ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

17:41 07.03


Полтавщина: знамениті постаті. Частина перша. Олександр Білаш

Наш сайт відкриває нову рубрику, яка буде нагадувати про людей, чиї імена назавжди вписані в історію Полтавщини золотими рядками. Перша розповідь - про композитора Олександра Білаша.

Ще навчаючись в університеті, доводилося прочитувати гори літератури (дякую тій, справжній професурі, котра заохочувала/змушувала це робити). Зрозуміло, знайомилися і з біографіями письменників, поетів. Тоді ж я для себе і зробив висновок, що земля полтавська якась особлива. Бо жодна інша не дала скільки талановитих людей – теж факт. Причому, це стосується не лише письменництва. Полтавщина народила або прихистила, закохала в себе багато справді талановитих людей і в інших сферах. Це співаки і композитори, художники, вчені, спортсмени...

Думаючи над цим беззаперечним фактом, фактом феномену полтавської землі, вивів своє пояснення, котре аж ніяк не претендує на оригінальність, але… Переконаний, ця благодатна земля має якусь хімічну формулу, котра дозволяла й дозволяє народжувати справжніх талантів, геніїв. І в основі цієї формули – любов.

На одному із сайтів прочитав мудру фразу, під якою однозначно підписуюсь: "Полтава (мається на увазі, звичайно, вся Полтавщина – авт.) має всі підстави претендувати на звання душі і серця нашої землі (мається на увазі – всієї української землі – авт.)".

Одним словом, нинішнім поколінням, хто має за честь жити тут, на Полтавщині, є ким пишатися.

"Полтава365" відкриває нову рубрику, котра буде нагадувати про людей, які назавжди вписані в історію цієї благодатної землі золотими рядками. Рубрика так і називатиметься: "Полтавщина: знамениті постаті".

У 2016 році ми згадуватимемо про людей, котрим виповнюється пам’ятна дата - чи то з дня народження, чи то з дня, коли ця людина відійшла у вічність. І першим, хто відкриває нашу рубрику, буде той, кого згадуватимуть, як на мене, вічно. Бо його пісня "Два кольори" житиме доти, доки існуватиме українство.

Отже, Олександр Білаш - видатний. Ні - просто геніальний композитор. 6 березня йому виповнилося би 85 років із дня народження. Помер Олександр Іванович 6 травня 2003 року.

Славетний український мелодист

Дуже яскравий представник талановитої Полтавщини. Мені так здається, що українець і не може до найглибших глибин відчувати себе українцем, якщо не послухає пісні Олександра Івановича - "Два кольори", "Ясени", "Білий сніг на зеленому листі".

Надзвичайним мелодистом, просто глибою української музики назвав Білаша у розмові зі мною 67-річний Віктор Тіткін, заслужений артист України, лауреат багатьох конкурсів, соліст Національної філармонії. Знаменитий український баритон, який багато і охоче співав пісні Олександра Білаша, зазначав:

 З Олександром Івановичем я познайомився у ще юному для себе віці. Коли приїхав з Горлівки на конкурс, а він був членом журі. Ну а вже з роками наші дороги постійно перетиналися. І я щасливий від цього, бо мав нагоду спілкуватися справді з глибою української музики. Я постійно брав участь у концертах, які проводила Спілка композиторів, співав його пісні. Часто бував і вдома у Олександра Івановича. Тож хочу відзначити ще одну характерну рису цієї непересічної особистості – надзвичайно хлібосольна людина.

…З бібліографічними даними Олександра Білаша можна легко ознайомитися в інтернеті. Дізнатися про його багато спадщину – а це понад 200 пісень, опери, ораторія, музика до багатьох кінофільмів. Дізнатися, що свого часу він був лауреатом престижних премій. Зокрема, й Шевченківської. А ще він - Герой України. І ні в кого не викличе бодай найменшого сумніву, що, як ця найвища, як й інші нагороди, відзнаки, хоч на якусь йоту незаслужені.

У той же час не кожен, наприклад, знає, що він писав не тільки музику, але й вірші. Є десяток виданих поетичних збірок Олександра Білаша.

Я народився разом із весною
Щоб все живе будить від сну…

Свою поетичну творчість сам автор оцінював скромно. З ним працювали, створюючи музичні шедеври, такі знамениті постаті в українській поезії як Дмитро Павличко, Михайло Ткач, Іван Драч, Борис Олійник та інші.

Вражає перелік і тих, хто виконував пісні Олександра Івановича - Дмитро Гнатюк, Микола Кондратюк, Анатолій Мокренко, Юрій Гуляєв, Віктор Тіткін, Діана Петриненко, Раїса Кириченко, Євгенія Мірошниченко, Ніна Матвієнко, Василь Зінкевич, Віктор Шпортько, Назарій Яремчук та інші.

І, як на мене, найкращим мірилом таланту і популярності Олександра Білаша, є і те, що його "Два кольори" входить до переліку тих пісень, які співає народ. Співав, співає і буде співати - у цьому теж ані найменшого сумніву!

…Батьківщиною Олександра Білаша є Полтавщина, невеличке містечко Градизьк. Там і розпочинав він свій шлях у світ музики. Як людина з неабияким почуття гумору, він сам говорив так: "Я грав не по нотах, а по весіллях". То вже потім опановував надзвичайно здібний юнак нотну грамоту у Київській музичній школі, у Житомирському музучилищі, торував шлях до композиторства у національній консерваторії.

"Сорочку мати вишила мені, червоними і чорними нитками…"

Уже ставши знаменитим, Олександр Іванович ніколи не забував, що його мала батьківщина – це полтавська земля. Він був тут дуже частим гостем.

Ви запитуєте, чи була у Олександра Івановича якась зірковість? Ні на йоту! Він завжди залишався доступною, простою людиною у спілкуванні, дуже товариською, веселою. Він легко знаходив спільну мову будь з ким - чи то з дитиною, чи з дорослим. У мене дуже приємні спогади про нього. Повірте, Олександр Іванович - справді унікальна людина. Безсумнівно, один із найзнаменитіших вихідців з нашого чудового полтавського краю…

- розповідає Петро Шемет, у минулому заступник голови Полтавської облдержадміністрації, який свого часу багато і часто спілкувався з композитором.

…Переконаний, що на в’їзді у Градизьк має зазначатися, що це край автора чудових українських пісень - "Ясени", "Білий сніг на зеленому листі", і просто геніальної - "Два кольори".

Пам’ятаймо і шануймо видатних людей Полтавщини. І від цього – ще більше шануймося й самі!

Анатолій ГАРКУША

Білаш

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.