ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:05 07.04


Микола Костенко: "Сміттєзвалище треба закрити? Поки що це лише розмови"

Не всі знають, що є така посада: начальник міського звалища. Кореспондент нашого видання поспілкувалася з Миколою Костенком - головним полтавським фахівцем у питаннях сміття.

Питання щодо сміття в Полтаві завжди було актуальним для міста. Якщо з його вивозом КАТП-1628 справляється досить успішно, то проблема міського звалища не перестає розбурхувати мозок пересічних громадян. А з чого і коли саме починалось міське звалище, що у Макухівці?

Полтавське міське звалище твердих побутових відходів (ТПВ), за загальноприйнятною версією, започатковане в 1953 році, але насправді звалище виникло стихійно на місці піщаного кар’єру ще в середині 40-х років минулого століття, після визволення від німецько-фашистських військ. У Полтаву з кар’єру возили пісок для відбудови міста, а потім, щоб очистити місто і машини не йшли порожніми, на місце видобутого піску  вивозили сміття. Таким чином і утворилось стихійне звалище, експлуатація якого, звісно, не передбачала ніяких заходів щодо захисту навколишнього середовища. Мабуть, у той час людям просто було не до того.

Чи є проблема звалища екологічною катастрофою? Який вплив звалище має на навколишнє середовище?

Не впевнений, що ситуацію з Полтавським міським звалищем ТПВ можна назвати екологічною катастрофою, проте екологічною проблемою – безумовно, тому що головною різницею екологічної проблеми та катастрофи є надзвичайно швидка і через це небезпечна деструкційна зміна умов навколишнього середовища, що тягне за собою нанесення величезної шкоди рослинності, загибель людей, тварин. Назвати проблему, що тягнеться більше ніж  півстоліття швидкою… сумнівно, фактів загибелі людей чи тварин через звалище - я теж не чув таких фактів. Хоча впевнений, що негативний вплив на здоров’я людей та тварин безумовно є. Найбільш негативним фактором є проникнення фільтрату до ґрунтових вод – тому що не був закладений протифільтраційний екран, а також засмічення прилеглої території леткими фракціями сміття, через відсутність захисної сітки по периметру звалища, пожежі, які періодично виникають на звалищі.

До речі, про пожежі - чому і як  часто вони  спалахують на звалищі? Чи можливо їх якось уникнути?

У спекотну погоду пожежі можуть виникати по кілька разів на тиждень, а інколи - і на день. Основні причини це – недопалки чи інше тліюче сміття привезене з міста, підпал сторонніми особами з хуліганських мотивів.
Проблема пожеж на звалищах – то проблема практично всіх міст України і повірте, в Полтаві не найгірша ситуація. Уникнути взагалі пожеж на звалищі практично неможливо через брак техніки та коштів на виконання технологічних заходів, що унеможливлюють горіння звалища. Сам процес горіння подібний до пожеж на торфовищах, коли горіння проникає вглиб тіла звалища і може тліти роками періодично переростаючи в пожежу на поверхні.

Робітниками КАТП-1628 постійно проводяться профілактичні заходи для запобігання розповсюдження відкритого вогню, та його ліквідації.

Які заходи проводяться  підприємством для покращення екологічного стану прилеглої до звалища території ?

Підприємство проводить всі можливі заходи для того, щоб під час експлуатації звалища максимально зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, зокрема, двічі на рік проводяться лабораторні дослідження стану повітря, ґрунту, поверхневих вод, проводиться постійний моніторинг за станом рівня фільтрату задля запобігання його виливу за межами звалища. При необхідності, а у весняний період обов’язково, проводяться роботи по поновлення земляного обвалування по периметру звалища. По мірі засмічення прилеглої території проводиться її прибирання.

Як жителі прилеглих сіл, зокрема Макухівки, ставляться до такого досить неприємного сусідства зі звалищем?

