ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:31 01.06


Депутати не дозволили "Укргазвидобуванню" проводити гідророзриви газоносних пластів на Полтавщині

На сьогоднішній сесії облради розглядали ідею проведення конкурсу на виконання робiт з iнтенсифiкацiї видобутку газу на родовищах ПАТ "Укргазвидобування" методом гiдророзриву пласта. Депутати ідею не підримали.

Один із ініціаторів розгляду цього питання на сесії Валерій Прядко ("Партія простих людей") заявив:

"Укргазвидобування" оголосило конкурс на проведення гідророзриву пластів. Кошторис цих робіт - один мільярд гривень, а конкурс проведуть за безпрецедентно короткий термін - 16 днів. Мені навіть невідомо, чи належно підготовлено свердловини, чи є проекти, навіть не визначено конкретні площі, де проводитимуться гідророзриви. Полтавщина не має стати випробувальним полігоном для запровадження гідророзривів пласту!

Депутати спершу не хотіли надавати слово представнику "Укргазвидобування", однак пізніше все ж дозволили виступити Олександру Романюку, першому заступнику Голови Правління ПАТ "Укргазвидобування":

У країні немає такого досвіду, але ця технологія застосовується у світі. Саме тому хочемо залучити кращі світові компанії. У тендері виявили бажання взяти участь уже 11 компаній, з них 10 - міжнародних. Без гідророзриву пласту неможливо збільшити видобуток вуглеводнів, енергетична незалежність неможлива. За 25 років незалежності замість того, аби вкладати у власний видобуток, ми заплатили країні-агресору 50 мільярдів доларів за газ. У нас вартість одного розриву вдвічі менша, ніж у приватних компанй. Ми працюємо в рамках екологічного законодавства. Що таке гідророзрив пласту? На глибину 3.5-4.5 км закачуємо воду з піском і реагентами (їх усього 0.5 відсотка від усієї суміші, зокрема, гуарова камідь, соляна кислота) і під тиском таким чином розширюємо свердловини під землею і збільшуємо вихід газу. Хочемо зараз отримати ваше рішення для того, аби визначити площі і вказати родовища, ми їх вибиратимемо разом із екологами й інженерами

У присутніх на сесії депутатів та представників громадськості виникли запитання, чи досліджені реальні екологічні наслідки цього методу. Представники селища Сенча на Лохвиччині, де саме ця компанія видобуває газ і де в людей зникла питна вода, закликали представників "Укргазвидобування" спершу припинити екологічне лихо там, а потім вимагати нових площ і запровадження нових методів.

У підсумку голосування "Укргазвидобуванню" таки відмовили у проведенні конкурсу на проведення робiт з iнтенсифiкацiї видобутку газу на родовищах методом гiдророзриву пласта. За відмову проголосували 58 депутатів.

Довідка

Гідравлічний розрив пластів - технологія видобутку горючого газу з природних кам'яних родовищ. Передбачає нагнітання у породи великих кількостей води під великим тиском, що спричиняє тріщини у породі, а потім закачування суміші води та твердої речовини (дрібнозернистий пісок, хімічно-активні речовини) у свердловину. Тиск, створений закачуванням рідини у свердловину, достатній для того, щоб утворилися тріщини у резервуарі і сланцева порода розкололася на відстані 1000 м у кожний бік від сталевого трубопроводу, вивільняючи газ з порід та допомагаючи газу попасти у свердловину через численні тріщини у породі та піднятися на поверхню. Багато експертів вважають, що видобуток газу з використанням технології гідророзриву може загрожувати великими втратами, забрудненням питної води та навіть землетрусами. Низка європейських країн уже ввела мораторій на використання технології гідророзриву при видобуванні нетрадиційних газів, впевнившись у катастрофічних наслідках такого методу або усвідомлюючи високий ступінь ризиків.

сесія, облрада, Укргазвидобування

За темою:

  • У Полтаві вирішили провести позачергову сесію міськради
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.