ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

08:15 28.10


У Полтаві обговорили тему жіночої онкології

На прес-ланчі у Полтаві, організованому активістами українського онкопорталу, лікарі, волонтери та журналісти обговорили тему захворюваності жінок на рак молочної залози.

Захід пройшов у рамках щорічного тижня профілактики раку молочної залози. Про проблему інформували громадськість за допомогою проекту "Чоловіки проти раку грудей", обличчями якого стали актори студії "Квартал-95". 

Гасло кампанії "Сходи з коханою до мамолога!" закликає чоловіків підтримати своїх жінок.

Щопівгодини в Україні первинно встановлюється діагноз "Рак молочної залози", щогодини від цієї хвороби помирає українка
– таку невтішну статистику наводить головний лікар Полтавського облонкодиспансеру Орест Вовк.

Загальна захворюваність на онкологічні хвороби по області зросла на 2,2%, що вивело Полтавщину на четверте місце в Україні за зростанням захворюваності. За рік в Полтавській області первинно діагностується рак молочної залози у 350 жінок, на обліку наразі перебуває близько 3,5 тисячі таких хворих. По Україні показних новоутворень грудей становить 61,5/тисячу населення, в той час як по області він трохи вищий, 63,5/тисячу населення. Ця нозологія складає п’яту частину й утримує перше місце серед інших по захворюваності та смертності жінок. Причиною такої ситуації лікарі вважають, у першу чергу, замовчування жінками власних проблем здоров’я до того моменту, коли вже стає занадто пізно лікуватись, та відмову від лікування на ранніх стадіях.
Завдяки широкому інформуванню населення про профілактику раку молочної залози, з 40% до 45% покращились показники виявлення цієї хвороби при профоглядах.

Ми закликаємо жінок пройти обстеження молочних залоз не для того, щоб виявити хворобу, а заради того, щоб переконатись, що ви здорові

– наголошує завідувач мамологічного відділення, головний мамолог області лікар Василь Кир’ян.

Вчасна діагностика – вже половина успіху. Кожна жінка, яка відчуває себе здоровою, має раз на рік звертатись до гінеколога за місцем проживання для проходження онкопрофогляду. Якщо з’являється дискомфорт чи якісь зміни в самопочутті, йти до лікаря треба негайно.
Первинний огляд молочних залоз проводять лікарі-гінекологи, які потім, при необхідності, приймають рішення про направлення жінок на більш ґрунтовні дослідження.
Крім діагностичного відділення онкологічного диспансеру, пройти апаратне обстеження молочних залоз можна також в обласній лікарні відновного лікування та міській клінічній лікарні №4.
Спеціалісти закликають жінок - у разі встановлення невтішного діагнозу не зволікати з лікуванням, адже тільки вчасне виконання всіх етапів комплексної терапії може врятувати життя. Також не варто займатись самолікуванням, сподіваючись на шарлатанів, що називають себе знахарями. Всі питання завжди має сенс, в першу чергу, задавати лікуючому лікарю. Сучасна медична практика передбачає відкрите обговорення з пацієнтами діагнозу та методів лікування.

Кожен пацієнт має право на 100% знати про стан свого здоров’я
– підкреслив заступник директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій Курилко.

Активісти ставлять собі за мету якнайширше інформування українських жінок про рак грудей, щоб донести цю важливу інформацію до всіх вікових та соціальних груп.
У Полтаві також діє громадська організація "В гармонії з життям", яка складається з жінок, що змогли побороти рак молочної залози та жіночої статевої сфери. Жінки-волонтерки відвідують обласний онкологічний диспансер, проводять інформаційні бесіди з пацієнтами, розповідають про власний досвід подолання хвороби та надають емоційну підтримку онкохворим.

здоров’я, онкологія, рак, жінка, профілактика

За темою:

  • В області збільшилася кількість онкологічних захворювань
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.