ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

21:32 14.02


Продаєте власні речі через інтернет? Остерігайтеся шахрайства!



Нещодавно мені розповіли про чергову нахабну спробу шахрайства, пов'язану з продажем речей на одному з торговельних інтернет-майданчиків. На вдачу, людина не втратила здоровий глузд та вчасно зреагувала. Але так щастить не всім.



Історія перша. Щаслива



«Мій знайомий вирішив продати музичний інструмент. Звісно, що такі речі більше шансів продати через торговельні інтернет-майданчики, бо реальний попит у місті може бути обмежений. Оскільки він дуже остерігається шахрайства, то по-дружньому звернувся до мене за допомогою, як до людини, яка досить критично ставиться до будь-яких фінансових операцій. Думаю, що це врятувало йому не тільки гроші, але й здоров'я. Бо ледь не сталось те, чого він боявся»,  – розповідає Валентин, який трохи не став жертвою шахраїв.

Все розпочиналось так, як і мало би бути: оголошення про продаж розміщене на сайті, за вказаним номером надходить телефонний дзвінок. Чоловік представляється менеджером відомого музичного інтернет-магазина  та цікавиться інструментом. За словами Валентина, його одразу насторожило кілька моментів: музичний магазин зацікавився інструментом, що був у вжитку, «менеджер» не торгувався, сказав, що його все влаштовує. Далі «покупець» повідомив, що нібито їх магазин працює з постійною службою кур'єрської доставки, тому їх кур'єр сам заїде за посилкою. В розмові вдалося з'ясувати, що мова йде про «Автолюкс», проте пропозиція, щоб продавець самостійно відправив товар, була категорично відкинута.

«Голос, який представився Михайлом, наполягав, що їх кур'єр приїде за інструментом, а в той час вони вже готові мені зробити передоплату. Для цього я, мовляв, маю продиктувати номер своєї картки, на яку треба перерахувати кошти. Я погодився і пообіцяв, що номер картки напишу в смс одразу, як тільки ми обговоримо деталі угоди. Чоловік, ніби тільки згадав, уточнив що є ще один момент: я повинен фізично знаходитись поруч з банкоматом у момент перерахування коштів мені на картку. Я не сперечався, а попросив його назвати прізвище,  ім'я та по батькові. Ну, він мене й питає, я чого це раптом. А я й кажу: „для запобігання шахрайству“. Після паузи він раптом як почне кричати та матюкатись!.. Де й подівся тихій ввічливий тон. Одразу стало чутно, що то суто російська мова, акцент ще такий специфічний. Це був потік ненависті – такі матюки, що важко уявити. Погрози – мені, моїй родині, навіть моїм домашнім тваринам (тут уже дійшло до зоофілії), всій Україні та усім „хохлам і бендерам“. А потім він кинув слухавку»,  – веде далі Валентин.

Одразу по цьому інформація про інцидент була передана в поліцію. За адресою навіть приїхав поліцейський патруль – забрати аудіозапис телефонної розмови та письмові пояснення. Тепер справу веде дільничний слідчий. Утім, шансів на розкриття справи мйже ніяких.

Як розповів слідчий, що веде справу, оскільки спроба шахрайства не була вдалою, заявник фінансово не постраждав, шкода не нанесена, то випадок кваліфікується, як адміністративне правопорушення за статтею 173 КУпАП «Дрібне хуліганство». Номер, з якого телефонували, вже вимкнений. Запросити персональні дані про власника номеру поліцціянти не мають права, бо такі данні надаються лише у випадках розгляду кримінальних проваджень.

У випадку ж, якщо б гроші вже перерахували шахраям, така справа кваліфікується за статтею 190 ККУ «Шахрайство». В таких ситуаціях, теоретично,  слідчі можуть отримати доступ до персональних даних особи, яка телефонувала.

Історія друга. Нещаслива



На жаль, не всі подібні спроби можна розгадати. Причин багато: хитрощі шахраїв, умілі маніпулятивні техніки, емоційний стан потенційних жертв тощо. Одразу кілька факторів «спрацювали» в 2015 році у випадку зі ще одним героєм моєї розповіді, Андрієм. 

«Мені терміново були потрібні гроші – хотів поставити пам'ятник батькам, що один за одним покинули цей світ протягом року. Розумієш, який емоційний стан. Та ще й мені запропонували поїхати на реабілітацію за кордон – тут вже включилась терміновість. І я вирішив продати обладнання, на якому працював до АТО, але за станом здоров'я вже не можу його використовувати», – ділиться своєю історією Андрій.

Він також розмістив оголошення на сайтах з продажу. Досить швидко йому зателефонували. Чоловік розпитав, сказав, що його все влаштовує та що, мабуть, готовий перерахувати кошти, тому запитав і отримав номер картки. І на деякий час «зник». Оскільки більше не було пропозицій на купівлю, Андрій за кілька днів сам зателефонував за тим номером.

«Той чоловік вибачився, сказав, що був у відрядженні, але угода в силі, він уже готовий перерахувати мені гроші і щоб я очікував повідомлення найближчим часом. А потім зателефонували з номера, візуально дуже схожого на той, з якого зазвичай телефонують представники „ПриватБанку“. Назвали моє прізвище, ім'я та по батькові й повідомили, що на мою картку щойно надійшов платіж, проте вони хочуть дещо уточнити. Я не розумію, як  нічого не запідозрив, але я тоді дуже чекав грошей, був зайнятий справами в момент дзвінка і взагалі чомусь робив усе, що мені говорили у трубку», – продовжує Андрій.

