ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:26 14.08


В Опішні вчили варити та дегустували десятки різновидів борщу

Шлях до серця чоловіка пролягає через його шлунок. А найкоротший шлях до серця українського чоловіка – це смачний борщ. Як зварити такий борщ – вчили на фестивалі в Опішні, у "Лялиній Світлиці".

Саме там 13 серпня відбувся вже третій гастрономічний фестиваль "Борщик у глиняному горщику".
Куратор дійства – етнолог, керамолог, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, популяризатор традиційної української культури – Олена Щербань. Фестиваль позиціонується як всеукраїнський. І, справді, на святі можна було побачити людей звідусіль. Та й, взагалі, гостей було так багато, що організаторам фестивалю, мабуть, слід подумати на майбутнє про більші площі для його проведення.

Чи були всі анонсовані 36 видів борщу представлені відвідувачам – важко сказати, адже розмітали їх швидко. Але борщі з карасиками та з полуницею (саме вони чомусь викликали найбільший інтерес) були. Люди кажуть, що торік борщ із полуницею смакував більше. Та це вже справа смаку. Гості фестивалю могли насолодитися й іншими традиційними українськими стравами: галушками, варениками, гречаниками, шуликами тощо. Подавали й кашу качану – обрядову весільну страву, добре знайому тим полтавцям, хто відвідує ярмарки Батальйону Небайдужих.

Але не їжею єдиною. Були на цьому фесті й різноманітні святково-обрядові дійства. Хороводи водили, пісні співали. Кожен бажаючий міг спробувати попрацювати на старовинній прялці. Та, вочевидь, не у всіх це виходило. Не таке це вже й легке мистецтво, як виявилося.
Пили й горілку, не без того. Ну то яке ж українське свято без цього традиційного напою? Але пили в міру. Та й волонтери на заході пильно слідкували, чи не потрібна комусь допомога...

Відвідувачі не обмежувалися "Лялиною Світлицею". Гуляли селищем, роздивлялися опішнянські красоти, заходили до музею гончарного мистецтва. Торгувалися, покупали, адже на святі були представлені для продажу також різноманітні вироби: жіночі прикраси, одяг, глиняний посуд, товари для саду-городу тощо.
Полтавка Вікторія Ганжа була з родиною та друзями на подібному фестивалі вперше:
Сподобалася атмосфера свята. Приємно ось так зануритися в побут наших пращурів. Перепробували на святі все. Щось смакувало більше, щось вдруге навряд чи стали б їсти. З приводу організації, вважаю, що є ще над чим працювати. Але не жалкуємо, що приїхали. Цікаво провели вихідний день

Чи є майбутнє у подібних фестивалів – покаже час. Але судячи з кількості відвідувачів – таки є!

культура, фестиваль, борщ, Опішня, гастрономія

За темою:

  • Полтавці провели фестиваль повітряної робототехніки
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.