ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:46 02.05


"Полтаваобленерго" контролюється російським олігархом

Підприємство "Полтаваобленерго", яке постачає електроенергію майже в усі куточки нашої області, вже давно приватизовано. І якщо цей факт добре відомий, то не всі знають, хто ж контролює це підприємство.

Розбиратись у структурі власників вітчизняних компаній – одна з задач сучасних журналістів. Особливо якщо мова йде про структури, які відіграють важливі, ключові ролі в житті міста та області.

Відомо, що підприємство "Полтаваобленерго", яке виробляє, розподіляє та постачає електроенергію майже в усі куточки нашої області, вже давно приватизовано. І якщо цей факт добре відомий, то не всі знають, хто насправді контролює це підприємство.

В єдиному державному офіційному  реєстрі юридичних осіб кінцевих бенефіціарних власників ПАТ "Полтаваобленерго" не вказано. Воно й не дивно: хто ж захоче чесно платити податки до бюджету? Знаходимо лише прізвища керівників, які мають право підпису. На кого вони працюють - нижче…

Джерело: minjust.gov.ua

 

Цікавіше стає в офіційному реєстрі публічних та приватних акціонерних товариств. Реальними власниками є інші юридичні особи. Їх чотири, з яких три (!) зареєстровано на Кіпрі.

Джерело: smida.gov.ua

До 22 лютого таких власників нараховувалося аж 5, але як бачимо, у структурі власників пройшли деякі зміни.

Джерело: smida.gov.ua

Що стосується офшорів, то така схема поширена для обласних енергоструктур в Україні. Більшість із них оформлена на олігархів. Ось, наприклад, ПАТ "Сумиобленерго". Знайомі компанії?

Джерело: smida.gov.ua

За інформацією каналу 112, перелічені вище офшори контролюються тандемом олігархів Григоришин – Коломойський. Причому більша частина активів - саме за росіянином.

Якщо прослідкувати весь ланцюжок від початку і до кінця, він виводить нас на Костянтина Григоришина – російського бізнесмена, який проживає у Москві. Більшість енергетичних компаній України частково (але більше 50 відсотків) належать російському олігарху. За рейтингом найбагатших українців від журналу "Фокус" він у минулому році посів шосте місце з капіталом в 920 млн. доларів. Цікаво тільки як він потрапив у цей рейтинг, адже має два громадянства – Росії та Кіпру. І не має українського, хоча й вважає Україну рідною для себе. Ще б пак – тут він непогано заробляє!

Тож, уся схема виглядає наступним чином:

Також свою долю в "Полтаваобленерго" має й Ігор Коломойський, який, здається, в кожному бізнесі має свою частку, й енергетичний тут - не виключення. Компанія "Бізнес-Інвест", що входить до групи "Приват" - також займається і енергокомпаніями.

До речі, серед усіх енергокомпаній України "Полтаваобленерго" єдина, яка отримала ліцензію на розроблення, виготовлення та виробництво наркотичних засобів від комітету з контролю за обігами наркотиків. Ліцензія за даними єдиного ліцензійного реєстру дійсна до 28.11.2018 року.

Поки що незрозуміло лише для чого вона їй потрібна. Але це лише поки що…


...Нагадаємо, що у квітні структури Григоришина та Коломойського поділили 118 мільйонів гривень від "Полтаваобленерго" на ремонтні роботи.

бізнес, гроші, електороенергія, Полтаваобленерго

За темою:

  • Енергетики пропонують громадам відмовитися від послуг "Полтававодоканалу"
  • У центрі Полтави сталося аварійне відключення світла
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.