ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:27 30.07


98 років тому у Полтаві вбили "народного" міністра освіти Івана Стешенка

98 років тому у Полтаві було вбито Івана Стешенка - відомого українського політика, письменника, громадського діяча. За чутками, то була справа рук більшовиків, але довести це не вдалося.

Народився Іван Матвійович Сешенко 1873 року в Полтаві в багатодітній сім'ї відставного унтер-офіцера й полтавської міщанки.

Батько, незважаючи на жорстку вдачу, намагався всім своїм дев'яти дітям дати освіту, для чого не шкодував коштів. У 1882–1892 роках Іван навчався в Полтавський класичній гімназії. По закінченні історико-філологічного факультету Київського університету Св. Володимира (1896) викладав у Київській жіночій гімназії. Вільно володів французькою, німецькою, іспанською, італійською, багатьма слов'янськими мовами, перекладав зарубіжну поезію.
Захопившись марксизмом, очолив радикальну групу студентської громади. Разом із Лесею Українкою, Михайлом Коцюбинським та іншими в 1896 pоці заснував у Києві групу "Українська соціал-демократія". Але вже 1897 року був заарештований за участь у студентських заворушеннях. Після п'яти місяців ув'язнення в Лук'янівській тюрмі був висланий з Києва без права проживання в університетських та губернських містах. Протягом 1897–1900 років разом із дружиною жив на чернігівському хуторі Миколи Садовського, займався перекладацькою та літературною працею. Повернувся до Києва 1900 року. Продовжив викладати словесність у жіночій гімназії та Музично-драматичній школі Миколи Лисенка. 1905 року був вдруге заарештований і відсторонений від педагогічної роботи.
Після жовтня 1917 року - організатор і голова Товариства шкільної освіти, член Української Центральної Ради. Як генеральний секретар освіти (з червня 1917 року, у січні — лютому 1918 року — міністр) здійснив українізацію шкільництва.

Із спогадів С. Русової, директорки департаменту позашкільної освіти в 1917 році:
Із Стешенком приємно було працювати. Це був молодий, розумний діяч, на формальний бік справи звертав він мало уваги, але певно й рішуче дотримувався гасла: негайна українізація народної освіти, усіх шкіл й усіх шкільних установ

Стешенко був убитий у Полтаві 30 липня 1918 року невідомими злочинцями. Похований на Байковому кладовищі в Києві. У Полтаві, на Алмазному, є провулок, названий ім'ям Івана Стешенка.

Після приходу до влади більшовиків Стешенка записали до "українських буржуазних націоналістів" і викреслили його ім'я з історії. Дружина - Оксана Михайлівна Стешенко-Старицька, дитяча письменниця, була заарештована влітку 1941 року і разом із старшою сестрою Людмилою вислана до Казахстану. Там у концтаборі в 1942 році вона померла. Сестра — Людмила Михайлівна Старицька-Черняхівська, письменниця, театральний критик, громадська діячка, померла в дорозі до концтабору, тіло її просто викинули з потягу...

історія, Стешенко, політика

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.