ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:10 03.07


Транспортна Полтава: допоки містяни будуть готові миритися з незручностями?

У хитросплетіннях транспортної мережі Полтави розуміються тільки місцеві. Гостям же важко зорієнтуватися на зупинках громадського транспорту без сторонньої допомоги.

Громадський транспорт у нічному місті

Майже пустий салон, гірлянди на вікнах та кондуктор у червоній шапочці з білим помпоном — моя перша й наразі остання поїздка нічним тролейбусом відбулася у новорічну ніч, кілька років тому. І це — чи не єдиний час, коли у Полтаві можна скористатися таким сервісом.
У менш казкові ночі дістатися у Полтаві з точки А у точку Б проблематично. Особливо, якщо поїздки на таксі ваш бюджет "не тягне". Жодних нічних тролейбусів, автобусів чи навіть маршруток. Для обласного центру на майже 300 тисяч мешканців, у якому два залізничних та автовокзал і кілька автостанцій, це досить незручно. А якщо врахувати кількість ВНЗ і студентів, то розумієш - потреба стає ще більш нагальною. Спроби запустити у Полтаві нічний громадський транспорт робилися неодноразово. Але закінчилися фіаско – позитивний досвід багатьох європейських міст нам не допоміг.
Так, у Західній Європі студмістечка обов'язково сполучені з центром міст громадським транспортом. Звісно, інтервал його руху вночі досить великий, але їздить він за чітким графіком, тож для молоді дістатися додому темної пори — не питання.

В інших варіантах нічні маршрути часто "зав'язані" якраз на вокзалах. Так, у столиці Польщі вночі курсує понад чотири десятки автобусів на різних маршрутах. Вони рушають кожної години двічі – в 00 та в 39 хвилин від зупинки біля центрального вокзалу Варшави. У Братиславі та Празі діє подібна схема руху громадського транспорту. Взагалі практика "запускати" нічний транспорт із одного місця — вокзалу чи центральної площі — типова для європейських міст, як столиць, так і невеликих містечок
- розповіла нашому кореспонденту аналітик інформаційної кампанії "Сильніші разом!" Світлана Чернецька.

Є досвід впровадження нічного громадського транспорту і в українських містах. Так, у Вінниці щогодини їздить нічна маршрутка №25Н із вартістю проїзду 4 грн. (денна ціна – 3-3,5 грн.), у Рівному приблизно кожних 40 хвилин їздить нічний тролейбус №3, а у Хмельницькому "бігають" аж три нічних тролейбуси, практично охоплюючи все місто. У Львові, навпаки, вночі курсують не тролейбуси, а маршрутки. Хоча є й невдалі спроби. У Тернополі нічний тролейбусний маршрут функціонував два тижні і був закритий через відсутність попиту. Хоча за цей час навряд чи багато містян взагалі дізналися про його існування.
Особливістю нічних маршрутів є їхня значна протяжність та тривалість — до півтори години в один бік. Зазвичай вони мають проходити найбільш людними о нічній порі частинами міста та везти мешканців у віддалені райони. З огляду на специфіку забудови Полтави – радіальний центр, від якого проміннями на всі боки розходяться інші мікрорайони – є можливість зробити нічні маршрути кільцевими, охопивши ними якомога більшу частину міста.

Наприклад, "Південний вокзал – Центр – Алмазний – Розсошенці – Південний вокзал", "Інститут зв'язку – Київський вокзал – Браїлки – Половки – Сади-1 – Алмазний – Сінна - Інститут зв'язку", "Південний вокзал – Левада – Центр – Алмазний – Сади-2 – Огнівка – Автовокзал – Сади-1 – Половки – Браїлки – Центр – Левада – Південний вокзал"... Щоправда, навіть при цьому мешканці віддалених селищ, які входять до складу міста, – Вороніна, Червоний Шлях, Яківці – традиційно залишаються "не при справі".

