ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

07:15 26.10


Представники ОСББ звинувачують міську владу Полтави у бездіяльності та корупції

Станом на сьогодні у Полтаві близько 30 будинків досі не передані в управління новоствореним ОСББ. Останні стверджують, що це - через ігнорування державної програми реформування ЖКГ.

У Полтаві вже понад шість місяців нові об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) не можуть отримати в управління своє майно. Склалася ситуація, коли комунальники продовжують обслуговування будинків, в яких уже створені об’єднання співвласників. У ЖЕО №2 посилаються на відсутність відповідного рішення сесії Полтавської міської ради.

У той же час представники ОСББ посилаються на лист Мінрегіонбуду і "Правила управління будинком, спорудою, житловим комплексом", затверджені Міністерством ЖКГ. Згідно цих Правил, для передання будинку достатньо створити комісію та скласти акт прийому-передачі між колишнім балансоутримувачем та об’єднанням співвласників (оскільки в ньому ведеться бухгалтерський позабалансовий облік).

Окрім того, мешканці зазначених будинків скаржаться на неякісні послуги, які майже не надає ЖЕО №2 та звинувачують чиновників у тому, що їхні оселі не підготували належним чином до осінньо-зимового періоду.

Алла Лимар, голова асоціації власників житла "Захисти свій дім" зазначає, що після квітневої сесії Полтавської міськради жодного будинку, де були створені ОСББ, не було передано в управління об’єднанням. Всупереч законодавству України міська влада не відшкодовує ОСББ пільг та субсидій, чим блокує початок їхньої роботи. Внаслідок цього понад 30 об’єднань не можуть розпочати свою діяльність.

Зараз ЖЕО №2 майже нічого не виконує у будинках, де створені ОСББ, на аварійні ситуації майже не реагує. Наприклад, по вул. Миру, 18, коли прорвало каналізацію, два тижні комунальники не усували розрив каналізаційної труби. Ключі від усіх приміщень знаходяться у них. А на скарги мешканців чиновники відповідали, щоб зверталися до ОСББ, хоча будинок ЖЕО №2 так і не передав на баланс

 - каже Алла Лимар.

Вона вважає, що державна програма з передачі житлових будинків в управління ОСББ виконується неналежним чином. Адже після створення об‘єднання держава зобов’язана відшкодовувати пільги та субсидії співвласникам багатоквартирного будинку.

Володимир Латиш, голова ОСББ "Сотий 59/2", розповів, що міська влада не виконує ремонти в будинках об’єднань, хоча на це виділялись кошти з міського бюджету Полтави на 2016 рік.

У цьому році виділено 95 млн грн для ремонту будинків у новостворених ОСББ. Однак у жодному будинку, де створили ОСББ, не виконували ремонтних робіт. В одному будинку підрядник із ремонтних робіт провів збори мешканців, на яких сказав, що якщо вони створять ОСББ, то ремонт ніхто робити не буде

 - каже Володимир Латиш. До речі, у відкритому доступі немає графіка ремонтних робіт у Полтаві. Мешканці та будинкові комітети не залучаються до прийому цих робіт.

Протягом шести місяців чиновники отримують компенсації субсидій і пільг із державного бюджету на рахунок ЖЕО №2. Хоча з моменту створення ОСББ ці кошти повинні спрямовуватись на рахунки ОСББ. Це сотні тисяч гривень, які не йдуть на утримання будинків, а виводяться через корупційні схеми у кишені можновладців

 - вважає Латиш.

У ЖЕО №2 відмовились коментувати ситуацію та запропонували подати письмовий запит. В управлінні ЖКГ Полтавського міськвиконкому також не коментують дане питання, посилаючись на зайнятість начальника управління.

ОСББ, влада, міськрада, ЖКГ, корупція

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.