ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

13:53 12.03


Полтавська "швидка" потребує термінової допомоги

Працівники "швидкої допомоги" скаржаться на погані умови роботи та катастрофічне безгрошів'я.

Члени Громадської ради при облраді розглянули звернення працівників Центру екстреної медичної допомоги, а також вирішили, що вилучати неповнолітніх у наркозалежних необхідно за участю Служби у справах дітей облдержадміністрації.

11 березня громадськість розглянула колективне звернення працівників комунальної установи "Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ". Головуюча на засіданні Громадської ради Юлія Плужник запрошувала до слова як самих медиків, так і представників громадських організацій і влади. Висловлення накопичених образ та обговорення наболілих проблем заважали людям слухати один одного.

Найбільше претензій до керівництва "швидкої" було у фельдшера психіатричної бригади на ім'я Володимир:

У меня 30-летний стаж работы. 26-30 машин должно быть на линии, а у нас всего 16 в смену. Это нереально – обслужить 360 тысяч населения (Полтава и район) при таком количестве машин. У нас - хаос. Мы приезжаем, нарываемся на мат и кулаки за то, что опаздываем. Кроме того, я подозреваю, что у нас имеет место быть экономия зарплаты. У нас много ставок, которые не заняты много лет. В первую очередь речь о санитарах. Например, в моей психиатрической бригаде он должен быть, а по факту – мы вдвоем с водителем ездим. При этом сынки врачей могут быть трудоустроены санитарами, но при этом их никто не видит и не знает об этом, потому что работа - опасная. Везде "свои люди". Кроме того, бухгалтеры и вообще администрация получают надбавки, которые не получают люди на линии. Главврач говорит мне, мол, не мути воду. Вот как с нами разговаривают!

...Окрім яскравого виступа Володимира, говорили також й інші працівники "швидкої". Найбільше жалілися на замалі зарплати. Наприклад, водії машин екстреної допомоги працюють на 0,75 ставки, що приблизно складає 1200 грн. на місяць. Говорили також про погані умови для відпочинку – на базі медики не можуть навіть прийняти гарячий душ, приготувати собі їжу та й просто трохи перепочити між викликами. Немає навіть де посидіти – два столи і п'ять стільців на зміну. Обурила людей і показуха, яку нещодавно продемонструвало їхнє керівництво під час відвідин Центру Арсенієм Яценюком – всі невідремонтовані кімнати були зачинені, а у туалетах з'явилося мило, якого зазвичай там немає.

Цікаво, що при цьому керівника Центру Олександра Лавриненка критикували, але якось неохоче, мовляв, у тому, що відбувається, є не тільки його вина. Власне, на засіданні комісії була його заступниця з економічних питань. За її даними, замість 145 бригад на область на лінії виїжджає 98. Аби привести цей показник у відповідність до норми (одна бригада на 10 тисяч населення), обласній "швидкій" потрібно додатково 67 млн. грн. А таких грошей в обласному бюджеті на 2016 рік не передбачено. Вона також визнала більшість із існуючих побутових та матеріальних проблем Центру і пояснила їхнє походження. Наприклад, п'ять із половиною місяців медики не отримували надбавки, які згідно з документами МОЗ не вважаються обов'язковими. Але, оскільки працівники їх до цього отримували постійно, ситуація викликала невдоволення з їхнього боку. Щодо першочергових завдань Центру, то всі матеріальні ресурси наразі йдуть на ремонт приміщення оперативно-диспетчерської служби та забезпечення її необхідною технікою в рамках загальноукраїнської реформи медичної галузі.

На засіданні був присутній заступник начальника Департаменту охорони здоров'я ОДА. Він намагався внести свої корективи у дискусію, але конструктиву не вийшло: чиновник не знає того, що бачать люди на місцях.

Загалом учасники наради вирішили до 17 березня опрацювати всі питання, пов'язані з життєдіяльністю Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На думку головуючої на спільному засіданні двох профільних комісій Громадської ради при облраді Юлії Плужник, пора передавати естафету депутатам, адже проблеми "швидкої" необхідно швидко вирішувати. Вона буде наполягати на перевірці Центру та аудиті його діяльності.

Друге питання порядку денного стосувалося проблем дітей у родинах із наркозалежними батьками. По закону їх мають вилучати з таких сімей, але не завжди так буває, адже у більшості випадків такі діти матеріально забезпечені і мають цілком благополучний вигляд. На цю тему дискутували керівник регіонального центру контролю та сприяння діяльності правоохоронних органів Алла Лукьянчикова  та начальник Служби у справах дітей Полтавської ОДА Інна Конончук. Вирішили, що до виїзних оперативних бригад, які відвідують наркозалежних, обов'язково будуть долучатися представники Служби, які подбають про дітей із таких родин.

медицина, швидка допомога, наркоманія, діти

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.