ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

09:57 27.10


Всі в’їзди на свинокомплекс у Біликах розблокували

Нацполіція Полтавщини контролюватиме завезення кормів та вивезення поголів’я зі скандального білицького свинокомплексу.

У Полтавській ОДА відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На порядку денному одне питання — ситуація навколо ТОВ "Сільські традиції" у Біликах.

Відкриваючи засідання голова Полтавської ОДА Валерій Головко зауважив, що 24 жовтня у цій же залі вже збиралася розширена нарада за участі всіх сторін конфлікту. Тоді представник підприємства, в. о. директора Роман Калатур оголосив про те, що засновники прийняли рішення про вимушене закриття виробництва. І попрохав 9 місяців для того, щоб цивілізовано завершити виробничий цикл, догодувати і продати поголів’я та не допустити масової загибелі тварин. Підприємство також надало графік годівлі тварин та вивезення поголів’я. Проте й до цього часу конструктивної позиції селищного голови Біликів так і не було озвучено. Причому йдеться про думку і позицію всіх 4-х тисяч мешканців Біликів, а не кількох десятків протестувальників.
— Мені шкода, що такий факт — закриття підприємства — відбувся у Полтавській області.
Голова Полтавської ОДА відзначає, що для нього важлива іміджева складова регіону:
— Знаю, як важко бізнесменам відкрити власну справу, створити робочі місця, скільки для цього потрібно зусиль. Але двері перед цим підприємством ми не закриваємо. І я ще раз наголошую: якщо власники вирішать переглянути свою позицію щодо дотримання екологічного законодавства, добудують і введуть в експлуатацію очисні споруди, ми допоможемо законно пройти шлях відновлення роботи. Через громадські слухання, з отриманням всіх висновків, погоджень, дозволів та експертиз.
Щодо графіку закриття циклу, то в. о. директора ТОВ "Сільські традиції" Роман Калатур повідомив на засідання комісії, що його було дещо змінено. Фахівці підприємства переглянули режим харчування тварин, щоб прискорити ріст свиней, змінили зернову групу. Тож цикл буде завершено раніше — до кінця березня 2017 року. Цей графік складено потижнево, так само як і план завезення зернових культур.
 З нами співпрацює товариство "Громада-Агро", урожай завозить прямо з полів. Тож кормову базу розробляли відповідно до запланованого урожаю. Ми просимо забезпечити можливість вільного доступу до підприємства, щоб завозити сировинну базу та вивозити поголів’я під час реалізації. Графік вивезення також розробили потижнево

— зазначив Роман Калатур.
За словами керівника підприємства, вчора було розблоковано всі в’їзди на свинокомплекс і завезено 172 тонни кукурудзи. Протестувальники залишили в наметах чергових, які перевіряють документи у водіїв вантажівок. На що голова ОДА зауважив, що перевіряти супровідні документи мають право виключно представники ГУ Нацполіції у Полтавській області. Вони ж контролюватимуть і дотримання графіку вивезення поголів’я та завезення кормів. А у разі необхідності — забезпечуватимуть безперешкодний проїзд транспорту на підприємство і в зворотньому напрямку.
Всі ці пункти були прописані у рішенні комісії ТБНС. У ньому також визнано ситуацію, що склалася на підприємстві такою, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації. Потенційна загибель багатотисячного поголів’я може призвести до непередбачуваних наслідків щодо санітарно-епідеміологічного стану території не тільки Біликів, а й навколишніх населених пунктів, інформує прес-служба ОДА.
До 28 жовтня підприємство має надати Департаменту АПК розрахунок щодо об’ємів кормів, виходячи з кількості тварин, які знаходяться на відкормі, та технологічної необхідності. Голові Кобеляцької РДА та Білицькому сільському голові необхідно буде провести роз’яснювальну роботу з мешканцями селища про недопустимість масової загибелі тварин. А Кобеляцькому відділу Нацполіції у Полтавській області - попередити громадян про кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності підприємства.

 

свинокомплекс, АПК, ОДА, Білики, конфлікт, поліція

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.