ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

20:56 20.10


Антимонопольний комітет виявив у Полтаві порушення на 66 мільйонів

Антимонопольний комітет вважає процедуру відкритих торгів у Полтаві порушеною, вбачає в діях Управління ЖКГ міськвиконкому порушення законодавства про захист економічної конкуренції та припускає, що дії службових осіб підпадають під ознаки кримінального злочину.

Ще чотири місяці тому активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції "Під контролем" виявили підозрілий тендер Управління житлово-комунального господарства Полтави.
У квітні комунальники оголосили про проведення закупівлі послуг із утримання у належному санітарно-технічному стані об’єктів благоустрою, зелених насаджень, у тому числі і утримання вулично-дорожньої мережі Полтави. Очікувана вартість – майже 66 млн грн. Утім, торги пройшли далеко не ідеально. Саме тому активісти руху написали звернення до контролюючих органів.

Отримати кругленьку суму, яку необхідно реалізувати до кінця 2016 року, виявили бажання три підприємства: КП ПМШЕД, ПП "Будгарант-7" та ПАТ "Управління механізації будівництва № 23". Втім, майже відразу тендерний комітет Управління ЖКГ відхилив пропозицію дочірнього підприємства КП ПМШЕД як таку, що не відповідає умовам документації конкурсних торгів. Причина - міська шляхово-експлуатаційна дільниця занизила обсяги виконання послуги у своїй пропозиції:
-  на 500 годин менше чергування у зимовий період;
-  у 10 разів менше запропонували проведення робіт із видалення та косіння трави, бур’яну спеціальною технікою;
-  замість 12000 вказали 1200 годин видалення та косіння трави вручну.
Таким чином, очікувану вартість комунальному підприємству вдалося знизити на 18,5 мільйонів гривень. Однак, економії в Управлінні ЖКГ шляхом зменшення кількості робіт не захотіли. Крім того, як заявив замовник, документацію КП надало не в повному обсязі, що і призвело до відхилення заявки.
Втім, аналогічні зменшення обсягу робіт не стали перешкодою для участі у торгах ПП "Будгарант-7". За зверненням "підконтрольців" Антимонопольний комітет проаналізував закупівлю і  знайшов порушення у пропозиції "Будгарант-7" , а саме:
-  так само, як і КП ПМШЕД, у 10 разів менше запропонували проведення робіт із видалення та косіння трави, бур’яну спеціальною технікою;
-  замість 12000 вказали 1200 годин видалення та косіння трави вручну.
До того ж, "Будгарант-7" не надав розрахунку вартості однієї людино/години робітників. При цьому, загальну вартість послуг підприємство практично не знизило та запропонувало 65,73 млн. грн. Тож пропозицію цього підприємства комітет із конкурсних торгів мав відхилити, як і пропозицію КП ПМШЕД.
Саме тому Антимонопольний комітет вважає процедуру відкритих торгів порушеною, вбачає в діях Замовника порушення законодавства про захист економічної конкуренції та припускає, що дії службових осіб Управління ЖКГ підпадають під ознаки кримінального злочину, передбаченого ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживанням службовим становищем).

І хоч у торгах жодне з цих підприємств-порушників не перемогло, відтепер, дії Управління ЖКГ оцінюватиме Прокуратура, СБУ та Національна поліція України, адже саме до цих органів Антимонопольний комітет направив звернення для вжиття невідкладних заходів реагування в межах компетенції, повідомляє Всеукраїнський рух проти політичної корупції "Під контролем".

корупція, влада, закон, прокуратура, тендер, КП ПМШЕД

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.