ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:27 08.02


Росіяни хочуть «присвоїти» собі Туган-Барановського



Всесвітньовідомий український економіст кінця XIX – початку ХХ ст., один із засновників Української академії наук, міністр в уряді УНР Михайло Іванович Туган-Барановський став об’єктом історичної крадіжки з боку Росії.



Ще з радянських часів у нашого північного сусіда завелася практика приписувати собі першість у наукових досягненнях та мистецтві, викривляти історичні події у пропагандистських цілях. Наприклад, духовний провідник українського народу Тарас Шевченко став борцем проти царизму за класові права пригніченого народу. А в його творах слова «москальський» замінялись цензурою на «царський».

Путінська Росія розвила цю совкову традицію до повного абсурду, намагаючись приписати собі майже історію України та видати її за свою історію. Об’єктами “історичної крадіжки” стають і видатні постаті. Ось ми бачимо огидний, бородатий пам’ятник нашому князю Володимиру у Москві. Їхні ЗМІ розповідають про «русский борщ», показують колядки кубанців у «русских» вишиванках і т.д.

Черговим об’єктом для російської пропаганди став економіст Туган-Барановський – світове ім’я в економічній теорії, автор теорії періодичних криз, теоретик кооперації, український патріот. Оскільки в Україні його творів чомусь «днем із вогнем» не знайти, мені прийшлося замовити книгу у російського видавництва. Обійшлося це недешево. Книга видана в 2017 році додатковим тиражем, тобто уже не вперше.

Я був вражений, скільки брехні і маніпуляцій містилося на тих 40 сторінках передмови, складеної якимось російським доктором наук. В російській версії біографії Туган-Барановський – «отечественный экономист», «принадлежавший к поколению русских экономистов» і тому подібні пасажі. Народився в Харківській губернії, — не вказано, що це в Україні. Етап його діяльності в Українській Народній Республіці висвітлений одним рядком: «был министром финансов в правительстве Центральной рады». Уряду якої країни? Оце і все? Нагадаю, що саме він вперше ввів українську національну валюту – гривню!

Автори не пояснюють, чому «русский экономист» робив в Україні кооперативний рух, після проголошення УНР став видавати власні твори українською мовою, а ще пізніше заходився створювати Українську (а не російську) академію наук. Останні роки свого життя Туган-Барановський був деканом юрфака Київського університету. Хоча з легкістю міг влаштуватися в Москві або Петербурзі, де був дуже затребуваним.

Суцільну брехню автори завершують текстом в дусі «ну, він був такий неоднозначний, але ми все одно повинні його досліджувати». То для вас, московські холуї, він неоднозначний! А для нас – все ясно і зрозуміло. Українець, який народився в Україні і зробив внесок в її економічний розвиток, був патріотом свого народу, не має жодного відношення до московських фантазій про «русского экономиста»! 

Роботи цього видатного вченого перекладено німецькою, французькою, англійською, навіть японською мовами. Мені прикро, що в Україні йому приділяють недостатньо уваги. Переконаний що на російську брехливу пропаганду ми маємо відповісти гідним вшануванням Михайла Туган-Барановського. А тим більше, що 5 років свого життя він провів на Полтавщині, жив у Лохвиці. Зацитую українську вікіпедію:

«У 1905 звернувся до Полтавського губернського земського зібрання з пропозицією про встановлення першого в Україні пам'ятника Тарасу Шевченку в Полтаві та розпочав збирання коштів для цієї мети, яку в майбутньому було реалізовано. Бере активну участь у роботі товариства взаємодопомоги вчителів Лохвиччини, у лохвицькому сільськогосподарському товаристві, у повітовому та губернському земствах»

В першу чергу нам потрібно видавати його твори та супроводжувати їх правдивим життєписом. Тому буду звертатися до обласної влади, до полтавської «Просвіти», до Полтавського університету економіки і торгівлі щодо необхідності видання творів Туган-Барановського (обов’язково – українською мовою), проведення наукових конференцій, поширення іменної топоніміки, встановлення іменних дошок на місцях його перебування в області.

Минулого року під час декомунізаційного процесу я звертався до голови Полтавської ОДА стосовно перейменування однієї з вулиць Полтави на честь Туган-Барановського. Не полінувався прийти і на засідання комісії з перейменування. Пропозиція була активно підтримана членом декомунізаційної комісії від «Просвіти» Олегом Пустовгаром, за що йому спасибі. Як результат, Полтава стала третім містом України, де є вулиця Туган-Барановського. І хоч вулиця та маленька, все одно цей факт несе великий символізм. Вірю, що в майбутньому переназвемо якусь більшу вулицю, а поки радію з того, що вдалося добитися, будучи в опозиції до влади. 

Не забуваймо, що наша гібридна війна з Росією – це війна не тільки за території, а і за символи, за історію, за власну культурну ідентичність. Одним із таких символів є згаданий український економіст, чиє ім’я добре відоме в науковому світі. 

Станіслав ЦИСЬ

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.