ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:53 27.10


У Гоголевому планують за 20 мільйонів побудувати виставково-готельний комплекс

Одна з перших об’єднаних територіальних громад області — Шишацька — за рік свого існування досягла певних результатів. Валерій Головко під час візиту в Шишаки заявив, що за рік тут спрацювали на тверду "п’ятірку".

Очільник області приїздив на запрошення громади разом із першим заступником Андрієм Пісоцьким та чималим десантом керівників профільних департаментів та управлінь ОДА. Керівництво громади розповіло гостям про проекти, які вже вдалося реалізувати або ж розпочати. Також обговорювали ідеї, які тут планують втілити в життя, проте для цього потрібна підтримка і допомога обласної влади.
Першим пунктом у програмі поїздки став всесвітньо відомий музей-садиба Миколи Гоголя у Гоголевому. На території заповідника, поруч із туристичною принадою, знаходиться недобудована двоповерхова споруда. Це Будинок культури, будівництво якого розпочали ще у 1970-х роках. Головко запропонував розмістити в будівлі (якщо потрібно — то запроектувати додатковий третій поверх) ще й міні-готель.
Сучасний турист став більш вимогливим, і не лише до об’єкту подорожі, а й до сервісу. Важливо, як людина сюди дістанеться, де зможе випити кави, зупинитися на ніч. Особливо, якщо ми говоримо про нічні екскурсії в заповіднику, які користуються попитом

 - резонно вважає Головко.

Виставково-готельний центр чудово доповнив би музейний комплекс. Орієнтовна вартість будівництва — 20 млн грн. Під час обговорення домовилися, що добудову і реконструкцію можуть розпочати вже наступного року спочатку коштом обласного бюджету (на умовах співфінансування з місцевим). І паралельно подати проект на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. У комплексі з добудовою виставково-готельного центру необхідно буде укріпити береги ставка, що знаходиться на території заповідника. Як прокоментував заступник начальника Полтавського обласного управління водних ресурсів Держводагенства України Володимир Кириленко, востаннє тут береги укріплювалися 35 років тому.
Наступні зупинки — фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП) у Гоголевому та Центр первинної медико-санітарної допомоги у Шишаках. У обох закладах нині триває реконструкція. Шишацька ОТГ за підтримки Департаменту охорони здоров’я на власних теренах розпочала реформування медицини. Шишаки до того ж стали учасниками пілотного проекту Світового банку щодо забезпечення закладів первинної медицини якісним і сучасним обладнанням, інформує прес-служба ОДА.
Реконструкцію роблять згідно з вимогами міжнародних інституцій. Голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка каже, що ремонт ФАПів розпочали з найвіддаленіших сіл, адже на селі два насущні проблеми — це охорона здоров’я та дороги. У ФАПах передбачено швидкісний інтернет, адже тут діє електронна система управління, інтернет також потрібен для діагностики та консультування з обласними вузькопрофільними спеціалістами.

Говорили і про безбар’єрність. Вимога голови ОДА — щоб у всіх закладах було передбачено не лише пандуси для візочників, а й туалети, двері необхідної ширини, аби зручно було рухатися людям із фізичними обмеженнями.
Ще один проект, який обговорювали у Шишаках, — створення сучасного полігону твердих побутових відходів на існуючому сміттєзвалищі, щоб закрити 15 звалищ, які знаходяться мало не в кожному селі громади. Зараз у об’єднаній громаді встановили 300 сміттєвих баків, побутові відходи збирають сміттєвози. Проте мріють про будівництво сортувальної лінії і переробку сміття.

Валерій Головко вважає, що Шишацька об’єднана громада — це приклад того, що реформа децентралізації необхідна для України.
Гроші, які ви отримали завдяки децентралізації, не лежать на рахунках мертвим вантажем, вони працюють на кожного конкретного мешканця громади. Звісно, вам важко, бо ви перші, проте маєте безцінний досвід, який із книг важко почерпнути. На вас зараз рівняються, вас беруть за приклад і не лише на Полтавщині, а й в Україні
— резюмував очільник області.


Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.