього збирали люди, у тому числі і представники діаспори.

Оксана Деркач, секретар міської ради, запропонувала одразу ставити на голосування це питання, адже в кожного депутата вже є своя позиція.

Але попередній міський голова Полтави Андрій Матковський, за каденції якого і піднімалося вперше питання пам'ятника Мазепі, вирішив висловити свою думку: Він зазначив:

У 2008 році ми вже проголосували за виділення земельної ділянки під пам'ятник Мазепі. Тоді ми голосували за це рішення, і ми сприймали цей пам'ятник не як ідол, а як туристичний об'єкт. І зараз наша фракція за це голосуватиме.

Після нетривалого обговорення перейшли до голосування. "За" - 28 (фракції "Свободи", "Солідарності", "Рідного міста", "Батьківщини" окрім Анатолія Клименка і "Партії простих людей"), "проти" - 2, утрималися - 5, не голосували - 6. Рішення було прийняте.

Лесь ГАВРИЛОВ

Мазепа, Мамай, Клименко, Матвійчук, пам'ятник

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.