ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:45 09.04


Десятеро полтавців можуть значно покращити наше життя

Розробники програми "Бюджет участі" розповіли про її терміни та умови. Уже в 2017 році завдяки небайдужим полтавцям місто отримає щонайменше 10 проектів загальною вартістю понад 1,5 мільйони гривень.

Члени робочої групи міськвиконкому з реалізації програми "Бюджет участі у м. Полтава" зробили її презентацію. Секретар міської ради Оксана Деркач розповіла про деталі.

Ідею реалізувати партиципаторний бюджет ми отримали від громадської організації ПУАСІ, яка співпрацює з польським урядом. Всі зацікавилися тим, яка можна залучити мешканців міста до розподілу бюджетних коштів на створення соціально значущих проектів. Тому якщо сьогодні 1,5 мільярди складає бюджет Полтави, то депутати 0,1 відсотка від нього після всіх процедур погодження направлять на реалізацію бюджету участі. Знаєте, до нас часто приходять мешканці і просять або облаштувати дитячий майданчик, або спортивний, або зону відпочинку. Тепер такі люди можуть проявити свою ініціативність. А для влади головне не виконати роботи, а залучити мешканців, розбудити громадянське суспільство

- зазначила Оксана Деркач.

Тематика соціально значущих проектів може бути такою:

- благоустрій громадського простору,

- ремонт вулиць,

- велоінфраструктура,

- дитячі, спортивні майданчики,

- проведення фестивалів, конкурсів,

- вирішення соціально значущих питань,

- інша ініціатива.

При цьому такі проекти, як ремонт під'їзду або проведення водогону під програму бюджету участі не підпадають, тому що не стосуються великого кола людей.

Перший етап реалізації нової міської програми вже розпочався, а загалом терміни її такі:

- квітень-травень – подання проектів;

- червень-липень – аналіз проектів експертною групою;

- вересень-жовтень – голосування за проекти;

- листопад – встановлення результатів;

- грудень – оприлюднення результатів.

Вибрані за рейтинговою системою проекти реалізуються у наступному році. При цьому всі мешканці Полтави голосуватимуть за них на сайті Полтавської міської ради у спеціальному розділі "Бюджет участі". Кожен полтавець може віддати свій голос двічі – за один маленький проект і за один великий, адже фінансування розподілиться таким чином:

- 60 відсотків суми (900 тисяч гривень) йде на малі проекти, кожен з яких має вартість до 100 тисяч.

- 40 відсотків (600 тисяч гривень) піде на великі проекти, кожен з яких має вартість від 100 до 500 тисяч.

Тож виходить – за мінімальними підрахунками – Полтава отримає у 2017 році як мінімум 10 проектів у рамках бюджету участі. При цьому Оксана Деркач зазначила: якщо проекти будуть цікаві і для їхньої реалізації знадобиться не 1,5 мільйони, а, наприклад, 1,8 – то робоча група з реалізації партиципаторного бюджету буде просити депутатів про збільшення фінансування.

Крім того, ще одна важлива деталь – утримання всіх реалізованих проектів покладається на комунальні служби міста.

Всім, кому цікава ініціатива міської влади, варто познайомитися із членами робочої групи з впровадження партиципаторного бюджету в каб. 219 будівлі міськвиконкому. Але основні вимоги до полтавців із хорошими ідеями – такі:

1.Заповнення форми подання проекту, яка розміщена на сайті міської ради у рубриці "Бюджет участі у Полтаві".

2.Зібрати 15 підписів на підтримку проекту.

3.Подати проект поштою за адресою м. Полтава, вул Жовтнева, 36, або на e-mail: pbp@rada-poltava.gov.ua.

4.Проведення промоційної кампанії проекту.

5.У разі потреби – доопрацювання проекту.

6.Участь у голосуванні.

Якщо на фінішну пряму вийде велика кількість проектів, реалізовуватимуться ті із них, які наберуть найбільшу кількість голосів полтавців.

Нагадаємо, розробка положення про бюджет участі відбулася ще за депутатів міської ради минулої каденції, а нещодавно вже нові обранці прийняли відповідну міську програму.

 

Анна СОЛТОВСЬКА

 

бюджет, гроші, проекти

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.