ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

10:00 10.03


Кияни не підтримали ідею встановлення пам'ятника Петлюрі

Тільки 430 підписів на сайті Київському міськради отримала петиція за встановлення пам'ятника полтавцю Симону Петлюрі. Для розгляду владою ідеї увіковічнення голови Директорії УНР не вистачило 9570 підписів.

Така ініціатива на сайті Київської міськради з'явилася 10 грудня минулого року. За правилами петицій даного органу місцевої влади, вона мала б набрати десять тисяч підписів громадян протягом 90 днів. Тоді б її мали розглянути відповідальні особи і дати офіційну відповідь.

Автором петиції є Володимир Нестерчук. У поясненні необхідності встановлення пам'ятника українському діячу часів УНР, він говорить, що "Симон Петлюра — перший із борців за Україну, який не словом, а ділом став на захист нашої держави, потребує більшого вшанування та увіковічення в історії країни та пам'яті громадян".

Володимир Миколайович пропонує встановити пам'ятник на місці, "яке звільнив Ленін, коли розвалився на бруски". За словами Нестерчука, це символізуватиме перемогу Симона Петлюри та армії УНР над радянським терором, проти якого вони відчайдушно боролись в ім'я незалежності нашої держави:

Те, що почав Петлюра у 1918 році, сьогодні продовжують хлопці на Сході. Його постамент — це кінцеве скидання з себе радянських ланцюгів, і визнання себе правонаслідницею Української Народної Республіки! Це віддавання шани борцям за нашу країну, яку вони бороли для нас з вами, за те що зробили мужній вчинок і заклали фундамент в нашу Державу!

Варто зазначити, що біографія Симона Петлюри пов'язана з Полтавою. Головний отаман військ УНР народився тут у 1879 році. Мати Симона — Ольга Олексіївна — походила з давнього полтавського роду Марченків.

У Полтаві майбутній політик навчався спочатку в церковнопарафіяльній школі, згодом у Полтавській духовній семінарії (1895–1901 рр.). Свого часу Петлюру виключили з навчального закладу за політичну діяльність.

Полтавський краєзнавчий музей містить експозицію, присвячену Симону Петлюрі, яка включає в себе листи, фотографії та особисті речі видатного земляка.

Варто нагадати, що у травні 2014 року, з нагоди 135-ліття з дня народження Петлюри у Полтаві пройшла презентація сайту, присвяченого цьому діячу. З того часу він лише чотири рази оновлювався і то - за рахунок контенту, зробленого в інших виданнях.

Зауважимо, що ця неуспішна петиція — не єдиний шанс появі пам'ятника Петлюрі у Києві. Так, 3 березня 2016 року на цьому ж сайті ще одна петиція закликає демонтувати пам'ятник радянського військового діяча Миколи Щорса і поставити замість нього Симона Васильовича.

Ця петиція наразі має 418 підписів, але в ініціаторів є ще 83 дні для успішної кампанії.

Крім того, в середині січня директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що пам'ятник Петлюрі та іншим діячам УНР може з'явитися у рамках виконання Указу президента "Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років".

Даний документ "передбачає заходи, які стосуються поширення інформації про події того часу, про вшанування діячів того періоду: Грушевського, Винниченка, Петлюри, встановлення відповідних пам'ятних знаків, наповнення змістом історичних питань".

Петлюра, петиція, пам'ятник

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.