ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:20 17.02


Щоб патріотично виховувати дітей та молодь, хочуть виділити з бюджету 2-3 мільйони

Програма патріотичного виховання дітей та молоді, яку розробили в департаменті освіти, не потребувала фінансування. А деякі депутати облради хочуть виділити на це 2-3 мільйони гривень із бюджету області.

Освітяни з ОДА вперше розробили "Програму патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на 2016-2020 роки", на яку не передбачили ні копійки. Натомість депутати обласної ради з профільної комісії лобіюватимуть виділення на неї 2-3 мільйонів гривень.

У Полтавському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді депутати облради, чиновники, освітяни, керівники навчальних закладів та громадські активісти вирішували: як патріотично, але без зайвої шароварщини, виховувати школярів та учнів ПТУ нашого регіону протягом наступних чотирьох років.

Спочатку присутні заслухали звіти про військово-патріотичне виховання від керівників кількох освітніх закладів області. Про гроші не говорили, лише описували проведені із дітьми заходи та показували фотографії.

Після звітів представники департаменту освіти і науки ОДА презентували проект "Програми патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на 2016-2020 роки". Документ викликав критику з боку присутніх – за те, що містить забагато "круглих столів", конференцій, презентацій і мало – живої роботи з дітьми. Згадали також і про нинішню гібридну війну з Росією і про те, як виховувати дітей у зв'язку із постійною військовою загрозою з боку "споконвічного ворога-сусіда".

Під час дискусії директор Нижньомлинської ЗОШ Оксана Калинич озвучила кілька цікавих пропозицій, які зможуть покращити ситуацію із патріотичним вихованням:

Залучити самих дітей до виховного процесу однолітків (наприклад, в якості екскурсоводів для ровесників), організувати тури до Полтавщини дітей із східних регіонів України для того, аби вони ознайомилися із народними традиціями та патріотичним ставленням до України.

Один із присутніх на заході депутатів обласної ради Петро Ворона прокоментував проект зазначеної Програми:

Департамент освіти і науки гроші під неї не закладав. Але ми, депутати, стоїмо на позиціях, що вона буде неефективна у такому разі. На найкращі і найбільші проекти гроші виділяти необхідно. Наприклад, на проведення військово-патріотичної гри "Джура", на оплату роботи керівників позашкільних гуртків, на допризовне виховання юнаків, на закупівлю обладнання. Інакше національно-патріотичне виховання перетвориться у формальність.

За його словами, на Програму необхідно 2-3 мільйони гривень.

Учасники засідання вирішили, що "Програму патріотичного виховання дітей та учнівської молоді на 2016-2020 роки" необхідно доопрацювати. Так, Програма має бути комплексною, в ній мають взяти участь інші департаменти ОДА. Під окремі заходи потрібно закладати кошти. Кількість нарад/конференцій необхідно зменшити.

Після доопрацювання документ розглянуть на профільній депутатській комісії, а потім – на черговій сесії обласної ради.

Анна СОЛТОВСЬКА

освіта, бюджет, гроші, виховання, патріотизм, молодь

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.