Піддавшись голосу в трубці, Андрій назвав не тільки термін дії картки, але й код cvv2 (тризначний код безпеки на зворотному боці картки, поруч із підписом). Шахрай наполягав, що жертва ні в якому разі не має переривати зв'язок, бо зараз триває процедура аутентифікації та перерахунку суми оплати, яка через технічні проблеми, нібито, буде надходити на рахунок частками. 

«Мені сказали, що будуть приходити смс з кодом і я маю їх зачитувати в трубку. Оскільки попередньо я отримав повідомлення, що на мій рахунок вже зараховано дві тисячі гривень, я робив все, як мені наказували», – пояснює Андрій.

І невідомо, чим би все закінчилось, якби не випадок. На другу сім-карту несподівано надійшов виклик з номеру, який Андрій упізнав, як дійсний номер телефону банку. Тому без попередження переключився на інший дзвінок і його приголомшили новиною: виявляється, з його карткового рахунку один за одним відбуваються інтернет-покупки на чималі суми. Представник банку, швидко зорієнтувавшись, зупинив черговий перерахунок коштів, але інші гроші було втрачено.

«Я тоді був у розпачі, бо втратив, по моїм міркам, величезну суму. Я кілька місяців збирав на картку зарплату за службу в АТО, і мені були ті гроші дуже потрібні, але так мені нічого й не повернули», – шкодує герої моєї історії.

Звісно, що одразу була написана заява в поліцію, проте слідчій, каже Андрій, одразу зауважив, що справи як такої не буде бо, мовляв, він сам повідомив шахраям усі банківські дані. Слідчий побачив у цьому добровільні свідомі дії, так усе й скінчилось.

На моє питання, чи може варто поцікавитись у поліції про стан розслідування Андрій лише сумно махнув рукою: «Та хто б там її розглядав… Я вже й номера справи не пам'ятаю і не знаю навіть, хто слідчий – як її шукати?» 

Дуже сумно, адже шахраї прораховують кожен свій крок, тому упіймати їх дійсно важко.

Коментар слідчого



Слідчий Олег Ландарь, до якого я звернулась за коментарем, порадив не вестися на такі дії. Якщо вам телефонує невідомий і мова йде про гроші, треба бути дуже уважними: не повідомляти телефоном особисті дані, ніякі коди та паролі. Навіть якщо людина, що телефонує представляється співробітником банку чи навіть державної лотереї.

«Це може бути і звістка, що ви виграли машину, і допомога (відомі випадки, коли під виглядом перерахунку допомоги на карту для хворих дітей шахраї знімали з рахунків жертв величезні суми, що усією країною збирались на операцію – авт.), і купівля товарів… схем, насправді, немало. Я б радив знайти слушний привід та перервати телефонну розмову – молоко згоріло, дитина плаче… будь-що, „вибачте, зателефонуйте мені хвилин через 15“. Тобто, погодитись з усім, але відкласти розмову. І якщо у вас є підозра, що відносно вас можуть учиняти шахрайські дії, одразу телефонуйте в 102. Приїде поліція та зафіксує даний дзвінок, щоб одразу з'ясувати місцеперебування абонента. Або також добре, коли телефонна розмова записуються – зараз багато телефонів мають таку функцію»,  – пояснює поліцейський.

За його словами, після закінчення шахрайської операції відстежити номер дуже складно: зазвичай злочинці купують дешеві «одноразові» телефони та кожного разу змінюють картку. Якщо спроба шахрайства не вдалась, є шанс, що з цього ж номера буде повторно вчинені дії стосовно іншої жертви. Однак, іноді правоохоронцям щастить не тільки вийти на слід, а навіть затримати злочинців. Навіть якщо ви отримали смс з повідомленням на кшталт «Вітаємо! Ви виграли автомобіль…», правоохоронець просить не відмахуватись, а повідомляти такі номери поліцейським.

«У будь-якому разі необхідно звертатись до поліції. Не грає ролі величина суми, за законом провадження за статтею 190 ККУ відкривають від суми збитків у 130 гривень. Ми збираємо докази, базу даних, і згодом це допомагає вирахувати злочинців. Або навіть вдається розкрити злочин по гарячих слідах»,  – наголошує слідчий.

…і наостанок



На завершення від себе хочу додати, що мені теж неодноразово «щастило» бути об'єктом дзвінків телефонних шахраїв, що представлялись співробітниками банків, з якими я хоч раз мала справу. Після оголошення, що я не ведусь на «розвод» я чула на свою адресу багато різних слів, проте завжди можна перервати неприємну розмову, просто поклавши слухавку.

З власного досвіду – я прошу говорити повільніше, розмовляти українською мовою (чомусь зазвичай мова подібних дзвінків російська, хоча буває по-різному), ще раз розбірливо назвати П.І.Б. та посаду. Беріть ініціативу розмови в свої руки, задавши одне-два питання. Якщо вам телефонує співробітник банку, він спокійно все роз'яснить. Банки ніколи не телефонують своїм клієнтам «щоб уточнити особисту інформацію». У таких випадках призначають зустріч у відділенні.

Якщо ж зловмисники вимагають від вас передати код підтвердження транзакцій, скажіть, що не отримували смс, перервіть розмову та зв'яжіться зі службою підтримки банку, щоб уточнити подробиці операції. 

Ну і, звісно, варто пам'ятати, що ніякі коди, паролі, дівочі прізвища родичів чи клички домашніх улюбленців (які є секретним питанням до банківських рахунків) не варто називати нікому. Це є закритою інформацією і навіть співробітник банку не має права її запитати. Хіба що, ви самі звернулись телефоном до банку з питанням про, наприклад, розширення ліміту – але це зовсім інша історія.

Ольга Стенько

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.