ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

19:45 10.03


Інна Іщенко: "Найкращі перспективи розвитку має аграрний сектор області"

29-річна очільниця Департаменту економічного розвитку Полтавської ОДА Інна Іщенко відповіла на запитання порталу Poltava365.com та навела деякі цифри, про які, можливо, ви не знали.

 - Інна Сергіївно, які пріоритети в роботі Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації ви для себе окреслили?

 - Департамент економічного розвитку є головним координаційним органом господарського управління області. Його повноваження включають більше ста напрямків. Серед пріоритетів роботи Департаменту - реалізація Стратегії розвитку області та Плану її реалізації на 2015-2017 роки; реалізація інвестиційних проектів регіонального розвитку за рахунок підтримки державного фонду регіонального розвитку; реалізація проектів міжнародної технічної допомоги; децентралізація влади та сприяння створенню добровільно об’єднаних територіальних громад; створення умов для стабільної роботи промислових підприємств області; модернізація економіки на основі залучення інвестицій.

 - Наскільки привабливий інвестиційний клімат Полтавщини в порівнянні з іншими регіонами країни?

 - Економіка Полтавської області, як і загалом економіка України, знаходиться у складному становищі. Анексія Криму, військовий конфлікт на сході країни, розбалансування фінансової системи створюють надзвичайно негативний фон для розвитку. Ці процеси підсилюються вичікувальною позицією інвесторів.

Проте, облдержадміністрація та Департамент економічного розвитку вживають усіх заходів для створення привабливого інвестиційного клімату та підвищення інвестиційного іміджу області. В області діє Цільова Програма підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2014-2016 роки.

Протягом 2015 року в економіку області іноземними інвесторами вкладено 23,5 млн. дол. США прямих інвестицій.

Накопичений обсяг іноземного капіталу станом на 1 січня 2016 року склав 1 млрд. доларів США. Проте внаслідок курсової різниці, яка виникла у зв’язку зі змінами валютного курсу, обсяги зменшились на 3,8% (по Україні – на 5,2%) відповідно до обсягів іноземних інвестицій на початок року.

Водночас, обсяг іноземних інвестицій у розрахунку на одну особу населення склав 696,8 дол. США (це - четверте місце серед областей України).

За 2015 рік підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 7 606.1 млн. грн. капітальних інвестицій. Частка Полтавщини у загальнодержавному обсязі капітальних інвестицій становить три відсотки. Найбільшу частку капітальних інвестицій освоєно підприємствами промисловості (43,8% усіх вкладень).

Наразі найбільш привабливими для інвесторів є сільське господарство, агропереробна промисловість, гірничодобувна промисловість та інвестування в енергозберігаючі технології.

 - Назвіть галузі, в яких спостерігається економічний ріст за минулий рік?

 - Незважаючи на складнощі минулого року, частина промислових підприємств області зберегла свої позиції на ринку та нарощує обсяги виробництва. Виробництво продукції зросло в гірничодобувній промисловості на 5,3% та текстильному виробництві – на 9,6%.

На рівні минулого року збереглось виробництво у нафтогазовидобувній промисловості (зростання на 0,1%) внаслідок збільшення видобутку природного газу – на 3,7%.

Пріоритетним для розвитку регіону є агропромисловий комплекс. Обсяги валової продукції сільського господарства за 2015 рік зросли на 7,4% (по Україні скоротились на 4,8%). За темпами та обсягом виробництва валової продукції Полтавська область займає друге місце серед регіонів України.

У 2015 році Полтавщина стала найбільшим виробником зерна в Україні (5,4 млн. тонн). Це найвищий показник по державі і становить 9 відсотків від загальнодержавного обсягу.

Область також має значні здобутки в фінансовій сфері. Надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів за 2015 рік склали 27,6 млрд. грн. і збільшилися у порівнянні з 2014 роком в 1,7 рази.

До Державного бюджету надійшло 22,8 млрд. грн., що в 1,8 рази більше, ніж за 2014 рік.

Місцеві бюджети за доходами (без врахування трансфертів із Державного бюджету) виконано в сумі 4,8 млрд. грн., що на 906,3 млн. грн. або на 23,2% більше, ніж у 2014 році.

 - Скільки нових робочих міст було створено на Полтавщині в 2015 році?

 - За минулий рік в Полтавській області було створено 9 723 нових робочих місця, в т.ч. у юридичних осіб – 2522 нових робочих місць, у фізичних осіб-підприємців – 7201.

