ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:30 16.06


ЗМІ: єдність і боротьба фантомних протилежностей



Купівля Медведчуком каналу ZIK є логічним продовженням подій, котрі почались уже досить давно.

Давайте пригадаємо.

Акт перший. У 2013 році Віктор Янукович готувався до походу на другі президентські вибори і задумався над створенням потужної медійної підтримки під цей проект. Хто йому в цьому допоміг? Два українські бізнесмени, Борис Ложкін і Петро Порошенко, які продали «ненависному диктатору» свій медіахолдинг. Угода була надзвичайно брудною. За медіахолдинг заплатили по суті державними (кредитом держбанку) грошима, а юридично купівлю оформили через офшори, не сплативши Україні жодних податків, але то тема іншої розмови.

Акт другий. 2015 рік. В Україні змінилась влада. Замість прокремлівського диктатора Януковича президентом став патріотично налаштований бізнесмен Петро Порошенко, котрий, як відомо, працював у диктатора міністром економіки. Новому президенту теж знадобилась медіапідтримка і в пошуках «завалящих» ЗМІ він звернув увагу на канал «Тоніс», свого часу куплений Януковичем під президентську кампанію, але тепер уже Януковичу не потрібний.
Янукович у цей час вже знаходився в Москві і розпоряджатись формально своєю власністю уже навряд міг. А Петро Олексійович славиться тим, що дуже важко розстається із грошима. Тому історія поки мовчить про те, як і на яких умовах канал із власності Януковича перейшов у власність Порошенка. Але сам цей факт, власне, ніхто особливо не заперечує.

Ця угода виявилась іще більш тіньовою. У декларації Порошенка вона не відображена, а формальним власником каналу став регіонал Макєєнко.

Акт третій. Із каналу «Тоніс» почали робити канал «Прямий», задуманий як медійний рупор Порошенка, що має прийти на зміну остаточно занедбаному тупим менеджментом «5 каналу». І хто ж взявся виконувати це завдання? Російська команда менеджерів на чолі із громадянином Росії Семеновим, підсилена Кисельовим і Ганапольським. Семенов працював на каналі «NewsOne» у Мураєва, але коли партія сказала «надо»...

Акт четвертий. Віктор Медведчук, котрий і до того впевнено почував себе у післяреволюційній Україні, саме після подій навколо Тоніса, раптом почав проявляти надзвичайно жваву зацікавленість у медіаактивах. Майже одночасно почались перемовини про купівлю каналів «112», «NewsOne» та ZIK.

Перемовини йшли непросто. Наприклад, на канал «112» претендував і сам Порошенко. Але через небажання платити гроші, Петро Олексійович пішов шляхом створення проблем для телеканалу, на тлі яких власники мали би суттєво знизити свої аптетити. Врешті із власниками «112» каналу було досягнуто компромісу і на канал прийшов менеджмент Порошенка, котрий диктував інформаційну політику. Але потім ситуація змінилась і на фоні зацікавленості Медведчука зацікавленість Порошенка в купівлі каналу кудись зникла. А складнощі в переговорах довелось подолати просто.

На пікові торгів раптом у патріотичної громадськості розгорнувся небаченої інтенсивності флешмоб проти ворожих ЗМІ в українському інформпросторі. Головним із них називався канал «112». З'явилась петиція, котра швидко набрала необхідні підписи, Верховна Рада проголосувала постанову і направила її до РНБО для прийняття рішення про санкції щодо інформаційних диверсантів. Після цього власники «112» каналу стали значно м'якшими у переговорах, угоду було укладено, канал перейшов у власність Медведчука, а відповідне рішення на РНБО навіть не розглядали. Патріотична громадськість теж раптом втратила цікавість до питання. Потім був куплений «NewsOne», а угоду по ZIK закрили остаточно лише пару днів тому.

Акт п'ятий. Команда росіянина Семенова уже звільнилась із каналу «Прямий» і приймає справи на каналі ZIK.
Життя триває...

Ну і, власне, що ми маємо у підсумку. Маємо єдність і боротьбу фантомних протилежностей. Конкуруючі бізнесово-політичні групи юзають інформаційний простір із метою підтримання актуальності вигідної для них повістки денної, котра допомагає їм триматись у владі. А владу вони трансформують в нові бізнесові активи, частину доходу від яких спрямовують на інформаційну підтримку суспільного протистояння. При цьому інформаційні тези вони начебто продукують полярні, але на їх розкрутку працюють спільно.

Рустам Ісаков
 

 

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.