ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

00:30 27.02


Аграрний сектор Полтавщини розвивають за рахунок нового кредитування – розписками

На Полтавщині успішно адаптовано передовий досвід Бразилії та Сербії у сфері кредитування фермерських господарств.

Такими стали підсумки 2015 року у реалізації Полтавщиною пілотного проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) із впровадження аграрних розписок. Проект має на меті полегшення умов аграрного бізнесу через відпрацювання особливої процедури кредитування фермерів. Практичною основою служить досвід Бразилії та Сербії, де обіг аграрних розписок впевнено показав свою ефективність. Зокрема, предметом застави в аграрній розписці виступає не земля, а майбутній урожай, або частина прибутку від його реалізації.

Окрім виробників, значущі переваги і зменшення ризиків отримують й інші учасники відносин – банки, постачальники матеріально-технічних ресурсів, покупці сільськогосподарської продукції. Все це сприяє активному розвитку сільського господарства країни.

Полтавщина стала майданчиком для реалізації пілотного проекту зі впровадження аграрних розписок не випадково. Полтавська область має потужну аграрно-індустріальну базу, і за обсягом виробленої аграрної продукції входить до першої п’ятірки в Україні. Поступово механізм знаходить визнання у виробників – наразі відпрацьовано аграрних розписок на суму понад 55 мільйонів гривень.

Україна є третьою країною в світі після Бразилії та Сербії, яка впроваджує обіг аграрних розписок, що сприяє розвитку сільського господарства. Тому Головне територіальне управління юстиції вживає усіх необхідних заходів юридичного супроводу цієї реформи. Поки що найактивніше сприйняли цю новелу виробники продуктів із соняшника, але механізм аграрних розписок відкриває великі можливості для кожного фермера

– вважає очільниця ГТУЮ Полтавської області Ірина Пашко.

Полтавський досвід впровадження новаторського механізму став основою для підготовки нотаріусів і аграріїв у Харківській, Черкаській та Вінницькій областях, які також долучилися до проекту. У планах – введення в обіг аграрних розписок по всій Україні.

Артур ЗАПЕКА

сільське господарство, кредитування, аграрні розписки, Ірина Пашко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.