ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:40 03.05


Спраглими очима



Як же довго тягнеться час! Ще понад тиждень десятки мільйонів українців будуть страждати, і лише 11 травня, якщо нічого не зміниться, перед ними нарешті відкриють зачинені на карантин музеї та бібліотеки! Нелегко доводиться нашому народу без цих закладів культури — мільйони людей знемагають у домашній самоізоляції, позбавлені нагоди відвідати найближчий музей та поміняти у бібліотеці книжки.

Кажуть, що найбільш сміливі та відчайдушні пробираються туди через задні двері, ризикуючи штрафом у сімнадцять тисяч гривень. Таємно домовляються з екскурсоводами та бібліотекарями і не завжди безплатно (а це ще одна стаття Кримінального кодексу), аби ті дали їм можливість хоч на мить доторкнутися спраглими за шість тижнів карантину очима до скарбів місцевих музеїв та бібліотек.

Особливо страждають мешканці райцентрів та сіл, де все на виду і де людина, що йде до бібліотеки, і у мирні часи привертала неабияку загальну увагу, а тепер — і поготів. Доводиться йти до магазину за горілкою (її карантин не зачепив), щоби потім, вдаючи себе за п'яного, крадькома пробратися до бібліотеки, аби винести через вікно за пазухою щось із вітчизняної класики.

Не смійтеся — у комуністичні часи стотисячні наклади творів усіляких мушкетиків та стельмахів розсилали по бібліотеках усього неозорого Союзу — від Балтики до Тихого океану, аби нести туди українське слово! Є документальні та неспростовні свідчення того, що книжками українських радянських письменників були наповнені бібліотеки усіх радянських тюрем і решти місць позбавлення волі. І не одна тисяча зеків, скрутивши самокрутки із сторінки тих книжок, милувалася, як нетлінні твори українських класиків перетворювалися на ароматний дим…

Та годі спогадів — ще тиждень — і заживемо! Заповнимо зали краєзнавчого музею та станемо в інтервальні черги до обласної бібліотеки. І стоятимемо там щодня… Поки всі базари не відкриють!

 

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.