Питання, яке з першого погляду здається простим, насправді неоднозначне і свого часу це мене дещо здивувало. Поясню чому. Звісно, що розміщення звалища неподалік від власної оселі - факт не приємний і мешканці цілком логічно висловлюють своє незадоволення, але для багатьох жителів Макухівки звалище стало чи не єдиним джерелом доходу у вигляді зібраних вторинних ресурсів, а також отримання палива для обігріву оселі. З іншого боку, в мене особисто є питання до тих жителів Макухівки, які вивозять сміття в лісові насадження біля звалища. Ви можете собі уявити абсурдність ситуації, коли одні мешканці вимагають закриття звалища, а інші засмічують ліс між звалищем і Макухівкою? Хоча для жителів Ковалівської сільської ради вивантаження сміття на звалище безкоштовне.

Так може це сміття привозять із Полтави, чи з інших населених пунктів?

Те саме мені казали депутати та члени виконкому Ковалівської сільської ради ще пару років тому, аж поки я не приніс їм прямо на сесію докази у вигляді квитанцій вилучених із куп сміття в лісі в 5-ти та 20-ти метрах від звалища з адресами власників сміття.

І яка була реакція представників місцевої влади?

Взяли докази, сказали, що знають цих людей, зустрінуться з ними і проведуть відповідну роботу. Внаслідок десь місяць не смітили, може переконали людей так не чинити, а може просто співпало, а зараз те саме повторюється - і ніхто не реагує.

Як складаються відносини з місцевою владою в процесі експлуатації звалища?

У цілому нормально, ми спілкуємося із сільським головою Олександром Бубликом у робочому поряду по питаннях дороги, прибирання прилеглої території, в разі пожеж на звалищі. Депутати та члени виконкомів сільських та районних рад наразі не переймаються проблемами звалища - мабуть ще не настав передвиборчий період.

Які першочергові проблеми  на даний час існують в роботі міського звалища?

Перелік досить великий, тому назву кілька основних. По-перше, це необхідність ремонту діючої та закупівля нової бульдозерної техніки, необхідність ремонту дороги на під’їзді до звалища та відновлення доріг на самому звалищі між робочими картами, ремонт пандуса вагів, відновлення земляного обвалування по периметру звалища та інші.

Ще у 2005 році один із чиновників Полтавського району (заступник голови полтавської районної ради Кальченко – прим. ред.) в інтерв’ю казав що звалище вичерпало свої ліміти перевантаження. На ваш погляд, якою є ситуація на даний момент?

Інколи я зустрічаю в пресі подібну інформацію щодо перенавантаження звалища, більше того, люди оперують різними відсотками: один стверджує, що мовляв, на 106 відсотків, хтось писав 120 відсотків, а в 2011 році одна з районних газет ("Вісті" за 6.05.2011року - прим. ред.) посилаючись на якихось фахівців писала, що звалище може працювати ще один-два роки максимум…

Я не знаю на підставі чого ці люди оперують подібними цифрами і так безапеляційно стверджують. По-перше, як я вже говорив на початку розмови – звалище у нас стихійне і введене в експлуатацію без будь-кого проекту, тому його перенавантаження можна оцінювати тільки візуально і досить суб’єктивно. Як можна говорити про відсотки перенавантаження не маючи ні початкових ні кінцевих проектних даних?

Безумовно, я теж можу погодитись, що його давно треба закрити і провести відповідні роботи по його рекультивації, але поки що це тільки розмови, адже ні ділянки, ні проекту під новий полігон немає, та й інвестори –забудовники не дуже квапляться вкладати кошти в будівництво сміттєпереробного заводу.

Так скільки ще років, у такому разі, можлива експлуатація діючого звалища, назвіть хоча б приблизний термін?

Чому приблизно, можу сказати точно - діюче міське звалище буде працювати, допоки не відкриють новий полігон ТПВ зі сміттєпереробним заводом.

сміття, Макухівка, КАТП-1628

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.