ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:50 18.06


Опішня хоче жити "по-партизанськи". Навіщо?

Рішення Опішнянської селищної ради про перейменування вулиці Василя Кричевського у Партизанську суперечить чинному законодавству. Фактично йдеться про перевищення повноважень цією селищною радою.

9 червня Опішнянська селищна рада прийняла рішення про зміну назви вулиці Василя Кричевського, що була перейменована в рамках закону про декомунізацію. Місцеві народні обранці вирішили повернути цій вулиці колишню назву — Партизанська. І хоч селищний голова рішення сесії ще не підписала (тобто воно не є чинним), сам факт незаконних подій в Опішні уже набрав розголосу, повідомляє прес-служба ОДА.

Нагадаємо, що голосували депутати вже після того, як голова Полтавської ОДА Валерій Головко підписав розпорядження про перейменування вулиць відповідно до вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки".

Закон передбачав три етапи реалізації: до 21 листопада 2015 року рішення щодо перейменування ухвалювали органи місцевого самоврядування, після цього до 21 лютого 2016 року таке рішення міг прийняти голова місцевої ради. А з 21 лютого по 21 травня  відповідне розпорядження зобов’язаний був підписати голова облдержадміністрації, що, власне, Валерій Головко і зробив 20 травня.

Щодо рішення Опішнянської селищної ради про перейменування вулиці Василя Кричевського, то воно перш за все суперечить чинному законодавству, а також етичним нормам, адже Кричевський для Опішні, та й для України в цілому - постать визначна. Фактично йдеться про перевищення повноважень зазначеної селищної ради. Мешканці переймаються з того, що їм доведеться витрачати гроші через чергове перейменування, опішнянські депутати грають у популізм, або ж просто не знають законів.

Голосуючи за перейменування вулиці депутати селищної ради посилалися на те, що вони висловлюють думку громади Опішні, мають відповідні підписи мешканців вулиці. Проте згідно пункту 6 статті 7 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" були встановлені терміни виконання. Проте депутати нагодою не скористалася — і повноваження перейшли до голови облдержадміністрації. Він свої зобов’язання перед законом виконав. Рішення ж, прийняті всупереч передбаченим законом термінам, вважаються такими, що порушують закон, а отже є нікчемними. Порушення ж закону передбачає персональну відповідальність винних осіб, в тому числі й кримінальну

— вважає начальник юридичного відділу Полтавської ОДА Тетяна Караваєва.

Василь Кричевський - видатний український художник, архітектор, дизайнер. Його геніальне творіння - Будинок Полтавського губернського земства — пам'ятка історії та архітектури у Полтаві.

Будинок споруджено у 1903-1908 роках. Він став першим зразком нового стилю - український архітектурний модерн - на Полтавщині. Сьогодні використовується як Полтавський краєзнавчий музей. Василь Кричевський був також першим художником українського кіно, одним із засновників Української Академії Мистецтв, автором дизайну національного герба України "Тризуб" і перших українських грошей у 1918 році.

В Опішні знаходиться музей-садиба родини Кричевських, куди з різних куточків світу приїздять нащадки геніального митця.

Протягом довгих років Василь Кричевський збирав предмети народної творчости і будучи тонким знавцем української етнографії зумів скомплектувати одну з найбагатших колекцій в Україні. На жаль, більша частина експонатів колекції Кричевського, що містилася в будинку Миколи Грушевського, згоріла під час артилерійського обстрілу більшовиками у 1918 році.

Частина робіт художника наразі перебуває за кордоном, більшість - в Українському музеї Нью-Йорка (США). 2003 року онука Василя Кричевського Оксана де Лінде передала приблизно 300 робіт Кричевського від його доньки, що мешкає у Венесуелі, Галини Кричевської-Лінде до Харкова, Полтави, Лебедина, Києва в дарунок українським музеям.

декомунізація, історія, Опішня, Василь Кричевський

За темою:

  • У Полтаві висадили дуб до річниці підписання шведсько-українського союзу
  • Полтавський архів цьогоріч надав доступ до понад ста тисяч сторінок документів часів Другої світової війни
  • Держархів Полтавщини оцифрував історичні документи для генеалогічних досліджень
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.