ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:21 24.06


Про об'єктивність, незаангажованість поглядів і ефективне господарювання. Особистий погляд на ситуацію навколо будівлі Полтавського дворянського зібрання і не тільки





Полтавою котиться хвиля подій, направлених на боротьбу з тиском олігархічних кланів у місті. Мова про мирні та не дуже протестні акції по припиненню встановлення МАФів і забудов в історичній і не дуже частині міста.

Навесні було багато кіпіша навколо майданчика на вул. Мазепи поблизу ринку. При тому, що поруч на цій же ділянці звели ще два МАФи, чомусь ніхто їх не помічав – увага громадськості була зосереджена лише на фундаменті уздовж головної вулиці.… В той час, як на тій же Леваді МАФи зростають, що тобі  гриби після зливи – просто на розі, банально обмежуючи огляд водіїв. Проте, за них – нічичирк.

Тривають протести (чомусь циклічно, а не перманентно) навколо приміщення колишнього Полтавського дворянського зібрання. Замість того, щоб отримати адекватну відповідь організацій, які опікуються такими питаннями – штурмують їх, замість вести спілкування в правовому полі – завалюють сміттям підвали.

Якщо це єдиний спосіб – наведіть аргументи, обґрунтуйте дії, робіть все більш виважено і, якщо хочете, інтелігентно.

Особисто я бачу зараз лише дві діаметрально протилежні думки. Одні наголошують, що все треба розваляти, не залишивши каменя на камені, інші – що то все маячня і, якщо перефразовувати, «місто нехай кричить хоть всереться – аби смоктали». Журналісти категорично і одностайно підтримують одну з двох думок (частіше – першу), і чомусь ніхто не хоче чути, що істина десь дуже посередині. Ба більше – варто було спитати думки однієї зі сторін, які не декларують свою участь в конфлікті, як покотилася хвиля звинувачень у непрофесійності та необ'єктивності...

Це при тому, що люди – пересічні полтавці, які пробиралися між протестувальниками у своїх особистих справах, неодноразово висловлювали негативне ставлення до таких агресивних дій. На жаль, відмовлялися представлятися і говорити на диктофон – не дуже хочеться на все місто озвучити свою позицію, яка не збігається з думкою натовпу, що жбурляє каміння.

Роботи, по суті, почалися там ще минулого року, утім чомусь тоді це нікого не обходило. Не буду навіть намагатися озвучити припущення щодо причин – я тут і так наговорила і просто відчуваю, як у деяких з тих, хто це зараз читає, з'являється обурений вираз обличчя і набирається отрута, щоби прискати на мене і всіх, хто має відмінну від їх власної думку.

Я бачу цивілізований вихід з цієї ситуації не в агресії і популізмі. А в тому, щоб знайти та залучити до справи грамотних фахівців – насамперед юристів, які не за олігархічні гроші, а за ідею збереження обличчя міста готові працювати над цією темою, знаходити законні шляхи вирішення кризи та пропонувати реальні проекти натомість цього «бельма на очі міста».

Я народилася в Полтаві і живу тут майже сорок років. І добре пам'ятаю «Котлярик» ще з радянських часів. Ходила, як і майже всі тоді, в кіно – інших розваг якось у Полтаві 80-90-х не було. Не можу сказати що прикипіла душею до пошарпаних стін, потріпаних крісел, облізлих оббитих дерматином дверей, через які глядачі після сеансу виходили на двір. Нічого не нагадувало в ті часи, що ми знаходилися всередині історичної будівлі, яка знала велич дворянської еліти 19 століття. 

Потім, у 2000-х, пару разів заходили поганяти кулі на більярді. Теж не блиск: обшарпані стіни, прокурені приміщення… Злачне місце, що тут скажеш. Приблизно в той час почали відкриватися віконця на фасаді та з боків: морозиво, шаурма, якесь туристичне агентство навіть було одного часу. 

У «Версалі» я не була жодного разу. Я навіть не знала донедавна, що немає вже кінозалів у будівлі. Утім, побілений фасад і прибрана територія трохи більше радує око, ніж облізла фарба. Мені категорично не подобається, що на фасад виходять вікна кухні та підсобних приміщень – це запах, псує зовнішній вигляд, особисто мені не вистачає блиску і ошатного сяяння вогнів з вікон (як, наприклад, в «Мафії» – теж не еталон, але з вікон виглядає привабливо). Але, поруч з тим, громадські туалети, що були там, скільки себе пам'ятаю, досі так і не облаштовані в центральній частині міста. І, дивлячись на кількість обурених висловлювань з цього приводу, я розумію, що проблема досить гостра. Тепер же маємо плакати «не дамо зробити з кінотеатру Котляревського громадський туалет». Чого ж там, пишіть замість кінотеатру одразу «Будинок дворянського зібрання». 

Я не зрозуміла – що саме протестувальники пропонують зробити в цих приміщеннях. Напевно, щось дуже патріотичне, красиве, туристично привабливе і, головне, таке, що як мінімум окупить кошти, вкладені в реставрацію та підтримання естетичного історичного вигляду, а як максимум дасть сотні тисяч гривень в міський бюджет (як, я чула, відбувається зараз). Проект реконструкції пройшов якось повз мене – але дуже хочу це виправити та побачити його на власні очі, адже над ним працювали, вочевидь, фахові архітектори та економісти.

Замість постскриптуму. Коли в 2008 році в Барселоні, яка щомісяця приймає сотні тисяч туристів з усього світу, почали перебудову арени, де століттями проводили кориду, під торгово-розважальний центр, це викликало велике обурення громадськості. Навіть виходили з плакатами під мерію та до будівельного майданчика. Утім, таке рішення було прийнято муніципалітетом виважено – об'єкт знаходиться в центральній частині міста на площі Іспанії, і щоб підтримувати його в привабливому вигляді, потрібно було дуже багато коштів, але доходу воно не приносило ніякого – лише видатки. Зараз там розташована «Арена» – кількаповерховий сучасний центр, що приваблює туристів. І замість збиткового об'єкту це дуже прибутковий заклад. Таких прикладів можна навести безліч, але саме ця історія мені близька, бо спілкувалася з мешканцями Барси, коли тільки починався монтаж риштувань, і з ними ж – за кілька років по тому, коли Арена запрацювала на повну потужність.

Можливо, Полтаві варто взяти до уваги світовий цивілізований досвід і створити щось своє, унікальне, привабливе? А не тільки давати щотижневі інформаційні приводи...



Ольга СТЕНЬКО

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.