ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

18:43 08.01


Процесуальне свавілля судді Наталії Тімошенко



За результатами моніторингу полтавська комісія з доброчесності виявила численні порушення у роботі судді Октябрського райсуду Полтави.



5 січня 2018 року в якості голови нещодавно створеної комісії з перевірки доброчесності суддів я відвідав Октябрський райсуд Полтави. Підставою для цього стала скарга на численні порушення з боку судді Тімошенко.  

Суть справи полягає в наступному. Полтавський юрист Юлія Плужник отруїлась під час обіду в одному з закладів громадського харчування. Пізніше вона звернулася із позовом про матеріальну і моральну компенсацію. Однак, Наталія Тімошенко за півтора року навіть не почала розглядати справу! Шістнадцять разів засідання переносилось з дуже сумнівних питань.

Також Ю.Плужник стверджувала, що понад півроку їй не дають можливості навіть ознайомитись з матеріалами справи. З метою перевірки зазначених відомостей ми з нею 5 січня прийшли до суду.

Перше, що викликало здивування – майже всі «октябристи» пішли у зимову відпустку. Станом на 5 січня правосуддя на весь великий Шевченківський район здійснювали всього кілька суддів. Схоже, улюбленим прислів’ям наших мантієносців є «Работа не волк, в лес не убежит».

На початку ми дійсно стикнулися зі спробами не допустити нас до ознайомлення. Помічник відмовляла, бо немає судді, потім ми очікували, коли з’явиться секретар, потім у справу тривалий час «шукали» і не могли знайти в малому кабінеті. Ситуація вирішилась після втручання керівництва апарату суду.

Врешті-решт, після двох (!) годин очікування позивач таки змогла ознайомитися зі своєю справою. Як виявилось, переховували недаремно. Адже більшість із тих 16 перенесень розгляду справи є абсолютно невмотивованими. В порушення правил діловодства до матеріалів підшиті незареєстровані клопотання представників відповідача про відкладення розгляду справи.



На цих документах відсутній штамп канцелярії, немає навіть резолюції судді. Теоретично вони могли бути написані заднім числом. Яким чином дані папірці опинилися в матеріалах справи – невідомо. Припускаю, що їх могли передавати особисто в руки секретаря або судді поза процесуальним порядком.

Раніше інтереси відповідача представляла юрист Тетяна Беличко (тепер відома як заявник про хабар судді Подільського райсуду Полтави Сергія Кононенка). Дії секретаря Зайцевої по відношенню до неї та іншого представника видаються підозріло прихильними. Так, у справі містяться телефонограми, в яких вбачається, що секретар періодично за власною ініціативою спілкувалася по телефону зі стороною відповідача. Також існує телефонограма з заретушованою датою.


Це грубе порушення принципів рівності і змагальності судового процесу. Суддя та секретар фактично підігрували відповідачу у зриві судових засідань. А пані Беличко, як бачимо, є «викривачем корупції» лише там, де їй вигідно. Коли ж незаконні дії відбуваються в інтересах її клієнта, награна принциповість кудись зникає.

І, нарешті, про ставлення Наталії Тімошенко до людей. В порушення процесуальних норм вона абсолютно незаконно обмежила людей у порядку ознайомлення з матеріалами справи. Адже на дверях її кабінету висить оголошення, що ознайомлюватись можна лише у прийомний день – п’ятницю з 8 до 12 годин ранку.



Таке обмеження не передбачене жодною нормою українського законодавства. А дії Тімошенко порушують основоположні права сторін – учасників процесу. Нагадаю, що саме вона у 2014 році засуджувала активістів Євромайдану, а в 2016-му визнавала легітимними документи терористів з «Л/ДНР».

У діях судді містяться ознаки заангажованості та недоброчесної поведінки. А значить – є підстави для звернення до Вищої ради правосуддя звільнити її з займаної посади. Комісія з перевірки доброчесності суддів Полтавської області підготує необхідні документи та візьме під свій контроль притягнення Наталії Тімошенко до дисциплінарної відповідальності.

Окрім того, ми звернемося до керівництва Октябрського райсуду Полтави з вимогою усунути перешкоди громадянам для ознайомлення зі своїми справами у Тімошенко.

Скарги щодо діяльності інших суддів Полтавщини можна надсилати нашій комісії з перевірки доброчесності в електронному вигляді на е-мейл: dobro.poltava@gmail.com.

Станіслав ЦИСЬ

Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.