ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:07 28.10


Експерти вважають, що Полтавщина має величезний потенціал розвитку

За підсумками 9 місяців 2016 року фахівці з економічного розвитку нарешті констатують перші ознаки стабільності в промисловому комплексі після трирічного спаду.

На сьогодні, за підсумками січня-вересня 2016 року, індекс промислової продукції складає 99,3%. Позитивна динаміка відзначається на підприємствах деревообробної, металургійної, текстильної, машинобудівної галузей, і лише в харчовій промисловості спостерігається значне скорочення – на 24%. В умовах скорочення експортних поставок на російський ринок промислові підприємства змінюють зовнішню експортну політику, беруть напрямки на європейський та азійський ринки. Карта торгівельних відносин області розширилась до 120 країн-партнерів, в той час як на початок року Полтавщина мала торгівельні зв’язки з 84 країнами світу.

Що стосується АПК, то це єдиний сектор економіки, який щорічно утримує стабільно високі обсяги виробництва. За минулий рік виробництво досягло 109%, на сьогодні маємо вже 95,5%. Полтавщина займає перше місце з виробництва молока та утримання великої рогатої худоби.

За свіжими статистичними даними, обсяг капітальних інвестицій в області збільшився на 62% порівняно з минулим роком. Це третє місце серед регіонів України за темпами росту. Майже 5 млрд грн. капіталовкладень було спрямовано на розвиток промислових, сільськогосподарських підприємств, у оптово-роздрібну торгівлю, а також в будівельну сферу.

Одночасно, в розрізі районів, змінилась географічна карта інвестування. Якщо в 2015 році найбільші обсяги капіталовкладень були в Глобинському, Диканському, Зіньківському, Лохвицькому районах, то цього року лідером рейтингів стали Лубенський, Шишацький та Великобагачанський райони.

Незмінною протягом 9 місяців була й динаміка зовнішньої торгівлі. Регіональна політика імпортозаміщення спрямована на налагодження власного виробництва, а також на підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств. На сьогодні область має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі, воно склало 389,8 млн грн. Це в більшій мірі результат значного скорочення імпорту, аніж приросту експорту.

За 8 місяців поточного року суб’єктами господарювання експортовано продукції на суму 946 млн грн., імпортовано на 557 млн. грн. Традиційно, основи експорту складає продукція АПК, це мінеральні добрива та продукти рослинного походження, готові харчові продукти. Левова ж частка імпорту – мінеральні продукти, технічна продукція та електротехнічне обладнання.

економіка

За темою:

  • У Кременчуці випустили самоскид з крано-маніпуляторною установкою
  • Майно колишнього Лубенського винзаводу повторно виставили на аукціон
  • Ferrexpo запустила склад концентрату на Полтавському ГЗК
  • Топ-5 за тиждень :








    Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.