ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

15:38 11.03


У Полтаві будуть Єврейська вулиця та провулок Носова. Жовтневу розділять

У міськраді відбулося чергове засідання ініціативної групи з декомунізації. Вулиці, провулки, проспекти, парки та сквери міста перейменують. Пропозиції щодо нових назв вже є, але й суперечливих питань вистачає.

Акцент ініціативна група зробила на історичних постатях людей, які мають відношення до Полтави або Полтавщини вісімнадцятого – початку двадцятого століття.

За словами відомого краєзнавця-архівіста Тараса Пустовіта, минулого тижня фахівці проаналізували запропоновані назви вулиць. Намагатимуться до справи перейменувань підходити об'єктивно, без політичної заангажованості. Головне - що для Полтавського краю зробили ті чи інші відомі постаті.

Цікаво, що під дію декомунізаційних законів не підпадають вулиці Декабристів, Республіканська, Демократична, Депутатська та деякі інші. До них справа дійде пізніше. Поки що фахівці розбиралися, зважаючи на багато факторів, із іншими вулицями.

Отже, незабаром у Полтаві нарешті з'явиться вулиця Академіка Вернадського (наразі – Володарського). Саме там свого часу проживав великий учений. Вулиці Гайдара хочуть дати ім'я іншого письменника - Олеся Гончара. Вулиці Комінтерна планують дати ім'я Василя Тютюнника, Дундича – полковника Болбочана, Енгельса – Кирила Осьмака, Зої Космодем'янської – Олени Теліги, а Затонського пропонують перейменувати в Єврейську, бо знаходиться вона біля відомого у місті кладовища. Ось такий аргумент…

Вулицю Бакинських комісарів запропонували перейменувати в Січових стрільців, Боженка – в Данила Апостола, Луценка – в Олени Пчілки, Воровського – в Михайлівський яр. Волочаєвський провулок, що на Крутому Березі, поблизу стадіону "Лтава", хочуть назвати ім'ям Віктора Носова – відомого футболіста і тренера.

Далі. Вулицю Красіна ініціативна група бажає перейменувати у Героїв російсько-української війни (назву АТО принципово вирішили не використовувати, адже ніхто не знає, яке значення будуть мати сьогоднішні події, наприклад через двадцять років). А Героїв Сталінграду – у Героїв Дніпра. Втім, цей варіант не є остаточним.

Також дуже жвава дискусія розгорнулася довкола назв центральних вулиць обласного центру. Не було одностайності щодо Жовтневої (її пропонують розділити на дві вулиці – так було свого часу), а серед варіантів – Київська, Успенська, вулиця Мазепи. Комсомольську хочуть назвати Стрітенською (історична назва), або Бандери. Історик Борис Тристанов слушно запропонував хоча б частину цієї вулиці назвати ім'ям видатного земляка, архітектора Лева Вайнгорта, який відбудовував Полтаву у повоєнні роки.

Не дійшли згоди активісти й щодо вулиці Калініна. Обирають між Василем Симоненком, тим же Бандерою та вулицею Небесної Сотні.

Взагалі у Полтаві більше семисот вулиць, провулків, бульварів та проспектів. За місяць перейменують більше ста з них. Ми ж продовжуємо слідкувати за зміною полтавської топоніміки.

перейменування, декомунізація

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.