ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:28 25.02


Полтава останньою в Україні таки прийняла бюджет. Зі скандалом

Полтава стала останнім містом України, де прийняли бюджет на 2016 рік. Не обійшлося без суперечок та маніпулювання цифрами. За бюджет проголосували 28 депутатів, нова "опозиція" - не голосувала, адже видатки підуть невідомо куди.

За даними начальника бюджетно-фінансового управління Тетяни Чумак, Полтава має такий фінансовий план: отримати доходів на суму 1 млрд 861 млн 995 тис 299 грн, а витратити при цьому 1 млрд 863 млн 392 тис 615 грн.

За її словами, зростання дохідної частини у порівнянні із минулим роком складає сім відсотків, це 123 мільйонів гривень. Доходи без врахування міжбюджетних трансферів - 912 мільйонів гривень.

Керівник "бюджетної" комісії Григорій Сахно, коментуючи документ, зазначив:

15 разів засідали з приводу бюджету. Із цього бюджету 90 чи 92 відсотки - це податки. Я боюся, що бюджет може не виконуватися. На 43 відсотка збільшиться плата за землю. Безкінечні підвищення цін на воду, електроенергію і таке інше. Зубожіння населення, яке негативно впливає на економіку. А що ми маємо з держави у рамках децентралізації? Проїзд пільговикам на нас скинули, 20 мільйонів, профтехосвіта на 64 мільйонів, харчування дітей і т.д. А грошей немає. Реєстрація людей перекинута на міську раду, а кошти хтось виділив? Ні. Ось така нам допомога по децентралізації.

Олег Бєлоножко, представник фракції "Батьківщини", поскаржився:

На нашій профільній комісії всі питання були погоджені по бюджету, крім одного, - фінансування ЖКГ. Тому що матеріали із цифрами і розкладками були надані нам за 2-3 дні до розгляду, а потрібно - за місяць. Питання ЖКГ вирішили подати прямо на сесію.

Він попросив міського голову вплинути на чиновників, які відповідальні за своєчасну подачу таких документів. На що Олександр Мамай відповів:

Сьогодні є секретар міської ради і всім нам буде трохи легше і постійні комісії працюватимуть краще.

Депутат Олександр Шамота нагадав присутнім, що він із колегами мав отримати на руки бюджет ще у грудні, а отримав - у січні. Він також дорікнув шести управлянням міськвиконкому, на висвітлення діяльності яких закладено по 190 тисяч гривень, тоді як ці гроші можна було б направити на ремонт залізничної лікарні.

Найбільше критики міського бюджету прозвучало від Юліана Матвійчука та Ігоря Окіпнюка. Так, лідер свободівців зазначив, що у головному фіндокументі багато "чорних дір", а програма "Турбота" - це 46 мільйонів чистого "проїдання бюджету". Матвійчук зазначив:

Бюджет нараховує 1.8 мільярда гривень, з них приблизно 1.6 мільярда - загальний фонд, це, зокрема, зарплати, які по формулі спускаються нам згори, а 227 мільйонів - це спеціальний фонд. Із них 146 мільйонів виділяються на сферу ЖКГ. А вона ж не пройшла комісії з питань містобудування! Це більше 60 відсотків спеціального фонду. На бюджетній комісії ми рекомендували до розгляду проект лише в тому випадку, коли він пройде профільну комісію. Бєлоножко підтвердить, що ці питання його комісію не проходили. Брати відповідальність за бюджет, 60 відсотків коштів якого невідомо куди підуть, ми не будемо.

Натомість Тетяна Чумак парирувала, що нині на захищені статті бюджету припадає тільки 55 відсотків, а також є можливість для розвитку і серйозних капітальних видатків. Тоді як минулого року на захищені статті припадало 85 відсотків.

Депутати Олександр Кудацький та Віталій Павлій заявили: так, бюджет неідеальний, але без нього неможливо жити місту, тому доопрацьовувати документ будуть протягом року.

У підсумку дискусії мер Полтави попросив підтримати бюджет на 2016 рік у його нинішньому вигляді. Фракції "Свободи", "Партії простих людей" і "Самопомочі" не голосували. Рішення прийнято 28-ма голосами.

Анна СОЛТОВСЬКА

бюджет, міськрада, голосування, Мамай, мер, Матвійчук, Бєлоножко, Сахно

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.