ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:43 04.05


Боєць АТО виграв суд проти Полтавської облради

У Полтаві суд визнав протиправним рішення Полтавської обласної ради щодо встановлення пільговикам ліміту на безкоштовні поїздки областю та компенсації за купівлю квитка.

4 травня суддя Полтавського окружного адміністративного суду Тетяна Канигіна задовольнила позов АТОвця Артема Безверхого до Полтавської обласної ради.

Вона визнала не чинним рішення облради, відповідно до якого пільговики мали на рік лише 50 безкоштовних поїздок транспортом. У той же час, перевізникам мала сплачуватись компенсація за безкоштовний проїзд пільгових категорій громадян. Однак через те, що з боку держави не надходила субвенція на покриття даних витрат, то деякі перевізники відмовляли пільговикам у безкоштовному проїзді. Вони зазначали, що пільговим категоріям компенсує витрати за квиток влада, але одним компенсації виплачувались, а іншим ні. Таким чином учасники АТО та інші пільгові категорії громадян змушені були сплачувати за проїзд, хоча законодавство передбачає їм безоплатний проїзд.

Мене це взагалі не має хвилювати – я маю право на безкоштовний проїзд. Ті труднощі, які виникають із перевізниками, - це не мої проблеми

- так прокоментував ситуацію Безверхий.

Артем Безверхий та його адвокат Галина Коліуш сказали, що хоч і сподівались на таке рішення суду, але не очікували, що суддя все ж задовольнить позов. Дана постанова вступить в силу, якщо її не оскаржуватимуть. Однак адвокат позивача впевнена, що опоненти все ж звернуться в Харківський апеляційний суд.

Відзначимо, що 27 квітня в суді в якості свідків допитали двох учасників АТО. Вони засвідчили, що в касі на автовокзалах Полтавщини їм обом відмовили в безкоштовному проїзді. На сьогоднішньому засіданні свідок Ігор Мочалов, який є батьком загиблого бійця АТО та водночас підпадає під категорію громадян, яким надаються пільги – надав письмову відмову в компенсації безкоштовного перевезення від Управління соцзахисту Київської районної ради Полтави. Чоловіку відмовили в компенсації за квиток у міжміському транспорті через те, що чек, який йому надав водій, не мав фіскальної стрічки.

Компенсація проїзду – це питання між перевізником і державою. А перевізник переклав ці труднощі на нас, пільговиків. Органи державної влади підтримали в цьому перевізників і вирішили компенсувати вартість квитка пільговикам… Однак нам нічого не компенсують…  Якби не було такої програми, то перевізник, про що йдеться в законі, зобов’язувався би перевозити безкоштовно пільгові категорії громадян… Коли перевізник брався за цей бізнес, він знав, що змушений буде возити пільговиків… Тому дану проблему треба вирішувати з державою, а не з пільговиками. Ця програма створила умови, коли пільговикам або одним перевізникам компенсують витрати за безоплатний проїзд, а іншим – ні

- сказав батько загиблого бійця Ігор Мочалов.

Представники Полтавської обласної ради зазначили, що дана програма була створена для зменшення напруги серед населення. Також сторона відповідача вказала на те, що програма, за яку проголосували депутати, покращила умови праці перевізникам:

Що стосується міжміських та міжобласних маршрутів, то на сьогоднішній день жодного порядку на державному рівні не затверджено… В минулому та позаминулому роках відшкодування за надані пільги за рахунок коштів державного бюджету проводилось лише на міських та приміських маршрутах, тому що порядку немає. І в цьому році, якби була субвенція та не затверджений порядок, то відшкодування за надані пільги в міжміському та міжобласному транспорті не було б

Сторона відповідача була проти того, щоб позов Артема Безверхого задовольняли. Юристи також зазначали, що Полтавська обласна рада не перевищила свої повноваження, створивши дану програму.

Ольга ДУДКА

 

 

 

 

 

 

 

 

транспорт, перевізники, АТО, облрада, суд

За темою:

  • Как получить стоматологическую помощь: куда лучше обращаться с возникшими зубными проблемами
  • Керівник Пенсійного фонду Полтавщини декларує власність у Криму
  • Під час пожежі у полтавській багатоповерхівці загинула людина
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.