ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:15 27.02


В’ятрович вважає, що мер Полтави протистоїть ходу історії

Процеси декомунізації в Україні набули незворотного масштабу, переконаний директор Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Володимир В’ятрович.

Водночас у розмові з журналістом Радіо Свобода він розповів, що саме на Полтавщині чинять найбільший спротив змінам і попередив місцевих керівників про можливу відповідальність.

– Верховна Рада не впоралась зі своїм завданням, визначеним законом, до 21 лютого перейменувати населені пункти з метою декомунізації. Що тепер?

– Зараз уже перейменовано понад 175 населених пунктів, на найближчому засіданні Верховної Ради буде перейменовано ще понад 800. Верховна Рада не впоралася зі своїм завданням перейменувати, власне, через політичну кризу, яка почалася в Україні. Інститут національної пам’яті встиг підготувати ці пропозиції, комітет з питань місцевого самоврядування їх опрацював і подав як постанову на парламент, і вони були зареєстровані, вони були в порядку денному минулого четверга, минулої п’ятниці, але парламент через політичні суперечності, які були довкола відставки уряду, не встиг розглянути. Очевидно, тепер це питання буде розглянуте на найближчому засіданні Верховної Ради, я переконаний, що в будь-якому випадку воно буде прийняте, що це є якраз одне з цих питань, яке об’єднує ті політичні сили, які прийшли до влади завдяки Майдану, ті політичні сили, які вважають себе проєвропейськими.

Зараз дуже активно декомунізація проходить на місцевому рівні, і ми маємо приклади вже, напевно, тисяч і тисяч вулиць, які перейменовані в містах. Але треба розуміти, що декомунізація не обмежиться тільки тими рішеннями, які ухвалюють у Верховній Раді. Зараз дуже активно декомунізація проходить на місцевому рівні, і ми маємо приклади вже, напевно, тисяч і тисяч вулиць, які перейменовані в усіх містах України. Уже маємо таке місто як Чернігів, де повністю відбулася декомунізація. Дніпропетровськ, Житомир, інші міста.

– Де декомунізація проходить найважче? Ваші співробітники називали Полтавщину, як центр українського опору цьому процесу. Чому саме там?

– Як не дивно, насправді, саме Полтавщина є одним із найбільш проблемних регіонів, у першу чергу Полтава. Через політичну позицію мера, міського голови цього славного українського міста, пана Мамая. Але я переконаний, що ця його політична позиція ні до чого хорошого не призведе для нього особисто, як для політика. Тому, що протистояти тим процесам, які набирають настільки суспільного темпу, це означає протистояти, по суті, самій історії. З юридичної точки зору декомунізація все одно буде проведена тепер уже на рівні обласної державної адміністрації. Крім того, я думаю, що пан Мамай має всі можливості постати перед судом як відповідальний за саботаж у виконанні цього закону...

Артур ЗАПЕКА

історія, політика, декомунізація, Олександр Мамай, УІНП

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.