ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:26 25.10


Можливе переформатування обласної ради не буде несподіванкою

Останнім часом в інформаційному просторі активно обговорюють можливе переформатування Полтавскої обласної ради.

Офіційно цю інформацію нещодавно підтвердив нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук, який написав на свій сторінці у соцмережі:
"У Полтаві прийняв участь в нараді за участі голів фракцій Полтавської облради. Депутати звернулися до голови Олександра Біленького з вимогою внести на найближчу сесію питання щодо звільнення з займаної посади першого заступника голови від ВО "Батьківщина" Євгена Холода за деструктивну позицію у питанні видобутку українського газу і, відповідно, спробу зриву опалювального сезону в області. В нараді взяли участь голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко та очільник облради Олександр Біленький. Консенсус досягнуто! На нараді депутати вирішили провести сесію Полтавської облради 28 жовтня".

Не можна сказати, що ця новина стала повною несподіванкою. Мосійчук виконав тільки роль ретранслятора. Вже давно в кулуарах ходили чутки про можливі зміни в керівництві облради, але тут питання дещо глибше, ніж провінційна кулуарщина.
З самого початку обласну раду 7-го скликання, сформовану в доволі складних умовах, чекало яскраве та бурхливе майбутнє. На Сході країни тривав військовий конфлікт із Росією, в самій країні продовжувалися війни олігархів та їхніх політичних проектів, які іменують себе політичними партіями. І все це відбувалося на фоні невигаданої всюдисущої кризи. Пригадуєте, як із перших засідань в облраді було гаряче: постійні протести громадськості й тих, хто видавав себе за неї, мітинги працівників комунальних підприємств, крики, штовханина, укладання і тут же - розривання домовленостей, постійні взаємні звинувачення. А це ж навіть не Верховна Рада...

Під час виборів пропрезидентська "Солідарність" із 84 отримала лише 15 місць, будучи однією з 10 політичних партій, що пройшли до облради. В такій ситуації приймати рішення одноосібно було просто нереально. Наприклад, у 2010 році пропрезидентська сила -  Партія Регіонів - мала 56 мандатів із 120, що фактично давало можливість самостійно приймати будь-які рішення. Плюс до того, всі інші сили, що пройшли в 2015 році, так чи інакше позиціонували себе як опозиційні до діючої влади. Більше того, склад "Солідарності" був неоднорідним (чого варте лише пам'ятне жбурляння Петром Вороною розірваними паперами в обличчя своєму побратиму по фракції Олександру Біленькому - не кажучи вже про те, як обласні БПП-шники визначалися з кандидатурою голови).

На перших порах вдалося сколотити відносно стабільну більшість. Та все ж напруга відчувалася на кожному засіданні. Коли ж ще й "Батьківщина" з відносно терпимої опозиції перейшла в жорстку, залишати її представників на керівних посадах було б, як мінімум, нерозумно. Звісно що місця "сердешних" пустувати не будуть, їх швидко займуть ті сили, які сторгуються на найвигідніших для влади умовах. Але то вже нюанси.
Основний підсумок цих політичних реверансів у тому, що так звані партійні осередки в черговий раз порушать свої ж публічні обіцянки й принципи, про які постійно кричали під час виборчої кампанії. Чому? Бо будуть змушені голосувати разом, спільно, рука в руку такі повністю протилежні ідеологічно політсили як "Опоблок", УКРОП, "Рідне місто", РПЛ, "каплінці".
І хоч такі голосування прикриватимуть "необхідністю" та, звісно, "благом людей", це тільки поглибить уже існуючу політичну кризу місцевого рівня. З одного боку ці депутати будуть голосувати, а з іншого - продовжуватимуть нести опозиційну риторику. Але ж на двох стільцях сидіти так само зручно, як одночасно гнатися за двома зайцями. Така відверто подвійна і цинічна гра, на мою думку, не буде тривати довго.
У цій ситуації стає зрозумілим, що негатив у жителів області тільки накопичуватиметься, а виливатися він буде саме на місцеву владу, бо вона ближча і доступніша. Он зараз побратими Сергія Капліна мітингували проти тарифів на комунальні послуги. Так само, як і декілька тижнів тому схожий мітинг проводили побратими та посестри Юлії Тимошенко. Такі акції відбуватимуться й надалі.

Кризові часи вимагають від влади кардинально інших підходів. Треба відчувати реальні проблеми суспільства, щоб оперативно реагувати і навіть - діяти на випередження. А цьому не навчають в Австрії чи на березі Середземного моря (де так полюбляють відпочивати можновладці), цього не відчути в салоні "Рендж Ровера". Рідко хто з владних кабінетів готовий іти на особисті жертви заради державних інтересів.
Чи здатна влада виконувати одну з основних своїх функцій – управляти соціальними процесами - побачимо. Здається, що вже найближчим часом...


Ярослав ЖУРАВЕЛЬ

влада, облрада, політика, Біленький, Холод

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.