ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

09:30 10.04


15 «смачних» українських слів про весну



У нашій мові чимало незаслужено призабутих або ж рідковживаних слів. Пропонуємо 15 вишуканих висловів українською, актуальних саме для весни, які гарантовано прикрасять вашу бесіду.

Напровесні

Дивна пора року: ще не остаточна весна, але вже й не зима. Напровесні вдень сяє сонце і розливається тепло, а вночі на листі з'являється іній.

Бриніння

Бриніти може струна, комаха або струмок. Навесні бриніння вдосталь у лісі. Бриніння — це дзюрчання води, дзижчання мушки або бджоли і навіть виблискування ставка чи щойно розквітлої квітки. 

Сутінки

Це час між заходом сонця і настанням ночі або ж ранкова напівтемрява. Сутінки огортають землю, коли заходить сонце, але ще не настав остаточний морок.

Серпанок

На жаль, зараз багато серпанку за містом від полум'я в полях, пасовищах і на стерні. Серпанок — це легкий туман, дим, пелена, котрі обмежують видимість і ховають обриси. Серпанок часто можна побачити рано-вранці навесні.

Заграва

А це слово означає сяяння неба під час заходу чи сходу сонця. Ще заграва означає відблиск чогось яскравого, наприклад, вогнів міста за обрієм. Саме навесні заграва від сонця буває надзвичайно яскравою.

Сяйво

Це рівне яскраве світло. Наприклад, сяйво випромінює повний місяць глибокої весняної ночі. Або зірки, які видаються набагато яскравішими після зими. Сяяти можуть ліхтарі ввечері і навіть ваше обличчя після захопливої прогулянки.

Видноколо

Це суто українське слово на позначення горизонту. Видноколо — усе те, що можна охопити поглядом аж до обрію.

Легіт

Давнє українське слово на позначення легкого приємного вітерця. Легіт навесні теплий і ласкавий.

Баранці

Саме легіт жене у весняному небі дрібні кучеряві хмарки — баранці. Їх майже не буває взимку, бо погода не та, а навесні — скільки завгодно. А влітку баранці можна побачити на морі — так теж називають білі пінисті гребені хвиль. Третє значення слова — звичайнісінькі «котики» на гілках.

Строкатий

Якщо дивитися на весняні лани за містом з висоти — вони строкаті: де не де лишилися плями снігу, десь уже пробивається зелень, а подекуди розпустилися квіти. І весняний ліс — теж строкатий: нове листя вперемішку зі старим утворює плямисту, яскраву картинку. Строкатішим і яскравішим стає одяг навесні, також строкатими і плямистими можуть бути корови й коні, котрих господарі виводять на пасовища навесні. Навіть птахи — і ті можуть бути строкатими, з різнобарвним оперенням.

Цівка

Цівка — маленький потічок чи струмінь. Цівка води вибивається навесні з-під снігу, і коли у вас вимкнули гарячу воду — з крана теж тече лише цівка. Цівка стікає склом вікна під час весняної зливи. У цього чудового українського слова ще багато інших значень, наприклад, цівка мурах, які повзуть одне за одним, або цівка від польоту куль, чи навіть цівка нової думки в бесіді. 

Мжичка

Якщо бачите цівку на своєму вікні, то за вікном — або справжня злива, або мжичка. Мжичка — це дуже дрібні краплі води, які висять у повітрі, дрібний дощ, напівтуман.

Розбруньковуватися

Квіти, які розкрилися, бруньки, які розтулилися навесні. Усе довкола зеленіє і розквітає — розбруньковується.

Полиск

Полиск можна побачити, коли сонце раптово виходить з-за хмар або коли поглянути на поверхню ставка чи озера у сонячний день.

Візерунок

Це перетин, комбінація різних ліній, кольорів, тіней. Таке мереживо з різних елементів. Візерунок може бути на одягові, у малюнку — а може бути й у весняній природі. Або ж у словах людини, котра говорить правильною і красивою українською мовою.

 

Євген БРИЖ

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.