ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:53 25.08


Кічасова могла би принести Україні медаль Ріо, якби поїхала на Ігри

Керівник федерації каное України публічно визнав, що відсутність на Олімпіаді в Ріо Марії Кічасової - помилка, яка, ймовірно, коштувала нашій країні медалі Ігор.

Скандал, у результаті якого полтавка Марія Кічасова не змогла виступити у Ріо-де-Жанейро у складі веслувальної команди на байдарці-четвірці, не вщухає й після завершення Олімпійських ігор.

Президент федерації каное України Сергій Чернишов наголосив, що відсутність Марії Кічасової у складі екіпажу завадила українкам вибороти олімпійську нагороду на 500-метрівці. У своєму інтерв'ю телеканалу NewsOne Сергій Чернишов зокрема сказав:

Найголовніше - тренер, який підготував байдарку-двійку, повинен був готувати і байдарку-четвірку (так було прописано в тій самій системі відбору). А таким тренером був якраз Олексій Семикін. На жаль, його не послухали. І ми, як Федерація, підтримували його кандидатуру, щоб він і далі готував цей човен-четвірку. Тому що бачили перспективу човна, де загребною була Марія Кічасова. Вона міцніше, на старті швидше розганяла. Чого нам і не вистачило на Олімпіаді на стартовому відрізку, коли ми відпустили далеко вперед три човни, а наздогнати не вдалося. Можна по-різному трактувати те, що трапилося, але важливо, що не вистачило нам десятих долей секунди для завоювання медалей. Дуже шкода. Думаю, що Міністерство пішло на поводу у головного тренера Олексія Мотова. Він Семикіну постійно якісь перепони чинив. Раз Семикін працював із цією командою - значить треба було більше йому довіряти
 - заявив президент федерації каное.

Сама Кічасова у розмові з журналістами підтвердила інформацію про затяжний тренерський конфлікт. Ще до початку Ігор Марія була впевнена у тому, що проблему вирішити не вдасться. "Тому мені важко повірити у позитивний результат" - сказала вона в інтерв'ю виданню "Полтавщина-Спорт" напередодні стартів у Ріо.

У нас із Мотовим взагалі затяжне протистояння. Нашу команду довгий час тренував Олексій Семикін. Він можна сказати взяв нас "сирими" і привів до олімпійської ліцензії. Він підготував детальний план підготовки до Олімпіади, де розписав графік зборів і тренувань. Мотов ніколи не враховував цих планів, приймаючи всі рішення самовільно. Кого везти на збори, кого не везти вирішував саме він і жодної аргументації цих рішень окрім "я так сказав" ніколи не було. Дійшло до того, що наша команда просто не поїхала на другий турецький збір під час підготовки до Олімпіади. Мотов не включив до списку Семикіна, а прямувати на збір без тренера ми відмовилися. Мотов ніколи не поважав спортсменів і тренерів. Ми і не тільки ми багато разів писали листи до Міністерства з проханням прибрати його з поста тренера збірної. Та до нас ніколи не прислухалися

 - вважає Марія Кічасова.

Тренер Олексій Семикін вважає, що Україна мала шанс навіть на "золото" у жіночому веслуванні:

Найголовнійший фактор для досягнення результату на 500-метрівці – це розгін човна. Дистанція коротка, тож доганяти потім дуже важко. В Ріо ми розгін програли. Два основних екіпажі в світі – збірні Угорщини та Німеччини. Ми могли би боротися за золоту нагороду, якщо був би той склад, який я пропонував. Вийшло б чи ні - життя би показало, але впевнений, що боролися б за вищі нагороди
- сказав Семикін, якому офіційний сайт федерації каное задав ще ряд запитань.

Досвід загребного має значення?
Звичайно ж. Кічасова напрацьована як загребна на багатьох міжнародних стартах – чемпіонати Європи, світу, Європейські Олімпійські ігри. Загребними не народжуються, ними становляться. Для того, щоб виростити загребну, потрібен час. Над цим ми і працювали останніми роками.
З ваших слів, загребний – чи не найголовніший елемент в четвірці…
Так і є. Свіжий приклад – виступ чоловічої німецької байдарки-четвірки на дистанції 1000 метрів на Олімпіаді, який стали чемпіонами з перевагою декілька корпусів. Вони виграли чисто на загребному. Ви би бачили, що він творив. Решта членів екіпажу просто робили свою роботу, а загребний просто давав їм робити цю роботу. От і все.
У чому майстерність загребного?
Дати працювати іншим спортсменам в екіпажі. Будь-який тренер це зрозуміє. Дати працювати іншим, а не тягнути ковдру на себе. Якщо загребний "вмер" на дистанції, то "вмер" увесь човен. А це трапиться в тому випадку, якщо він працюватиме, як одиночник.
Марія Повх такого досвіду, як Марія Кічасова, не мала…
Вона не мала такого досвіду, тому що в неї початково менше здібностей для загребного. Вона хотіла би там сидіти, і на цьому наполягала. Але тренер визначає ролі в екіпажі, виходячи зі здібностей спортсменів, щоб отримати на фініші якомога кращий результат. Спортсмен сам не повинен це визначати...

спорт, Олімпіада, Ріо-2016, веслування, Кічасова, скандал

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.