ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

12:31 24.03


Кременчуцька школа-інтернат виплатила випускнику передбачені законом 7.7 тисяч лише через суд

Тільки через суд випускники шкіл-інтернатів - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, можуть отримати передбачену законом одноразову грошову допомогу в сумі 7.7 тисячі гривень.

Випускники навчальних закладів - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, - у віці до 18 років забезпечуються за рахунок навчального закладу одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів.

Про це йдеться в ч.7 ст.8 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування".

Однак заклади виплачують випускникам лише 2.5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян - 45.2 гривні.

Про те, що випускникам не виплачують шість прожиткових мінімумів, ми дізналися з матеріалів справ за 2014-2016 роки випускників Кременчуцької спеціалізованої школи-інтернату 1-3 ступенів імені А.С.Макаренка. Зокрема, справу однієї з випускниць 17 березня розглянув Крюківський районний суд міста Кременчука.

З вересня 2015 року дівчина навчається в Кременчуцькому професійному ліцеї нафтопереробної промисловості. Прокуратура звернулася до суду, бо школа-інтернат не виплатила випускниці передбачені законом шість прожиткових мінімумів. Станом на 2016 рік сума грошової допомоги складає 7.7 тисячі гривень. Вислухавши думку сторін, суд задовольнив позов прокурора про виплату випускниці шести прожиткових мінімумів.

Аби з'ясувати, чому Кременчуцька спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ступенів імені Макаренка не виплачує випускникам 7.7 тисячі гривень одноразової грошової допомоги, ми звернулись до керівника закладу. Директор Олександр Кириченко розповів, що при нарахуванні грошей випускникам керівники закладів опираються на постанову Кабінету Міністрів №266 від 5.04.1994 року.

У ній указано, що коли випускник школи-інтернату продовжує навчання у виші, то йому передбачається грошова допомога не менше як 2.5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян. Шість прожиткових мінімумів виплачується лише у випадку працевлаштування.

Ситуація дійсно складна. Я особисто за те, щоб виплачувати випускникам гроші. Ми ніколи не допускали такого, щоб діти не отримували виплату. Однак шість прожиткових мінімумів ми можемо виплачувати на підставі тільки рішення суду і постанови відділу державної виконавчої служби. Нам же повинні ці гроші закладатися в бюджет, а закладає установа, що знаходиться вище за ієрархією. У мене від департаменту освіти є чітка установка – при вступі в виш нараховувати випускнику одноразову допомогу, як при влаштуванні на навчання. Ми не маємо права нараховувати, як при працевлаштуванні, якщо випускник пішов вчитися,

- прокоментував Олександр Кириченко.

Директор школи-інтернату повідомив, що конфлікт виникає через невідпрацьований державний механізм.Очільники закладів змушені керуватися постановою Кабінету Міністрів, а прокурори посилаються на закон. Тому тільки за рішенням суду діти-сироти та позбавленні батьківського піклування можуть отримати після випуску передбачені законом 7.7 тисячі гривень допомоги.

Як розповів Олександр Кириченко, до нього неодноразово зверталися за порадою колеги з Полтавської, Сумської, Харківської області, які опиняються в подібній ситуації. Тож, виходить, що ця проблема не лише на обласному, а на державному рівні.

сироти, інтернат, виплати, гроші, суд, Кириченко, Кременчук

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.