ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

11:34 23.02


На Полтавщині знайшли поховання дітей, якому майже 1200 років

У Дмитрівці під Комсомольськом знайшли поховання дітей із князівського роду угрів - народу, який через Україну кочував від Приуралля до сучасної Угорщини. Знайдені артефакти представили у Краєзнавчому музеї.

Учора в Краєзнавчому музеї відкрили виставку "Давньоугорський слід на Полтавщині", експонати якої ілюструють унікальний період в історії регіону. Невелика, проте цікава експозиція демонструє період проживання на нашій землі давніх угрів, і тим самим розкриває роль Полтавщини у світових процесах більш ніж тисячу років тому.

У 2007 році полтавська експедиція зробила дослідження у селі Дмитрівка неподалік від Комсомольська. Ученим вдалося знайти старожитності, які добре відомі по інший, не український бік Карпат.

Олександр Супруненко, заслужений працівник культури, начальник Полтавської експедиції, розповів:

Відомо лише з десяток поховань, які маркують шлях давніх угрів з Південного Приуралля до Панонських рівнин. Подібні знахідки поодинокі. Їх кілька. Ця знахідка дуже солідна за статусом похованих в одному кургані, вона зацікавила практично всю угорську громадськість.

Виявили науковці могили дітей – від одного до 12 років. Це князівське поховання збіднілого роду. Діти, ймовірно, померли від генетичних хвороб через непідходящий клімат, адже давні угорці жили в уральських степах, де був сухий клімат. На нашу територію давні хазари кинули угрів як кочівницьку загрозу для слов'ян.

Олександр Супруненко зазначив:

Але надзвичайно сильних погромів на території нашої області на слов'янських городищах немає. Напевне, угри, які були не стільки кочівниками, як, мабуть, домашніми землеробами, виконували лише невеликі функції, наприклад, щодо збору податків.

Науковці розповідають: наразі проводяться ДНК-експертизи зубів знайдених дітей. Вже проведені дослідження показали, що час їх захоронення – 863-865 роки нашої ери. Тобто, це були останні 70 років угрів на Полтавщині. Далі шлях давніх мадяр у контексті великого переселення народів проліг до сучасної Угорщини, розповідає Інна Безугла для "Студії "Місто".

археологія, Супруненко, угри, музей

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.