ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:06 19.04


Шлях до квартири судді Костенка

Мер Полтави віддячив судді Костенку квартирою за звільнення кримінального авторитета?

Неправда в декларації, безкоштовне житло і сумнівні рішення – «послужний список» судді Апеляційного суду Полтавщини Володимира Костенка. Чи матиме він право носити мантію? Останнє слово – за ВККС.

Нещодавно разом з координатором Політичної сили «Альтернатива» Єгором Фірсовим ми звернулися до судових органів стосовно недопущення успішного проходження кваліфікації зазначеним суддею. Ми вважаємо, що такі люди не мають права судити через свою недоброчесність та грубе порушення професійної етики. І просимо комісію розпочати процес його звільнення. Деталі – нижче.

Неправда в декларації і подвоєння в квартирній черзі

В декларації за 2015 рік у графі «Інформація про членів сім’ї» наш герой не зазначив нікого. Однак в 2017 році громадськості стало відомо, що він проживає разом із суддею цього самого суду Оленою Чумак. Більше того, являється батьком двох її дітей. Про свою родину суддя Костенко нарешті пригадав у березні 2017 року, коли заповнював щорічну декларацію.

Тобто маємо документальне підтвердження внесення недостовірних даних. При цьому Володимир Костенко і Олена Чумак окремо стоять у пільговій квартирній черзі на отримання безкоштовного житла в Полтаві. Незважаючи на спільне проживання у громадянському шлюбі, всупереч Житловому кодексу вони претендують на дві безкоштовних квартири замість одної.

Але як показали подальші події, підприємливий Костенко вирішив не чекати, поки до нього дійде довжелезна черга, а знайшов коротший шлях до омріяного гніздечка.

«Мишцу» - на волю, квартиру - у кишеню

10 листопада 2016 року колегія Апеляційного суду під головуванням Костенка звільнила з-під варти лідера місцевого угрупування, кримінального авторитета Валерія Павлишина на прізвисько «Мишца». Журналісти і експерти неодноразово називали підозрюваного не інакше як «смотрящим за Полтавою».

Після виходу на волю, «Мишца» знову почав переслідувати свою жертву Іллю Тищенка і 23 грудня 2016 року був повторно затриманий правоохоронними органами. В подальшому у прокуратурі вирішили не ризикувати і успішно заявили судді Костенку відвід, аби той не встиг звільнити й інших товаришів підозрюваного.

Незважаючи на такі сумнівні дії, його суддівська кар’єра ніяк не постраждала. І навіть більше: чомусь після цього він отримав велику прихильність міської влади. 6 грудня 2017 року Полтавський міськвиконком ухвалив надати Володимиру Костенку службову квартиру. Дуже дивно, тому що у суддівській черзі він перебуває на далекому 17-му місці. Не було ніяких підстав надавати квартиру саме йому, а не іншим суддям. Окрім того, як зазначав міський голова Олександр Мамай, житло було передбачене для суддів-переселенців із зони АТО. Володимир Костенко до роботи у зоні АТО не має жодного відношення. Він народився у Чутовому, а останні багато років живе і працює у Полтаві.

4 січня 2018 року він подав форму змін до декларації, де зазначив проживання на квартирі, яка перебуває комунальній власності міста. В подальшому все піде по традиційній схемі відчуження службового житла. Через рік-два Полтавський міськвиконком ухвалить передати цю квартиру у власність «фартовому» судді.

Епілог

10 квітня цього року Володимир Костенко проходив співбесіду у Вищій кваліфікаційній комісії суддів. У разі успіху він отримуватиме підвищену заробітну плату. На мою думку, якщо спиратися на суддівське досьє – шансів пройти кваліфоцінювання у нього немає. Тож невдовзі ми матимем змогу переконатися, чи лишилися в дії старі корупційні схеми часів Януковича, коли грошові суми з п’ятьма нулями возилися «наверх», аби проти судді закрити дисциплінарну справу чи успішно пройти кваліфікацію.


Станіслав ЦИСЬ

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.