ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:43 07.03


Нова поліція: три історії полтавських копів

Хто вони, 245 полтавських патрульних? Чому ці люди вирішили стати поліцейськими? На ці та інші питання інтернет-видання Poltava365.com відповіли троє новоявлених копів обласного центру.

Наш перший співрозмовник – Анатолій Михайлюк. Його дружина та син Микита, якому рік і чотири місяці, прийшли підтримати тата під час прийняття присяги. За освітою полтавець – інженер, закінчив Харківський автодорожній університет. У Полтаві працював менеджером у транспортній фірмі. Анатолій не має досвіду бойових дій у зоні АТО, такі колеги для нього - "особливо сміливі хлопці". До речі, 36 чоловіків із 245 нинішніх патрульних прийшли охороняти громадський порядок у Полтаві з батальйону "Полтава".

Чому я пішов у патрульні? Не одна причина була, декілька насправді. Я хочу безпеки для моєї родини, щоб у місті безпечніше було. Якимись якостями хочу допомогти країні, змінити щось у поліції - в міліції колишній

- розповідає Анатолій Михайлюк.

Коли ми розмовляємо з ним про майбутніх колег по екіпажу, у розмову втручається дружина. Чоловік вважав, що їй все одно, буде у його команді дівчина, чи ні. Але виявилося – не все одно…)

Полтавець пригадує, як пройшов відбір, а він був нелегким – на кожне місце патрульного претендувало 22 особи. Анатолій думав, що найскладніше – це тестування. Але коли почалося навчання, з'ясувалося, що саме воно – найскладніше. Причому фізична підготовка і стрільби – це для нього дрібниці у порівнянні із юриспруденцією. Як технарю, йому ця наука давалася важко. Але через позитивний настрій і інтерес до справи ці труднощі стали тимчасовими.

Сергій Варава родом із Кіровоградської області. У поліцейські він пішов прямо зі студентської лави, закінчивши Кіровоградський національний технічний університет за спеціальністю "Комп'ютерні системи та мережі". Присягу патрульного приймав у Києві, ще влітку минулого року. Тож у Сергія був час не тільки на здобуття досвіду, а й на підвищення кваліфікації – курси з тактичної підготовки. Якось потрапив у відрядження до Полтави, тут йому запропонували посаду заступника командира роти. Тож у нас він – по переводу, буде винаймати житло, а що далі – покаже час і робота.

В екіпажі Сергія Варави обов'язково буде місцевий, який добре знає Полтаву. До речі, молодий чоловік уже працював із вихідцем із Полтавської області, кременчужанином на прізвище Деркач. Саме із ним вони якось затримали у Києві крадія.

По гарячих слідах кілька злочинів розкрили. Якось чоловік вихопив у перехожої дівчини сумку з грошима і мобільним. По нашому прибуттю на місце вона описала злочинця. Протягом 40 хвилин довелося за ним побігати. Крадія затримали і доставили до відділку

- розказав Сергій Варава.

Він добре пам'ятає свою першу зміну під час патрулювання столиці, тоді почувався розгубленим через незнання району. Тому він усіляко підтримуватиме нових полтавських колег, на яких очікує те ж саме. На них, крім того, очікує додаткове навчання, яке проводитимуть більш досвідчені "старші".

До речі, Сергій Варава уважно слідкує за ситуацією із київським патрульним Олійником, який без умислу застрелив пасажира автівки, яка довго втікала від поліцейських. На думку Сергія, суспільство має підтримати молодого патрульного, адже він не міг передбачити стан людей у салоні та наявність у них зброї.

Катерина Байців десять років працювала торгівельним представником у Полтаві. Молода дівчина приїхала до Полтави з Волинської області до родини дядька, вивчала тут економіку і право в ПУЕТ, а потім залишилася жити і працювати.

Бажання піти у патрульні виникло у Катерини, коли вона зважила свої здібності. За її словами, і теорія, і фізпідготовка далися легко, адже вона ще зі шкільної лави займається самовдосконаленням. Нове, чому навчилася на курсах патрульних, – стріляти.

Я у першу чергую очікую змін: для себе, для своїх рідних, для майбутніх дітей. Дуже хочу, аби було краще жити. Дуже хочу розуміння від людей, для яких ми з напарниками будемо охороняти громадський порядок у Полтаві

- сказала Катерина.

За словами співрозмовників видання Poltava365.com, екіпажі нових патрульних мають приїжджати на виклик протягом п'яти-десяти хвилин. Аби поліцейським не муляли око одні й ті самі міські пейзажі, їм будуть міняти квадрати патрулювання. Чергуватимуть вони за графіком день/ніч/48. У нових поліцейських є два види форми – темно-синя і чорна, перша трохи кращої якості. Про майбутню зарплату ніхто з них нічого не знає достеменно. Але, за чутками, вона буде в межах восьми-десяти тисяч гривень, от тільки невідомо, "чистими" чи "брудними".

Нагадаємо, що 245 патрульних поліцейських Полтави заступили на чергування ввечері 5 березня, через кілька годин після прийняття присяги на вірність українському народові, яка відбулася у присутності перших осіб держави.

Анна СОЛТОВСЬКА

поліція, поліціянти, копи, Варава, Байців, Михайлюк

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.