ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:01 09.03


Шевченка вшанували за 15 хвилин і без перших осіб області. Думки полтавців

Річницю з Дня народження Тараса Шевченка сьогодні відзначили у Полтаві. Кількадесят полтавців прийшли на захід, із них частина – потримати державні прапори, допоки представники влади не розбіглися.

202-ий день народження Кобзаря у Полтаві відзначили дуже оперативно, без зайвих промов і пафосу. Представники влади – не перші особи – поклали квіти, оркестр зіграв відповідну моменту мелодію, а традиційно зігнана молодь потримала жовто-блакитні прапори. Кореспондент видання Poltava365.com намагалася дізнатися у тих, хто прийшов на захід, – хто для них Тарас Шевченко? Найскладніше виявилося "спіймати" з цією метою молодих людей – деякі у категоричній формі забороняли себе знімати та щось говорити. Гурт молоді організовано покинув захід, власне, як і прийшов на нього. Вдалося розговорити тільки Дмитра:

Я з Полтавського юридичного інституту. Я прийшов вшанувати пам'ять Тараса Шевченка своєю присутністю, а також згадати ті роки, наше минуле, на якому будується наше майбутнє. Я за своєю волею прийшов. Я перший рік навчаюся у Полтаві, а сам я з Карлівки. Кожного року я із своєю сім'єю ходив до пам'ятника Тарасові Шевченко вшанувати його пам'ять

Пенсіонерка Людмила Миколаївна прийшла на захід разом із онучкою:

Коли працювала, то не завжди могла потрапити на вшанування Шевченка. Зараз маю більше вільного часу, тому я тут. Шевченко для мене – символ України, її розум і талант. Це символ, як червона калина. Я знала вірші Шевченка, колись навіть працювала ведучою, але зараз не пригадаю

Найбільше уваги присутніх на заході привертала Зоя Дмитрівна, яка на одній із лав біля пам'ятника Кобзарю розклала свої вишивані полотна.

Сьогодні так співпало, що ми відзначаємо День народження нашого видатного Кобзаря і одночасно маємо вийти на мітинг у підтримку Надії Савченко, нашої полоненої росіянами українки. Для мене ці дві події – знакові. Тому сьогодні я принесла свою вишивку, усі мої роботи присвячені цим двом людям та нашій країні

Більше за інших про Шевченка розповіла "людина з ідеологією", відомий у Полтаві громадський діяч та колишній представник влади Олег Пустовгар:

Шевченко народився трохи більше, ніж за 100 після полтавської катастрофи (Полтавської битви - прим. авт.). Коли з рук українців було вибито шаблю, і залишалася єдина зброя – слово. Коли Шевченко називають поетом чи письменником – це дуже вузьке визначення. Це фактично будитель нації. І недарма, наприклад, перший ідеолог українського націоналізму Микола Міхновський створив організацію, яка у назві мала ім'я Шевченка – "Братство тарасівців"

Я ходжу з 1967 року на вшанування Шевченка. Це наш Пророк, а ми його так "вшанували" сьогодні – не було жодного керівника найвищого рівня. У нас що, Мамай, Біленький і Головко не зможуть продекламувати Шевченка? Що, в школі не вчили?

- обурюється Михайло, а також дві Людмили поруч із ним. Одна із них говорить:

У нас тріо бандуристів є – будь-ласка. Хор можна було з віршами і піснями шевченковими. Оркестр був, але дуже малий. 90 років як святкуємо із дати відкриття самого пам'ятника Шевченку – і нічого не було, заходи дуже слабі для міста Полтава

Анна СОЛТОВСЬКА

відзначення, покладання, Шевченко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.