Крім того, на нові робочі місця шляхом компенсації роботодавцю витрат у розмірі єдиного соціального внеску працевлаштовано 683 безробітних, що на 193 особи або 39,4% більше показника за 2014 рік, в тому числі 170 осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці, а також 513 осіб – на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.

З метою забезпечення фахового трудового потенціалу та задоволення потреб роботодавців в кваліфікованому персоналі, протягом 2015 року 8,6 тис. безробітних проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості. Рівень працевлаштування після закінчення професійного навчання склав 97%.

Реальним механізмом щодо збалансування попиту та пропозицій на робочу силу стало розширення сфери тимчасової зайнятості у формі організації суспільно корисних громадських робіт. В 2015 році для організації громадських робіт укладено понад 2 тисячі договорів.

Протягом 2015 року у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 21,7 тис. осіб, що на 3,6 тис. осіб або 20,2% більше відповідного показника за 2014 рік.

 - Які плани Департаменту по спільній реалізації проектів з ДФРР на цей рік? Хто буде контролювати використання коштів?

 - У конкурсному відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку за рахунок ДФРР у 2016 році приймали участь 111 інвестиційних проектів. За результатами конкурсу регіональною комісією відібрано 22 проекти. З  державного фонду регіонального розвитку Полтавській області  передбачено  80 млн. 805 тисяч грн.

Серед них – 12 проектів, які відповідають Плану заходів з реалізації регіональної Стратегії  2015-2017 рр. та 10 проектів, спрямованих на підтримку 9-ти об’єднаних громад (Глобинської, Пирятинської, Шишацької, Омельницької, Пришибської, Семенівської, Покровськобагачанської, Білоцерківської  та Клепачівської).

Відібрані проекти спрямовані на будівництво та реконструкцію соціальної, медичної, освітньої та комунальної інфраструктури як місцевого так і загальнообласного значення, а також на придбання техніки та транспорту, необхідного для забезпечення нормального розвитку громад області.

 - Скільки років знадобиться Україні, на ваш погляд, для модернізації економіки та виходу на рівень середньоєвропейських економічних показників?

 - Україна йде шляхом  європейської інтеграції та з 2008 року перебуває в Світовій організації торгівлі. Водночас, щоб досягти європейського рівня життя необхідно забезпечити щорічний приріст темпів валового внутрішнього продукту держави на рівні 7-10% (це рівень країн, що розвиваються, зокрема Китаю). І такі темпи зростання необхідно зберігати протягом 15-20 років.

Для цього необхідно забезпечити модернізацію провідних галузей економіки на основі залучення інвестиційних ресурсів – це промисловість (зокрема, машинобудування, металургія, харчова галузь), сільське господарство та агропереробка.

Важливим резервом розвитку економіки є розвиток малого та середнього підприємництва, адже в провідних країнах світу цей сектор формує від 50-70% ВВП (валового внутрішнього продукту). Також значний резерв розвитку можуть забезпечити туризм, фінансовий сектор та торгівля.

 - Які сегменти економіки області мають найкращі та найгірші перспективи і чому?

 - Найкращі перспективи розвитку мають сільське господарство та агропереробна промисловість, оскільки Полтавщина є лідером у цій сфері та повністю забезпечує потреби внутрішнього ринку області. Крім того, в минулому році обсяг експорту продукції сільського господарства і харчової промисловості області збільшився в чотири рази. Це досягнуто завдяки збільшенню експорту зернових культур на 18,3% та продукції борошномельної-круп’яної промисловості - в 5,2 рази.

Високими темпами розвивається гірничодобувна промисловість, яка в минулому році збільшила обсяги виробництва на 5,3%. Зокрема, ВАТ "Полтавський ГЗК" збільшив виробництво окатишів на 5,4% та залізорудного концентрату - на 4,4%; ТОВ "Єристівський ГЗК" - видобуток залізної руди на 13,9%.

Криза ж найбільш негативно вплинула на стан будівельної галузі. У 2015 році підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 4,2 млрд. грн., що на 16,9% менше, ніж за 2014 рік. Утім, у житловому будівництві прийнято в експлуатацію  266 тис. кв. метрів загальної площі житла, що на 52,8% більше показника 2014 року.

Стабілізація галузі можлива після припинення військових дій на сході країни та відновлення роботи провідних підприємств реального сектору економіки.

 

 

економіка, ОДА, інвестиції, ДФРР, Інна Іщенко

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.