Але у масовому запуску нічних маршрутів просто немає сенсу – переконаний заступник міського голови Полтави Олексій Чепурко. У розмові з кореспондентом видання Poltava365.com він зазначив:
Вони будуть нерентабельними. Щоб зацікавити перевізників, ми муситимемо зробити нічний тариф у 1,5-2 рази вищим, ніж удень. Тобто, тролейбус коштуватиме майже 4 грн., а маршрутка – 7-8 грн. Далеко не кожен полтавець захоче витрачати такі гроші на проїзд. Тим більше, в нас таке місто, що багато куди можна дістатися пішки

Та рентабельний громадський транспорт – це швидше виняток, ніж правило. Причому для більшості країн світу. Тому місцева влада має частково дотувати нічний громадський транспорт. Але у 2016 році комунальне підприємство "Полтаваелектроавтотранс" і без таких нововведень отримає з міського бюджету загалом 25 млн. грн., аби вийти в нуль.

До речі, у самому КП про спроби запровадити нічні маршрути згадують неохоче: не з рівнем свідомості наших людей таке робити. Коли їздили нічні тролейбуси, то в них каталося багато п'яних, відбувалися бійки. Довелося в кожен посадити по міліціонеру. Так і відмовилися від цієї ідеї.
Існує й більш обґрунтоване пояснення, чому тролейбуси нині не в змозі вийти на нічні маршрути. По-перше, для цього треба приблизно на третину збільшити штат працівників тролейбусного управління, а коштів на це немає. По-друге, саме вночі відбувається поточний ремонт електроліній.

А ось нічні маршрутки в Полтаві, виявляється, існують. За даними начальника відділу транспортних перевезень та зв'язку Полтавського міськвиконкому Олександра Андросова, три фірми згідно з умовами проведених конкурсів на пасажирські перевезення виконують їх вночі. Щоправда, тільки з 22:00 до 1:00, оскільки потім немає пасажиропотоку. Йдеться про маршрути 20Н і 21Н (по кільцю в одну і в іншу сторону), а також 51Н і 52Н (кільцеві через Південний вокзал, теж у двох напрямках). Як на такі маршрутки натрапити – інше питання, адже на зупинках немає графіків руху громадського транспорту.
Ця та інші проблеми змусили владу шукати шляхи їхнього вирішення, розповів один з розробників міської програми "Стратегія розвитку транспортної інфраструктури м. Полтава на 2016-2020 рр.", депутат Полтавської міської ради Дмитро Сенчакович. На його думку, ускладнює роботу відсутність контролю за перевізниками з боку транспортної інспекції, яка після нещодавньої реформи називається Служба безпеки на транспорті. Але її керівник на Полтавщині  Володимир Кужіль говорить, що після реформування у відомства змінилася не лише назва, а й повноваження. Він повідомив кореспонденту видання Poltava365.com таке:
Чи буде в Полтаві нічний громадський транспорт, чи буде він доступним для мешканців віддалених районів  – це вирішує не наша Служба, а міськвиконком. Також саме влада контролює дотримання графіків руху і маршрутів пасажирським транспортом. Серед наших повноважень нічого подібного немає, ми загалом контролюємо дотримання ліцензійних умов перевізниками лише в контексті їхньої господарської діяльності – згідно з постановою Кабміну №103. Наше завдання також – спільно з місцевою владою і поліцією – проводити перевірки підприємців на наявність у них дозвільних документів і дотримання ними безпеки перевезення пасажирів

Полтава перенасичена транспортом. Але доїхати можна не скрізь

Відсутність нічних маршрутів – далеко не єдина проблема транспортної мережі Полтави. Так, блогер одного з полтавських інтернет-ресурсів Євгеній Асауленко написав десятки постів про це. Зокрема, й про перенасичення міських вулиць громадським транспортом. За його словами, те, що водії приватних автобусів й маршруток мало не б'ються за кожного пасажира та подовгу стоять у черзі, аби мати можливість під'їхати до зупинки, фактично  призводить до того, що транспорт їздить напівпустим. Звідси – шалені перегони та "підрізання" один одного на зупинках. А при найменшому здорожчанні пального чи комплектуючих перевезення стають нерентабельними. Тому перевізники зазвичай не бачать іншого виходу, як підняти тарифи.
Заступник мера Олексій Чепурко про цю проблему знає. За його даними, на 66 маршрутах міста близько 70 одиниць приватного пасажирського транспорту є зайвими. При цьому потенціал комунального "Полтаваелектроавтотрансу" використовується на повну - і навіть більше: наразі щодня на лінію виходять 45 тролейбусів та 10 автобусів. Ще 9 комунальних автобусів – у зоні АТО, від чого у першу чергу постраждали віддалені напрямки, зазначені у міській програмі "Місто без околиць".

