ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:37 07.04


У Котелевському районі чоловік не отримав спадщину, бо не знав про неї

Житель Котелевського району дізнався з газети, що отримав у спадок землю. Однак отримати він її не зміг – строк подання заяви на отримання спадку сплив.

Житель Котелевського району звернувся до суду, аби продовжити термін подачі заяви про прийняття спадщини. Чоловік пояснив, що не зміг вчасно подати заяву до нотаріальної контори, адже запізно дізнався про спадок.

У своєму позові до Більської сільської ради Котелевського району він зазначив, що після смерті своєї тітки по батьковій лінії він є спадкоємцем п'ятої черги за законом. Однак про спадкове майно, а саме земельну частку, він дізнався лише з оголошення в газеті "Народна трибуна".

Відповідно до вимог ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Згідно із ст.1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про прийняття спадщини, то вважається, що він не прийняв її.

Однак за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання заяви. Котелевський районний суд не побачив поважних причин, тому не задовольнив позов спадкоємця:

Судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини, необізнаність особи про наявність спадкового майна, похилий вік, непрацездатність, незнання про існування заповіту.

До 10 квітня спадкоємець ще може подати апеляцію на дане рішення суду. Якщо він його не оскаржуватиме – рішення набере законної сили.

земля, спадщина, суд

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.