ЗАСНОВАНО 21 ГРУДНЯ 2015 РОКУ

Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

16:31 30.03


"Декомунізація нагадує хірургічну операцію: болісно, але важливо"

97 відсотків нових навз вулиць, запропонованих міською топонімічною групою, пов'язані з історією Полтави і Полтавщини. Через бездіяльність міської влади протягом року закон про декомунізацію не виконувався.

Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова Фото Віталія Скворцова

Уже майже місяць міська топонімічна група під керівництвом Юліана Матвійчука
займається розробкою варіантів перейменування топонімічних об'єктів Полтави – вулиць, провулків, парків. Наразі свої висновки вона передала до ОДА: запропоновано змінити назви 110 вулиць міста.

Основні принципи та критерії перейменування назвав керівник топонімічної групи, депутат полтавської міської ради Юліан Матвійчук:

За рік міською радою не було зроблено жодного кроку у питаннях декомунізації. Тому нам за три тижні довелося з колегами провести величезний обсяг роботи. Наразі не стоїть питання перейменовувати чи ні – стоїть питання, як саме перейменовувати. Близько 97 відсотків нових назв для наших вулиць безпосередньо пов'язані з історією Полтавщини та України. Лише чотири імені зі списку пропозицій не пов'язані з Полтавщиною. Історичні назви запропоновані для 14 відсотків об'єктів, приблизно таку ж кількість вулиць та провулків запланували перейменувати на честь діячів УНР і національно-визвольної боротьби, іменами героїв також буде вшановано період Козаччини. На честь видатних полтавців – громадських діячів, вчених, письменників, акторів, спортсменів — запланували перейменувати 46 відсотків топонімічних об'єктів,

- сказав Юліан Матвійчук.

Щодо назв центральних вулиць Полтави, варто зауважити, що топонімічна група надала в ОДА декілька варіантів назв. Так, для вулиці Жовтневої існують три варіанти з власною аргументацією - Успенська, Київська та Соборна. Варіанти ж перейменування найдовшої вулиці міста - Фрунзе — Кобеляцька, князя Святослава Хороброго та Європейська. Має з'явитися у Полтаві і вулиця Івана Мазепи — це нинішня вулиця Паризької Комуни, яка буде вести до пам'ятника гетьману. Вулицю Леніна група Матвійчука вважає за потрібне перейменувати на честь Миколи Міхновського, а Калініна - на Степана Бандери.

Історик Оксана Коваленко вважає, що топонімічні назви формують нашу свідомість, смакові вподобання. Не можна виховати патріотично налаштовану молодь, гуляючи, скажімо, вулицею Леніна чи парком імені Ленінського комсомолу.

Декомунізація проходить так болюче, тому що нагадує хірургічну операцію. Якби щороку міняли дві-три назви, цього, мабуть, особливо ніхто і не помітив би, а так…

Інший представник групи Володимир Мокляк сказав про те, що величезний обсяг роботи було проведено задля того, аби дізнатися, на честь кого саме були названі ті чи інші вулиці та провулки.

Було дуже багато пропозицій щодо нових назв, але на жаль не всі з них ми в змозі реалізувати. Славетних полтавців – дуже багато. Проте місто наше росте, розвивається, будуть нові райони, вулиці, і я сподіваюся, що наші напрацювання врахують у майбутньому,

- зазначив Володимир Мокляк.

Один із прикладів навів історик Борис Тристанов, згадавши про Івана Павловського, завдяки працям якого, до речі, ми і маємо можливість пізнавати історію Полтави. А вулиці імені Павловського у нас і досі чомусь немає. Утім, буде ще й наступний етап декомунізації, у рамках якого, за словами краєзнавця, є надія перейменувати вулицю Ватутіна на Павловського.

Щодо вшанування загиблих полтавців поіменно, топонімічна група буде опрацьовувати ці дані, але в подальших турах декомунізації. Поки що планують вулицю Красіна перейменувати на Героїв АТО, Героїв Сталінграду - у Героїв Крут, а також створити вулиці Небесної сотні, Героїв УПА, Січових Стрільців та Четвертого Універсалу замість тих назв, де немає наразі конкретних імен.

Представник топонімічної групи Олег Пустовгар висловився категорично проти "гербарію" із назв вулиць, надавши яскравий приклад десятків полтавських назв, які не несуть жодного ідеологічного навантаження – Абрикосова, Фруктова, Овочева, Ранкова, Яблунева, Осіння… І ці назви ніхто не збирається змінювати.

Разом із тим, Олег Пустовгар надав роз'яснення від Інституту національної пам'яті про назви, щодо яких у групи виникли сумніви.

 

Юліан Матвійчук і представники топонімічної групи висловили сподівання, що їм вдалося втримати баланс між іменами, історичними подіями та часом. Тепер їхні пропозиції розгляне робоча група ОДА, до складу якої входять 18 осіб. За ними й буде остаточний висновок щодо нових назв полтавських топонімів.

декомунізація, перейменування, вулиці, Матвійчук, Пустовгар, Коваленко, Мокляк

Топ-5 за тиждень :








Виділіть помилку і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про помилку.