ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:51 29.04


Реформи в Україні може провести тільки диктатор



Так званий «зелений принтер» протягнув трохи більше ніж півроку. Відкликання постанови про призначення Саакашвілі, безумовно, означає кінець пропрезидентської більшості по суті, хоча по формі вона іще може певний час існувати в конвульсіях.

Якісь групи у фракції СН ставлять президенту такі умови за голосування, що він не наважується їх виконати. І це у фракції, де, принаймні більшість, не купувала місце, а були набрані буквально з вулиці, як нові обличчя без будь-якого політичного досвіду.

Безумовно, це сумна казочка про втрачені можливості. Не можна применшувати вину за такий трагікомічний фінал самого Зеленського, який мав унікальні стартові можливості, але бездарно їх марнує, але я би не покладав основну вину на нього.

Глобально напрошується висновок, що не працює демократія в Україні. Принаймні на даному етапі.

Система задумана як ланцюжок стримувань і противаг насправді перетворюється в систему саботажу і хаосу. Із усієї української політичної історії дієвою була тільки парламентська більшість, заснована або на страхові, або на підкупі та корупції. Колись, іще в 2002 році на парламентських виборах партія влади, не дивлячись на шалений адмінресурс, зазнала фактичної поразки. Для формування більшості не вистачало 3-4 голоси. Тоді Кучма провів зустріч із новообраними нардепами і почав її словами: «Ну що, тут усі хочуть бізнесом займатись?». Зал зустрів цю фразу оваціями і в більшість потекли струмочки перебіжчиків із числа опозиційних депутатів, які йдучи в Раду клялись виборцям боротись із «режимом Кучми». Через рік перебіжчиків було уже стільки, що всього декількох голосів не вистачило для внесення змін у конституцію більшістю в 300 голосів.

З тих пір мало що змінилось. У політику ідуть для заробітку. Державне фінансування навіть приблизно не покриває реальні потреби партій, а олігархи, які створили свої капітали завдяки корумпуванню політиків, щедро інвестують у нову корупцію. Це коло не розірве ні зміна виборчої системи, ні голосування за «нові обличчя», ні інші маніпуляції.

Комаровський нещодавно сказав, що Зеленський врятує свій президентський строк лише якщо стане диктатором. Звичайно, це теорія, і Зе не був би сам собою, якби зміг повернути ситуацію таким чином. Але загалом — я із колегою згоден. Реформи в Україні може провести тільки диктатор.

Рустам Ісаков
 

 

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.