ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

14:51 27.10


У Гадячі провели виїзну медичну колегію

У Гадячі пройшов захід під назвою "Міжсекторальний підхід у системному впровадженні структурних перетворень у галузі охорони здоров'я області".

До Гадяча з'їхалися керівники районних адміністрацій області та очільники районних лікарень. 

Окрім очільників Департамету охорони здоров'я та керівництва облдержадміністрації у ньому мали взяти участь в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун та її заступник Павло Ковтонюк, голова комітету Верховної ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, керівник проекту Світового банку Фон Зао. Утім, вони приїхати на нараду не змогли.

На заході Міністерство представляли заступник директора Центру медичної статистики МОЗ України Сергій Дяченко, координатор проекту USAID "Фінансування та управління охороною здоров'я" Олег Семерик, представник Світового Банку, консультант з координації в регіонах з питань реформ охорони здоров'я Євгенія Матюшко. Від Верховної Ради був присутній місцевий народний депутат Андрій Река, а головував на колегії очільник Полтавської ОДА Валерій Головко.

Темою колегії стали питання щодо основних напрямків реформування галузі охорони здоров'я.

Серед основних проблем, які потребують вирішення на державному рівні - катастрофічна фінансова незахищеність пацієнтів, низька якість і ефективність надання послуг, неефективне витрачання бюджетних коштів, що пов'язано, передусім, з її витрачанням не за принципом "гроші ходять за пацієнтом", а за принципом "гроші ходять за інфраструктурою".

Створення робочих умов, створення нормального соціального пакета, щоб лікар мав машину робочу і не думав, як її заправити. Також навчання кваліфікованих спеціалістів - в цьому передумови того, щоб медицина була доступна кожному жителю країни, незалежно від того, чи він мешкає в місті, чи в селі. І як це зробити, залежить тільки від нас

 — заявив директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

На нараді презентували успішний досвід запровадження електронної системи "E-Нealth" в Гадяцькому районі, а також розглянули пріоритетні напрямки розвитку медичної реформи на теренах Полтавської області.

Медична реформа має на меті переглянути та переформатувати надання первинної медико-санітарної допомоги населенню.

Так, серед найближчих її завдань - зміна системи фінансування первинної ланки за принципом "гроші йдуть за пацієнтом", формування переліку гарантованих послуг на первинній ланці, підготовка фахівців первинної ланки до переходу на договірні відносини за контрактом "сімейний лікар - мешканець".

Окрім того, планується скасування паперової звітності для лікарів первинної ланки, створення електронного реєстру пацієнтів, реалізація проекту "Доступі ліки", який передбачає реімбурсацію вартості ліків від діабету, сердцево-судинних захворювань і бронхіальної астми ІІ типу.

Одним з основних планів реформи ПМСД в Полтавській області на наступний рік є продовження роботи по наближенню амбулаторної допомоги не лише у містах, але й у сільській місцевості: планується відкриття двох амбулаторій в місті Полтаві, по одній - у Кременчуцькому та Миргородському районах.

Розгортається робота щодо зміни господарсько-правового статусу лікувальних закладів "центри ПМСД" з комунальних лікувальних закладів у комунальні некомерційні неприбуткові медичні підприємства. Щодо цих змін, то фінансувати центри ПМСД можуть і надалі місцеві бюджети, що передбачає розвиток цих закладів, підтримку таких новостворених медичних практик, як ФОП та введення додаткових послуг.

Це, на думку авторів медичної реформи, сприятиме також розвитку медичної допомоги, особливо - програми Громадського здоров'я, з додатковою діяльністю сімейних лікарів, що стосується профілактики, роз'яснювальної роботи з населенням.

Сімейні лікарі області активно працюють в рамках реалізації урядової програми "Доступні ліки", на яку виділено коштів субвенції майже 18 млн 500 тисяч гривень та додатково - понад сім мільйонів гривень. Наразі вже можна говорити про позитивні аспекти реформи первинної ланки на Полтавщині.

В області функціонує 35 центрів Первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). До їх складу входять 330 амбулаторій загальної практики - сімейної медицини (з них 92 міських і 238 сільських) та 628 фельдшерсько- акушерських пунктів.

Відсоток населення, охопленого наглядом сімейних лікарів к 2016 році, зріс на сім відсотків і становить 97,8 відсотків. Кількість амбулаторій сімейної медицини за останні шість років зросла на 54 відсотки.

Протягом 2016 року відкрито п'ять амбулаторій у Полтавському, Миргородському, Козельщинському районах в містах Полтава та Кременчук. Забезпечено пріоритетне фінансування центрів ПМСД (в середньому по області 30 відсотків).

З ініціативи керівництва Шишацької ОТГ в поточному році закінчено комплексний капітальний ремонт Шишацького центру ПМСД, який укомплектовано сучасним медобладнанням, санітарними автомобілями, меблями, високошвидкісним інтернетом.

У березні відкрито центр ПМСД Пришибської сільської ради. У липні розпочав свою роботу центр ПМСД в Засульській ОТГ.  

Нагадаємо, суть медреформи полягає в тому, що при зверненні до лікарні, туди напряму потраплять кошти, без втручання чиновників.

Ці кошти приходитимуть до того, як пацієнт звернеться до шпиталю. В усьому світі медицина фінансується шляхом авансування, або так званих "стратегічних закупівель", коли наперед поміщаються замовлення на послуги і в залежності від кількості пацієнтів,  потім коригується.

 

 

медицина, реформа, колегія

За темою:

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.