ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:08 13.03


До 25 березня Полтава отримає нові топоніми

Після того, як Олександр Мамай публічно відмовився займатися питаннями декомунізації обласного центру, згідно з чинним законодавством, цей пласт питань перейшов до відома робочої групи, яка співпрацює з ОДА.

До 25 березня робоча група підготує проект нових топонімів Полтави. Останнє слово – за головою обласної державної адміністрації.

До складу робочої групи з питань декомунізації Полтави входять:
 - Юліан Матвійчук, депутат ПМР від ВО “Свобода” історик, випускник ПНПУ ім. Короленка;
 - Тарас Пустовіт, заступник директора — начальник відділу інформації та використання документів Державного Архіву в Полтавській області;
 - Оксана Коваленко, кандидат історичних наук, доцент, археолог, автор книги “Полтава XVII — XVIII ст.”;
 - Олександр Ластовецький, координатор громадського руху “ЗЛАМ стереотипів”;
 - Володимир Мокляк, історик, бібліограф, музейник, лауреат обласної премії ім. Самійла Величка (2007);
 - Юрій Волошин, доктор історичних наук, професор, науковець, викладач ПНПУ ім. Короленка;
 - Олег Пустовгар, представник товариства “Просвіта” на Полтавщині;
 - Вадим Ямщиков - голова ГО "Асоціація ветеранів та учасників АТО Полтавщини", депутат ПМР ВО "Свобода".

Нові назви вулиць пов’язані з іменами державних та військових діячів України, письменників, науковців, художників від Руси-України до сьогодення. Враховувалась історичні назви вулиць (здебільшого історичний центр міста), та події, які пов'язані з історією України, по персоналіям йшла прив'язка до видатних полтавців, які проживали на тій чи іншій вулиці. Також наразі є домовленість щодо не розділення вулиць на декілька частин, хоча у членів робочої групи були й інші міркування та пропозиції з цього приводу.

За словами Юліана Матвійчука, всього 116 топонімів підпадає під закон у Полтаві. Майже половині з них уже знайшли нові імена. Залишаються ще 64 топоніми (вулиці, провулки, парки, сквери).

Підтримується постійний зв'язок із Полтавською ОДА, Вадимом Штефаном - директором Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю, який безпосередньо відповідає за напрям декомунізаційних процесів в області, а також із Інститутом національної пам'яті. Нагадаю, 2 березня Голова ОДА Валерій Головко довірив робочій групі підготувати проект із перейменування топонімів, які підпадають під Закон про декомунізацію. А мер Полтави Олександр Мамай проявив свою байдужість, проігнорувавши обговорення цього процесу. Тепер ми маємо часу лише до 25 березня, щоб подати повний список топонімів

 - написав Матвійчук на своїй сторінці у мережі Фейсбук, куди небайдужі полтавці також надсилають власні пропозиції та зауваження з питань перейменувань.

історія, політика, декомунізація, Олександр Мамай

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.