ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:38 23.02


Полтавці забезпечені ліками на 54 відсотки від потреби

У Полтаві говорили про доступ до ліків хворих на хронічні захворювання в умовах економічної кризи.

Фахівці медичної галузі спільно із представниками благодійної організації "Світло надії" та громадської організації "Інститут аналітики та адвокації" провели круглий стіл на тему "Доступ до лікування хронічних захворювань в Полтавській області в умовах економічної кризи". Представники неурядових організацій представили звіти та аналітичні довідки з результатами дослідження стану доступу до лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями у Полтавській області. На основі отриманих результатів було надано рекомендації для виправлення ситуації.

Одна з основних проблем - відсутність системної інформації щодо кількості ліків, що були закуплені державою, про наявність їх в лікарні. Про це говорили самі лікарі. Ця інформація є лише у спеціальних фахівців.

Ліки для хронічних захворювань мають закуповуватися за державний кошт, але МОЗ не закуповує їх, провалює тендери, в Полтавській та інших областях існує дефіцит медпрепаратів. Наразі покривається лише 54% від нагальної потреби у них.

Деякі позиції та показники можна покращити шляхом збільшення фінансування з місцевого бюджету. Незрозуміла та незручна логістика для пацієнтів щодо отримання ліків. Це також вирішується шляхом інформування людей в установах та на загальнодоступних ресурсах. Що стосується цукрового діабету, то є проблема самого інформування щодо процедури отримання ліків. Навіть якщо ліки є, пацієнти не розуміють куди їм звертатися і куди йти за ними. Це також не складно вирішити, надавши цю інформацію у публічний доступ

- сказав виконавчий директор БО “Світло надії” Максим Демченко.

Щодо закупівель препаратів для онкохворих та хворих на онкологію дітей, ця інформація вже розміщена на сайтах відповідних установ. Зараз ДОЗ працює над  розміщенням такої інформації по всіх бюджетних програмах

- зауважив заступник директора ДОЗ Ігор Куделич.

Основними проблемами в галузі медицини  пан Куделич назвав недофінансування зі сторони держави, відсутність чіткого  розподілу відповідальності між Департаментом, МОЗ України та лікувально-профілактичними закладами. 

Олена КУЗІНА

ліки, МОЗ, круглий стіл, онкохворі, БО Світло надії

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.