ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:47 11.03


Власники туалетів у центрі Полтави економлять навіть на папері

Стан громадських туалетів у Полтаві залишає бажати кращого. Відсутність паперу у кабінках, брудні шматки мила та зламана техніка — за все це платять полтавці та гості міста.

Соціологи стверджують, що про рівень життя у місті, а також про відношення держави до своїх громадян говорить стан кладовищ та… громадських вбиралень. І поки розвинені країни вигадують найоригінальніші, найекологічніші та найтехнологічніші клозети, пересічний полтавець, під пильним оком жіночки у віконці туалету, відмотує шматок сірого паперу і намагається поцілити у дірку.

На головній пішохідний та туристичній вулиці "духовної столиці", на відрізку від Соборного майдану до Корпусного саду, працюють три громадські вбиральні. У парку біля садиби Котляревського, у Петровському парку та в підземному переході "Злато місто". Перші дві належать комунальному господарству міста.

У комунальній вбиральні туалетний папір пропонують взяти на вході, відмотавши собі потрібний шматок. У кабінках папір відсутній, проте є щітка для унітазу. На умивальниках - брудні обмилки, сушка для рук не працює.

Єдина можливість висушити руки - це попросити у працівника шматок туалетного паперу на виході.

 Розказати про кількість відвідувачів та суму, яка витрачається на утримання цього закладу та його прибутки, працівниця вбиральні відмовилась. Сказала, що керівництво заборонило надавати будь-яку інформацію пресі.

З її слів, графіку прибирань вона не має, а прибирає туалет “по мірі необхідності”.

Вбиральня у Петровському парку відносно чиста, неприємний запах тут відсутній. Плата за вхід - гривня. Приблизно така ж ситуація в іншому комунальному туалеті — біля Соборного майдану.

Жіночка з туалету порадила звернутися до керівництва, щоб отримати відповіді на наші питання. Проте виявилось, що начальник управління ЖКХ Сергій Синельник аж надто зайнята людина, і не має часу відповідати на них.

У приватній вбиральні, що в ТЦ “Злато місто” туалетний папір також потрібно відмотати при вході. Урни у кабінках заповнені використаним папером. Відсутня щітка для унітазу, проте стоїть квіточка на умивальнику. Є графік прибирань: три рази на день. Не дуже часто…

 - Кількість відвідувачів сягає тут до трьохсот осіб на добу, а подекуди і більше, — каже працівниця громадського закладу.

Вартість входу — дві гривні. Працівники ж торгівельного центру “Злато місто”  сплачують за користування клозетом оренду - по 50 гривень на місяць.

На питання, чи можливо встановити папір у кожній кабінці та підтримувати чистоту, щоб нужник у самому центрі Полтави мав хоч якийсь натяк на цивілізацію, відповідає адміністратор ТЦ “Злато місто” Ольга:

Туалет знаходиться в приватній власності. Тому з усіма зауваженнями звертайтеся до орендаря. Я у ньому взагалі не буваю, у нас є окрема вбиральня

 

- Папір у кабінках був раніше. Але його крадуть. Також із жіночого туалету  поцупили картину, - пожалівся власник громадського закладу Іван, з яким нам вдалося поспілкуватися телефоном. На питання, чи вважає він стан свого закладу задовільним, Іван відповів ствердно:

Доки не зміниться менталітет людей, які крадуть папір, картини та не прибирають за собою, встановлювати туалетний папір у кабінках я не буду

На питання, як клієнту здійснити прибирання за відсутності щітки і нормального зливу, Іван відповів, що люди все одно не користуються щітками в громадських вбиральнях. Та й взагалі, змивають за собою рідко...

Проте, якщо зайти до деяких інших торгівельних комплексів Полтави, можна побачити чисті туалети, 10-12 разовий графік прибирань, а подекуди і знайти в кабінках туалетний папір. І все це безкоштовно, як того вимагають нормативні документи щодо облаштування громадських закладів.

То в чому  проблема? В менталітеті полтавців-нечупар, чи в бажанні зекономити на прибиранні? А, можливо, в елементарній неповазі до своїх відвідувачів господарів громадських клозетів у самому центрі міста?

туалет, гроші, чистота

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.