ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:58 02.02


Пам’ятник своїм Героям. А чи своїм?



Напередодні п’ятої річниці трагічних подій на Майдані тільки в Полтаві ані міська, ані обласна влада не спромоглася встановити пам’ятник своїм Героям. Та чи своїм?

Дотепер лишається невиконаним рішення сесії Полтавської облради на реалізацію ініціативи громадськості від 24 лютого 2014 року щодо спорудження Стели Героїв Майдану. Не принесли результату й усі потуги старих чиновників провести конкурси, а  їх було проведено три. Рішення журі останнього конкурсу, членом якого я була, і який був розпіарений  владою та провладними громадськими активістами, також лишається на папері. Це був наочний приклад того, як ніби в прозорий і демократичний спосіб влада протягує необхідні їй рішення. 

Незважаючи на численні звернення фахівців у сфері мистецтва і архітектури до голови ОДА Валерія Головка щодо необхідності проведення нового конкурсу, їх  ніхто так і не почув. А на особистий прийом ми чекаємо вже другий рік. На мої особисті звернення а адміністрацію Президента реакції немає, хоча існує Указ самого гаранта «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Але за п’ять років наміри влади  могли  змінитися. Навіщо увічнювати  те, про що й згадувати вже не хочеться,  навіть якщо саме це привело тебе до влади?

Пам’ятник своїм Героям, про який мріяла  я, як і багато інших учасників Майдану, зусиллями нових чиновників, «рєшал»  від громади та партій, перетворюється на забудову усієї площі перед ОДА з будівництвом  ЦНАПу. Навіщо заробляти менше, якщо можна заробити більше?

Тому, мабуть, і з’являється абсолютно новий проект за авторства архітекторів без досвіду та необхідної кваліфікації, але  кошторисом понад 90 мільйонів гривень!  

Цей проект не має нічого спільного з метою вшанування  Героїв Майдану. Це – банальна зона відпочинку з фонтаном та громадським туалетом за 880 тисяч (гроші, за які можна встановити пам’ятник). Процес проектування, погодження та затвердження проекту під керівництвом директору департаменту будівництва Полтавської ОДА Голбана відбувалося з грубими порушеннями чинного законодавства, які не  дозволяла собі навіть стара злочинна влада.

Споглядати за дерибаном на святому я далі не могла, тому і вимушена була звернутися до прокуратури, НАБУ і до суду.  Отже, тепер справа за правоохоронцями та суддями.             

Невже в час, коли українці та Україна знаходяться на межі виживання, ми можемо собі дозволити будувати такі дорогі об’єкти ?

Сподіваюся на зменшення апетитів тих, хто не гребує заробити навіть на святому.  Впевнена в підтримці тих громадян, які стояли на Майдані не заради особистої кишені.

 

Учасниця Майдану, громадська активістка, голова ГО «Арта»,

художник  Юлія Петушинська.

 

 

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.