ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

07:45 04.11


Юрій Луценко: "Колгосп "Тихе життя" закривається"

Генеральний прокурор України на брифінгу у Полтаві розповів про найближчі плани нового прокурора області, зняття депутатської недорканості з нардепа Новинського та проблеми свинокомплексу у Біликах.

Про найближчі плани нового прокурора Полтавської області Миколи Кармазіна

Новий прокурор Полтавщини спочатку зустрінеться з жителями області: в Полтаві, Кременчуці, Миргороді. Після цього протягом двох тижнів буде режим мовчання. Він увійде в курс справ, сформує команду, розбереться із резонансними справами.
У керівника обласної прокуратури немає "парашутистів", він має сформувати команду, яка дасть результат. Хочу підтвердити: колгосп "Тихе життя" тут закривається.

Про зняття недоторканості з народного депутата Новинського

Місяці чотири тому я виявив, що в органах прокуратури було кілька кримінальних проваджень, які розслідували події навколо позбавлення волі митрополита Олександра Драбинка (архієпископ Української православної церкви Московського патріархату). Більше того, працівники міліцейського спецпідрозділу "Грифон", які  його нібито охороняли (але ця охорона фактично перейшла в позбавлення волі, йому не дозволяли покидати приміщення) – притягуються до суду. Але зовсім не давалася оцінка, хто дав "грифонівцям" такий наказ.

Зранку я проводив довгу нараду за участю і слідчих і прокурорів. Ми дійшли висновку, що в мене є підстави звернутися до Верховної ради з поданням на дозвіл притягнути до кримінальної відповідальності народного депутата Новинського.

Хочу підкреслити: це справа екс-президента Януковича, якому було мало узурпувати владу в Кабінеті міністрів, Верховній Раді, судовій гілці влади, в економіці (зі своїх корисливих мотивів). Він (Янукович), як виявило слідство, поставив завдання перед міністром внутрішніх справ та ряду інших осіб, в тому числі Новинському, взяти під контроль життя Української православної церкви. Це завдання розглядалося на нарадах Януковича. Всі це підтверджують. Також Янукович поставив завдання добитися від Блаженнішого Митрополита Володимира, настоятеля Української православної церкви, рішення про відставку.

Шляхом тиску на покійного митрополита було обрано і фактично ув’язнено близького до нього і з точки зору ієрархії, і з точки зору людських відносин Олександра Драбинка. Він був примушений написати заяву про охорону, яка переросла у, власне, конвой. Його перевозили по різних місцях Києва та Київської області.

На кількох зустрічах різні особи, в тому числі Вадим Новінський, озвучували  покійному митрополиту вимоги: перше – піти з посади, друге – призначення угодного Януковичу предстоятеля Української православної церкви, третє – самому Драбинку виїхати за межі України.

Якщо Верховна рада дасть нам дозвіл на притягнення депутат Новинського, то справа достатньо швидко буде дорозслідувана і відправлена до суду.

Новинському інкримінують зловживання посадовими обов’язками, співучасть у діях із посадовими особами, які використали свої повноваження для незаконного позбавлення волі єпископа Української православної церкви Олександра Драбинка.

Про ситуацію, яка склалася навколо свинокомплексу у Біликах

Я, як політик, був там, у Біликах, зустрічався з людьми. Я пам’ятаю всі їхні слова і всі закиди. Тоді я, як народний депутат, одним із перших звернувся до відповідних органів, щоб провести екологічну експертизу. Вона була одна, потім її скасували, провели іншу, потім підключилися різні державні інституції.

Нещодавно я отримав доповідь від своїх підлеглих про те, що "нині вживаються заходи...". Чесно кажучи, посварився з ними, бо селянам треба не заходи, а треба дії, наслідок. Через декілька днів ми отримали результат, по якому діючому керівнику господарства висунута підозра у порушенні екологічного законодавства.

Але є інша сторона медалі. Не юридична, а я би сказав, господарська. В Україні знищується величезний комплекс, який міг давати робочі місця. Чи можна далі утримувати цей комплекс? Ні, неможливо, бо там екологічна катастрофа. Але питання, чому не побудували ці очисні споруди? За моїми даними - це наслідок безумної корупції тодішніх очільників області. Кожен із них приходив і хотів узяти мзду - і отримував мзду, очевидно, від цього комплексу. Тобто гроші, які мали йти на очисні, пішли в чиюсь кишеню.

Тепер після гучних скандалів, протистояння, мені здається, уже нема вороття назад, як я це бачу, і комплекс буде закритий. Чи відродиться він в якомусь іншому вигляді – залежить не від мене. Це не моя зона відповідальності.

На жаль, немає юридичних доказів отримання хабарів від цього підприємства. Наразі все звелося до одного – покарання винних у порушенні екологічного законодавства. Хто відновить економічне життя і в країні, і в селищі – це вже інше питання.

Про справу колишнього очільника ДАІ Полтавської області Петра Блажівського, якого в 2014 році затримали за хабар у 20 тисяч доларів

На момент, коли я цікавився цією справою, Блажівський знаходився на території Криму. Зараз де він знаходиться - я не можу відповісти. Стосовно судів також не готовий відповісти. Я розберуся з цим питанням, але якщо Блажівський не являється, то суд не може відбутися.

прокуратура, суд, Юрій Луценко, Петро Блажівський, Білики, брифінг

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.