ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:44 31.08


Цьогоріч витратять майже 10 мільйонів на реставрацію "Малої академії мистецтв" у Полтаві

Реставрація пам’ятки архітектури національного значення - будинку міської школи мистецтв імені Раїси Кириченко, що знаходиться в архітектурному ансамблі Круглої площі, обійдеться місту в 9 700 000 гривень.

І ця цифра - тільки на 2016 рік.

Станом на 29 серпня використано коштів лише в сумі 2 418 163,00 грн. Загалом роботи по реставрації передбачають заміну віконних блоків, покрівлі, оздоблення фасаду. Термін завершення робіт – 2017 рік.

Будинок Малоросійського поштамту — будинок в стилі класицизму, пам'ятка історії, мистецтва та архітектури у Полтаві, що знаходиться у південно-західному секторі Круглої площі між вулицями Лідова і В'ячеслава Чорновола. Пам'ятка архітектури першої половини XIX століття — внесений до реєстру пам'яток архітектури національного значення. Проект поштамту був розроблений академіком Петербурзької академії мистецтв Соколовим. Це була одна з перших споруд ансамблю Круглої площі — її будівництво завершилося у 1809 році. Первісно будинок складався з головного мурованого двоповерхового корпусу з шестиколонним портиком і двох одноповерхових флігелів, витриманих у стильових класицистичних формах.
З 13 грудня 1822 року в будинку розташовувалася Перша полтавська чоловіча гімназія, потім повітове училище і притулок для дітей збіднілих дворян. 6 грудня 1841 року Будинок виховання бідних дворян був скасований, а його вихованці переведені у шляхетний пансіон при гімназії, який знаходився у флігелі до свого закриття 5 червня 1865 року. Повітове училище розміщалося спочатку в центральному корпусі. а згодом було також переміщене у флігель, в якому діяло аж до 1899 року, коли флігель знесли.
Перша чоловіча гімназія проіснувала в цьому будинку до 1861 року, коли для неї збудували новий будинок. З 1866 року в будинку діє Маріїнське жіноче училище 1-го розряду, яке 1870-го перетворене на 7-класну жіночу гімназію. Після 1877 року будинок перебудовано: розібраний портик і бічні флігелі, натомість добудовано бічні крила, фасад декоровано у стилі неоренесансу.
Гімназія була закрита після остаточного встановлення радянської влади у 1919 році. У радянський час тут містилася друга жіноча школа.
У 1943 році будинок згорів. Відбудований у 1960–1963 роках у формах, близьких до первісних, за проектом архітектора Лева Вайнгорта. З 1963 року в будинку знаходився міський комітет компартії та міськком ЛКСМУ.
Після здобуття Україною незалежності будинок передали під міську школу мистецтв.

ремонт, гроші, історія, культура

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.