Депутати-розробники "Стратегії... " пропонують діяти радикально: у півтора-два рази зменшити кількість громадського транспорту на вулицях за рахунок заміни маршруток на місткі автобуси-"гармошки". Інтервал руху при цьому не суттєво зросте, зате дістатися у пункт призначення буде простіше через зменшення транспортного потоку. Великі автобуси, а особливо, якщо вони ще й низькопорогові, комфортніші для деяких категорій пасажирів. Зокрема, людей на інвалідних візках, мам із дітьми у колясках, велосипедистів... Однак досягти порозуміння у цьому питанні з перевізниками – власниками маршрутних таксі — поки що не вдалося.
У Полтаві маршрути створюються більше для заробітку грошей, ніж для зручності пасажирів. Саме тому найбільш "заробітні" з них дублюють один одного. На популярних напрямках – штовханина і тіснява, на інших же полтавці роками чекають зрозумілого руху громадського транспорту. Заручниками ситуації, наприклад, є мешканці Огнівки і Садів-2, вул. Балакіна та С. Ковалевської. Можливості дістатися до центрального автовокзалу, Половків чи Браїлків без пересадок вони не мають. А тому змушені витрачати на проїзд громадським транспортом вдвічі більше тих полтавців, які мешкають у межах "кільцевого" маршруту. Перевізнику легше поставити транспортний засіб на вже існуючий, "розкручений" маршрут, а не популяризувати новий
– вважає блогер Асауленко.

Для вирішення питання потрібна добра воля представників міської влади. Наприклад, віддавати перевагу тим перевізникам, які готові зважати на запити полтавців, або самі пропонують нові маршрути. Але поки що цього немає.

Електронні табло і розклади руху, як початок змін

І все ж транспортна мережа Полтави поволі європеїзується. Один із перших "маячків" таких змін — електронні табло на зупинках, зокрема "Площа Зигіна" та "Центр". На табло висвічується, скільки часу залишилося до прибуття тролейбусу або автобусу (позначені як "Т" і "А" відповідно), що рухається за тим чи іншим маршрутом. Коштує один такий прилад 5 тисяч грн.

Це табло — експериментальне. На ньому відображається інформація про рух транспортних засобів, обладнаних системою GPS. Таких у Полтаві зараз близько сотні (загалом 300-ми приватними автобусами керують 24 перевізника).  Коли кожна одиниця транспорту отримає GPS, ми продовжимо встановлювати електронні табло. Крім того, у найближчих планах – розмістити паперові розклади руху транспорту на зупинках, поки що через перейменування вулиць цей процес затримується
- розповів нам Олександр Андросов.

Конкурс на диспетчеризацію міських маршрутів виграла фірма "Трек Сервіс Контроль". Уже два роки діє в Полтаві сервіс для пасажирів, започаткований нею, — сайт citybus.pl.ua. На ньому — схеми всіх міських маршрутів із зупинками. Обравши маршрут і натиснувши на назву зупинки, можна з'ясувати, через скільки хвилин до неї доїде той чи інший автобус. Звісно, це справедливо лише для транспортних засобів, об'єднаних системою навігації. Є на сайті і розділ для перевізників, і для диспетчерів. Там можна подивитися, чи вчасно автобус виходить на лінію, чи дотримується схеми маршруту, з якою швидкістю рухається і т.ін. Усе це важливо для контролю якості надання послуг.
Щоправда, через низький рівень поінформованості мало хто з полтавців знає про цей сервіс. А відтак – мало й таких, хто користується ним.

Очевидно, що комфортність пересування полтавців ріднім містом — не серед пріоритетів міської влади. Принаймні, допоки містяни готові миритися з незручностями. Депутати, які взяли на себе розробку "Стратегії розвитку міської транспортної мережі на 2016-2020 рр.", вимушено зізнаються: за понад півроку робоча група не збиралася жодного разу.

Світлана ВАРВЯНСЬКА


транспорт, перевізники, міськрада, проблема

За темою:

  • Маршрутний мікроавтобус в'їхав в електроопору: двоє травмованих. ФОТО
  • Як дістатися в Україну з Польщі
  • Кременчук закупить тролейбуси 2023 року випуску з автономним ходом
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.