ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:10 01.07


У Полтаві відкрилася виставка для людей із вадами зору

У Галереї мистецтв імені Ярошенка презентували виставку для незрячих та людей із вадами зору. Виставка включає в себе 12 скульптур відомих українців, до яких можна торкатися руками.

1 липня в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка стартував інтерактивний соціально-мистецький проект "Торкаючись, бачу: великі українці", розрахований на тактильне сприйняття людьми з вадами зору. На виставці представлені 12 скульптурних портретів визначних українців, із біографією яких можна ознайомитись, прослухавши аудіозапис.

Подібні проекти потрібні полтавцям та й взагалі людям із вадами зору з будь-якого міста. Незрячим людям дуже важко адаптуватися в суспільстві. Особисто я майже на виставки не ходжу, бо соромлюся торкатися картин при людях, які добре бачать. А під час таких проектів ми відчуваємо себе вільно, можемо доторкнутися до скульптури і отримати задоволення від духовного розвитку. Однозначно, таких проектів має бути більше
 - сказала полтавчанка на ім’я Наталя, яка прийшла на відкриття виставки разом із маленькою донечкою.

Дванадцять представлених скульптур уособлюють таких визначних людей, як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Григорій Сковорода, Андрій Шептицький, Микола Амосов, Марія Заньковецька, Георгій Гонгадзе, Володимир Івасюк, Михайло Бочук, Олександр Довженко, Сергій Нігоян.

Розмальовували скульптури кольоровими фарбами глухонімі діти. Їхні біографії озвучені відомими українськими виконавцями – Олександром Пономарьовим, Тіною Кароль, Павло Зібровим, Аллою Кудлай...

Організатори проекту – "Ротарі-клуб Полтава", "Ротаракт" Полтави та Львова. Виставка презентувалася в листопаді 2015 року у Львові, а потім і в інших містах західної України.
На відкритті виставки кілька пісень виконала переможниця шоу "Україна має талант" Олена Ковтун. Потім ця відома на всю країну полтавчанка, яка також має вади зору, разом із усіма присутніми, ознайомилась із проектом.

Як повідомила директор Полтавської галереї мистецтв Ольга Курчакова, виставка триватиме приблизно місяць. У день відкриття вхід був вільним. За словами директора, у наступні дні, скоріше за все, для дорослих квиток коштуватиме 10 грн, для дітей та студентів – 5 грн, а для людей із вадами зору вхід буде безкоштовним.

культура, виставка, скульптура

За темою:

  • У Полтаві відкрили Центр азербайджанської культури
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.